Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πώς φτάσαμε στην «κόκκινη» Αττική – Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και τα νέα μέτρα

Αποφασισμένοι να θέσουν το λεκανοπέδιο της Αττικής σε καθεστώς σκληρού lockdown εμφανίστηκαν χθες οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζοντας εκτάκτως υπό το βάρος των νέων, επιδημιολογικών δεδομένων.

Της: Έπη Τρίμη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την στιγμή που η Αττική «κοκκινίσει» τότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Να σημειωθεί πως αυτήν στιγμή η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Αττική

Ανάμεσα στα στοιχεία του ΕΟΔΥ που έθεσαν σε συναγερμό τους επιδημιολόγους συγκαταλέγονται η διαρκής άνοδος του αριθμού των νέων κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, αύξηση που αποτυπώνεται καθαρά και στα αστικά λύματα, όπως και ο αριθμός μαζί με τη γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων που εντοπίζονται με μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Αττική.

Η επικράτεια στο πορτοκαλί

Το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας βρίσκεται στο «πορτοκαλί» όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, όταν το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη.Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατά τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα.

Η επαναφορά του click away

Ως προς το λιανεμπόριο, είναι «κλειδωμένο» ότι ορισμένα περιοριστικά μέτρα θα επανέλθουν. Το κυρίαρχο μοντέλο στην Αττική και ίσως και αλλού θα είναι το click away, με τη δυνατότητα του click in shop, ήτοι του ραντεβού εντός καταστήματος για δοκιμή και αγορά, ως προς τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που αποδεδειγμένα δεν δούλεψαν με το click away την περίοδο των εορτών. Μένει, δε, να φανεί τι θα γίνει και με τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής που, ως τώρα, δεν λειτουργούν στις κόκκινες περιοχές. Κυβερνητικές πηγές, δε, έλεγαν ότι τα μέτρα που ισχύουν στις πορτοκαλί περιοχές θα συνεχίσουν να ισχύουν, αλλά αυτό μένει να φανεί για τα εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα, εκτιμάται ότι στην περίπτωση της Αττικής δεν θα προκριθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00, όπως συμβαίνει σήμερα στις «κόκκινες περιοχές», με τον περιορισμό να μπορεί να παραμείνει στις 21:00 ως τις 05:00. Τέλος, κλείνει κάθε συζήτηση για περαιτέρω άρση περιορισμών, όπως η μετακίνηση από νομό σε νομό, η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών, αλλά και η επαναλειτουργία της εστίασης για αρκετές εβδομάδες ακόμα.

Σύψας: Εξετάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στην Αττική

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και συγκεκριμένα στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.

Όπως είπε στο Open, η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα. Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίζοντας πως τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν. Σημείωσε, δε, πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα.

Διίστανται οι απόψεις για τα σχολεία

Στις «κόκκινες περιοχές» θα παραμείνουν κλειστά τα λύκεια, ενώ ορισμένοι λοιμωξιολόγοι συνιστούν να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια σε αυτές τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Αρκετά μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ του να μην ανοίξουν καθόλου γυμνάσια και λύκεια, αλλά μόνο η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας έχει εκφράσει τις δικές του ενστάσεις για αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένου ότι οι ίδιοι καθηγητές, πρακτικά δεν μπορούν να συνδυάσουν ψηφιακά μαθήματα και δια ζώσης εκπαίδευση.

Παγώνη: Να ανοίξουν τα σχολεία με τεστ σε μαθητές και καθηγητές κάθε εβδομάδα

Την ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα τόσο για τη λειτουργία των σχολείων όσο και για τη λειτουργία της αγοράς, καθώς η Αττική βρίσκεται οριακά στο κόκκινο, τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη ανέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ασκώντας αρκετή πίεση στο σύστημα υγείας.

«Αυτή τη στιγμή 268 ασθενείς είναι σε ΜΕΘ και 1.100 σε απλές κλίνες Covid σε όλη την Ελλάδα», επισήμανε.

«Η Επιτροπή είναι σε πολύ δύσκολη φάση, γιατί υπάρχουν πιέσεις και δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Οι πιέσεις έχουν να κάνουν με τα καταστήματα που πρέπει να δουλέψουν, με την οικονομία. Η κατάσταση δεν είναι δραματική, απλώς προσπαθούν να προλάβουν να μη γίνει δραματική. Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση και με σωστά μέτρα. Με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, αν αυξηθούν τα τεστ πάνω από τις 35.000 και πάμε γύρω στις 50.000 καθημερινά και προσέξουμε τα μέσα μεταφοράς, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη προσοχή και με τεστ κάθε εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές», σημείωσε η κ. Παγώνη.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά, δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι αν υπάρξει έλεγχος του συνωστισμού στα μεγάλα καταστήματα και στα εμπορικά κέντρα, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. «Επειδή η Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο κι έχει τα περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για να συνεχίσει η αγορά να λειτουργεί«, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα.

«Επειδή εμείς στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα ζήσαμε έναν εφιάλτη με τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, ο εφιάλτης μας είναι η σφοδρότητα του τρίτου κύματος. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτή τη σφοδρότητα, γιατί δεν υπάρχει πολιτική μαζικών εμβολιασμών λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων, ο ιός έχει γίνει πιο επικίνδυνος και οι καιρικές συνθήκες των ευνοούν πάρα πολύ. Για αυτό πρέπει να υπάρξει προσοχή στη χαλάρωση και να γίνει με αυστηρά υγειονομικά κριτήρια. Να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα, να μην κλείσουν τα πάντα. Πρέπει όμως να τεθούν χρονικοί περιορισμοί, τα SMS ήταν μια κοροϊδία, όλος ο κόσμος ήταν έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Tα κρούσματα στην Αττική 

Τα χθεσινά κρούσματα στο λεκανοπέδιο δεν άφηναν πολλά περιθώρια ελιγμών στους ειδικούς, αφού από τα 716 συνολικά νέα περιστατικά, στην περιφέρεια Αττικής καταγράφηκαν τα εξής:

· 39 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

· 52 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

· 53 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

· 13 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

· 71 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

· 28 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεραπετρίτης: Ο εμβολιασμός είναι ό,τι πιο δύσκολο έχει επιχειρήσει η ελληνική Πολιτεία – Τεράστιος διπλωματικός πόλεμος γύρω από τη διάθεσή τους

Αλέξης Τσίπρας: Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ