Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Πώς κατέληξε από “καπετάνιος”… “μούτσος” ο Γουλανδρής

Ο γνωστός εφοπλιστής Μιχάλης Γουλανδρής στις 25 Σεπτεμβρίου θα δει τέσσερις ιδιοκτησίες του να βγαίνουν σε πλειστηριασμό, με πρώτη τιμή προσφοράς στα 15.520.000 ευρώ. Πρόκειται για τέσσερα πολυτελή διαμερίσματα, με κορυφαίο εκείνο των 700 τ.μ. που καταλαμβάνει τον τρίτο και τον τέταρτο όροφο και «αποτιμάται» στα 9.150.000 ευρώ. «Mεσοτοιχία» με το Mέγαρο Mαξίμου είναι η πολυκατοικία επί της οδού B. Γεωργίου 1, που θεωρείται ένα από τα πλέον αριστοκρατικά ακίνητα της Aθήνας.

Aκολουθεί το διαμέρισμα των 390 τ.μ. του δεύτερου ορόφου στα 4.870.000 ευρώ, ενώ τα δύο «μικρότερα» (166 τ.μ. και 134 τ.μ.) βγαίνουν στο «σφυρί» για 765.000 ευρώ και 735.000 ευρώ αντίστοιχα. Γι’ αυτά υπάρχουν υποθήκες και κατασχέσεις που αφορούν δάνεια ύψους 28.600.000 ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς και 2.000.000 ευρώ από τη Eurobank, τα οποία και δόθηκαν την περίοδο 2006-2010.

Η δυναστεία της οικογένειας Γουλανδρή με περιουσία 1,1 δισ. λίρες Ο γενάρχης της μεγάλης ναυτικής οικογένειας ήταν ο Ιωάννης Πέτρου Γουλανδρής (1840-1927), ο οποίος υπήρξε καραβοκύρης και πλοίαρχος ιστιοφόρων τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Η επιχειρηματική του διαδρομή στην ατμήρη ναυτιλία ξεκίνησε το 1901, όταν ο ίδιος συμμετείχε στην αγορά του ατμοπλοίου CORNILIOS, το οποίο ναυάγησε το 1910. Ο Ιωάννης έχοντας πλέον και τη βοήθεια των γιων του, Πέτρου (18771931), Μιχαήλ (1878-1935), Βασίλειου (1886-1976), Νικολάου (1891-1957), όλοι ναυτικοί, και αργότερα του Λεωνίδα (1902-1952), αγόρασε ένα βρετανικό ατμόπλοιο και τρία χρόνια μετά ένα ακόμα πλοίο προστέθηκε στον στόλο της οικογενείας. Τα δύο πλοία τελικά βυθίστηκαν, αφήνοντας όμως την οικογένεια με μια ιδιαίτερα μεγάλη για την εποχή χρηματική περιουσία. Οι γιοι επανήλθαν στον ναυτιλιακό επιχειρηματικό στίβο το 1924, με την ίδρυση γραφείων σε Αθήνα και Λονδίνο. Με το θάνατο του γενάρχη Ιωάννη, σημειώθηκε η πρώτη ουσιαστική διαφοροποίηση στη συνεργασία των πέντε αδελφών, όταν ο πρωτότοκος γιος Πέτρος αγόρασε μόνος του ένα ατμόπλοιο, δημιουργώντας παράλληλα ανεξάρτητο γραφείο με έδρα την Αθήνα. Όταν απεβίωσε και ο δευτερότοκος γιος, Μιχαήλ, ανεξαρτητοποιήθηκαν και οι δικοί του κληρονόμοι. Αυτός ήταν ο παππούς του Μιχάλη Γουλανδρή. Η γενιά του τρίτου γιου, Βασίλειου, ήταν αυτή που έφερε την οικογένεια στην κορυφή της ελληνικής ναυτιλίας καθώς ο Βασίλειος ανέλαβε το 1952 τη συνέχιση της λειτουργίας της Goulandris Bros στο Λονδίνο. Μαζί με τους γιους του Big John και Κωνσταντίνο έφτασαν το 1958 να διαθέτουν στον στόλο τους περισσότερα από τριάντα λίμπερτι! Ο Ο Big John (γεννημένος ως Γιάννης Γουλανδρής) διετέλεσε αντιπρόεδρος τόσο στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όσο και στο Greek Shipping Cooperation Committee στο City του Λονδίνου. Το 1996 το περιοδικό Forbes υπολόγισε την περιουσία της οικογένειας σε 1,1 δισ. λίρες.

Πώς ήρθε η οικονομική κατάρρευση του Μιχάλη Γουλανδρή Τα ζητήματα ρευστότητας για τον επιχειρηματία δεν φαίνεται να είναι τωρινά. Το 2012 ο κληρονόμος και γόνος μιας εκ των ισχυρότερων οικογενειών της Ελλάδας, Μιχάλης Γουλανδρής, αποφάσισε να πουλήσει την πολυτελή του θαλαμηγό «Beluga» σε Σαουδάραβα κροίσο έναντι 3,4 εκατ. ευρώ.  Η αγοραπωλησία έγινε στο Μονακό. Το Beluga είναι ένα από τα πιο αριστοκρατικά πλοία που όργωνε μέχρι τότε τις θάλασσες του Αιγαίου και είχε αποτελέσει όλα αυτά τα χρόνια το πλωτό γραφείο του κ. Γουλανδρή.  Πριν ένα χρόνο, όμως, είχε παιχτεί το πρώτο «επεισόδιο», που αφορούσε την εταιρεία «T. Network Real Estate LTD», συμφερόντων του Mιχάλη Γουλανδρή που συστάθηκε το 2001 με σκοπό την εκπόνηση μελετών για εξαγορές επιχειρήσεων και την αγοραπωλησία ακινήτων. H εταιρεία, όμως, παρά την πολύχρονη παρουσία της εμφάνιζε μέχρι και πέρυσι μηδενικό κύκλο εργασιών. Έτσι, το βασικό της περιουσιακό στοιχείο που ήταν το διαμέρισμα 246 τ.μ. στην οδό Στησιχόρου 11 (αποκτήθηκε το 2004) είχε μπει στη λίστα των πλειστηριασμών για τις 10 Oκτωβρίου 2018, με επισπεύδουσα τη Eurobank, -για δάνειο 2,34 εκατ.-, και τιμή εκκίνησης 1,48 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι ο M. Γουλανδρής άρχισε να «παίζει» στο real estate, συγκεντρώνοντας ακριβά ακίνητα αρκετό καιρό πριν την κρίση. Για αυτό και πήρε τα μεγάλα δάνεια, παρότι το 2006 είχε εισπράξει 24 εκατ. ευρώ από την πώληση στην ETE της χρηματιστηριακής Π&K, όπου ήλεγχε το 50%. Όταν όμως ήρθε η ώρα της αξιοποίησής τους, η κρίση είχε ήδη «ισοπεδώσει» το real estate. Έτσι, από το 2012 άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, όπως φαίνεται τόσο από την πώληση εκείνη την περίοδο της θαλαμηγούς Beluga έναντι 3,4 εκατ. ευρώ σε Σαουδάραβα billionaire, όσο και από τα (πολλά) μικρότερου ύψους δάνεια (400.000-500.000 ευρώ) που έλαβε από τις δύο τράπεζες τα τελευταία χρόνια…

Ο γάμος με τη Στάη, η σχέση με την Τρέμη και το μεγαλοστέλεχος της Cosmote

Ο Μιχάλης Γουλανδρής φαίνεται πως είχε μια αδυναμία στις δυναμικές και διάσημες δημοσιογράφους, εξού και η πολύχρονη σχέση του με την Όλγα Τρέμη και αργότερα ο γάμος του με την Έλλη Στάη. Ένας γάμος που έληξε επεισοδιακά και με βαριές καταγγελίες στις αίθουσες των δικαστηρίων.  Ο Μιχάλης Γουλανδρής το 2008, είχε παντρευτεί κάτω από άκρα μυστικότητα στο δημαρχείο της Βουλιαγμένης την Έλλη Στάη, με την οποία πήραν διαζύγιο το 2012. Μετά την πρώτη του σύζυγο Ιωάννα Βότση και την Ελλη Στάη – με την Όλγα Τρέμη δεν παντρεύτηκαν – μια άγνωστη γοητευτική γυναίκα ανεβαίνει μαζί του τα σκαλιά της εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Την Τρίτη 7 Ιουλίου του 2017 ελάχιστα πράγματα πρόδιδαν ότι ένας Γουλανδρής θα ερχόταν εις γάμου κοινωνίαν, μέσα σε ένα λιτό σκηνικό και με ελάχιστους προσκεκλημένους. Τελικά ο Μιχάλης Γουλανδρής αποφάσισε να κάνει για τρίτη φορά στη ζωή του το μεγάλο βήμα και να επισημοποιήσει τη σχέση του με τη γοητευτική μεν, άγνωστη δε, κυρία Νένα Παρασκευοπούλου, μεγαλοστέλεχος της Cosmote.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ