Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Πώς να διδάξετε τα παιδιά για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Η εκπαίδευση για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο για τα παιδιά δεν είναι πλέον πολυτέλεια — είναι ανάγκη. Με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια παιδιά που προβλέπεται να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο έως το 2025, είναι θέμα ζωτικής σημασίας να εξοπλιστούν με την ικανότητα να πλοηγούνται σε ψηφιακά περιβάλλοντα με ασφάλεια.

Η διδασκαλία του ψηφιακού γραμματισμού μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την προσχολική ηλικία ενδυναμώνοντας τα παιδιά. Πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους στη σημερινή διαδικτυακή σφαίρα. Περιλαμβάνουν πληθώρα απειλών, από διαδικτυακό εκφοβισμό και έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο έως τους κινδύνους των διαδικτυακών αρπακτικών. Η έλευση του παγκόσμιου gaming και της τεχνητής νοημοσύνης κάνει αυτούς τους κινδύνους πιο έντονους.

Κατανόηση των κινδύνων
Σύμφωνα με το Javelin Strategy and Research, περίπου 1,7 εκατομμύρια παιδιά έπεσαν θύματα παραβιάσεων δεδομένων το 2022. Με το ανθρώπινο λάθος να ευθύνεται για πολλά από αυτά τα περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με πιθανούς κινδύνους είναι ζωτικής σημασίας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να συζητούν με το παιδί   για σενάρια πραγματικής ζωής, όπως τους κινδύνους που σχετίζονται με την κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο ή το κλικ σε ύποπτους συνδέσμους. Είναι πιθανό οι αναρτήσεις που μοιράζονται οι φίλοι τους και αναζητούν πληροφορίες όπως σχολικές μασκότ, πόλεις ή αγαπημένα συγκροτήματα να δημιουργήθηκαν από ψεύτικους λογαριασμούς για τη συλλογή πληροφοριών, αναφέρουν στην έρευνα οι μηχανικοί  κυβερνοασφάλειας.

“Αυτό το είδος πληροφοριών που συγκεντρώνονται όχι μόνο παρέχει ενδείξεις για να παραβιαστούν οι  αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει έναν άγνωστο να γίνει φίλος με το παιδί σας προσποιούμενος ότι μοιράζεται ένα κοινό ενδιαφέρον ή φίλο”, αναφέρουν. «Η ουσία είναι ότι εάν κάποιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητά  να μοιραστούν μαζί του προσωπικές πληροφορίες, να ξέρουν τα παιδιά πως δεν πρέπει να το κάνουν».

Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε τι είδους παιχνίδια πάιζουν τα παιδιά σας στο διαδίκτυο. Πολλά από τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι διαδραστικά και  πολύ ελκυστικά  και μπορούν να να μετατρέψουν τον εντοπισμό μηνυμάτων ηλεκτρονικού ψαρέματος σε ένα υποτιθέμενο κυνήγι θησαυρού προσπαθώντας μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις και δραστηριότητες να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Εισαγωγή ισχυρού  κωδικού πρόσβασης
Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της διαδικτυακής ασφάλειας είναι οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης απλοποιούν τη διαδικασία, επιτρέποντας στα παιδιά να δημιουργούν και να αποθηκεύουν σύνθετους κωδικούς πρόσβασης με αυτόματη  απομνημόνευση.

Τα παιδιά πρέπει να αλλάζουν  τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης, αποφεύγοντα  εύκολες  πληροφορίες όπως γενέθλια και καλό είναι να ενεργοποιούν  τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.  Για παράδειγμα, εάν ο κωδικός πρόσβασης ενός παιδιού είναι “όνομα 123”, εξηγήστε στο παιδί σας πόσο εύκολο θα ήταν για έναν χάκερ να τον  μαντέψει. Στη συνέχεια, δείξτε πώς ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης μπορεί να δημιουργήσει μια πιο ασφαλή εναλλακτική λύση, με περισσότερα στοιχεία κάνοντάς τον πολύ πιο δύσκολο να σπάσει.

Ασφαλής πλοήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή πολλών παιδιών, η εκπαίδευσή τους σχετικά με τους κινδύνους είναι απαραίτητη. Οι γονείς πρέπει να  τους  καθοδηγήσουν στη ρύθμιση αυστηρών ελέγχων απορρήτου και ενθαρρύνουν  την κριτική σκέψη πριν αποδεχτούν αιτήματα φιλίας ή κοινοποιήσουν προσωπικά στοιχεία. Πρέπει πάντα να τονίζουν  ότι ακόμη και ένα φαινομενικά αθώο μήνυμα θα μπορούσε να είναι κακόβουλο.

Σαν γονείς συζητείστε με το παιδί  τη μόνιμη επίδραση των διαδικτυακών αναρτήσεων, θυμηθείτε ότι τα ψηφιακά αποτυπώματα μένουν  για πάντα. Να τους μάθετε πως πρέπει να  “Σκέφτονται πριν κάνουν κλικ” σε έναν ιστότοπο  για να ενσταλάξετε τη συνήθεια να αξιολογούν την αξιοπιστία του περιεχομένου πριν ασχοληθούν με αυτό.

Καθιέρωση ανοιχτής επικοινωνίας
Οι γονείς πρέπει να καλλιεργήσουν έναν ανοιχτό διάλογο σχετικά με τις διαδικτυακές εμπειρίες για να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον όπου τα παιδιά αισθάνονται άνετα να συζητούν ψηφιακές αλληλεπιδράσεις. Πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν χωρίς τον  φόβο της τιμωρίας. Δώστε έμφαση στη σημασία της αναφοράς μιας ύποπτης συμπεριφοράς σε έναν έμπιστο ενήλικα. Ρωτήστε υποθετικά σενάρια: “Αν ένας άγνωστος σας έστελνε μήνυμα ζητώντας να συναντηθείτε, τι θα κάνατε;” Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι είστε πάντα διαθέσιμοι για να βοηθήσετε να χειριστείτε δύσκολες καταστάσεις. Οι τακτικές συζητήσεις σχετικά με το απόρρητο, την ασφάλεια και τη διαδικτυακή δεοντολογία βοηθούν να εμπεδωθούν αυτά τα μαθήματα.

Ο Deb Radcliffe , συγγραφέας κυβερνοασφάλειας, σημειώνει πως : “Η εκπαίδευση είναι αμφίδρομος δρόμος. Οι γονείς πρέπει να μαθαίνουν  τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο μέσω ανοιχτών συζητήσεων και όχι μέσω ενός λογισμικού κατασκοπείας. Πρέπει να διατηρούν την επικοινωνία ανοιχτή και μοιράζονται  προσωπικές, σχετικές εμπειρίες και μαθήματα μαζί τους  καλλιεργώντας  ένα ασφαλές κλίμα για να  μπορέσουν να  μοιραστούν με εσάς ή με τους εκπαιδευτικούς τους ή ακόμα και με την αστυνομία αν δεχθούν κάποια απειλή — να αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν χωρίς κρίση ή αντίποινα».

Εφαρμογή μέτρων προστασίας της συσκευής
Προστατέψτε τις συσκευές του παιδιού σας ενημερώνοντάς τις με το πιο πρόσφατο λογισμικό και ενημερώσεις με κώδικα ασφαλείας. Εγκαταστήστε αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς και ενεργοποιήστε τους γονικούς ελέγχους. Ωστόσο, μην βασίζεστε αποκλειστικά σε τεχνολογικές λύσεις—εκπαιδεύστε το παιδί σας σχετικά με πρακτικές ασφαλούς περιήγησης, όπως τον έλεγχο για HTTPS πριν από την εισαγωγή ευαίσθητων πληροφοριών και την αποφυγή ύποπτων συνδέσμων.

Ελέγχετε τακτικά τις εγκατεστημένες εφαρμογές μαζί με το παιδί για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλείς και κατάλληλες για την ηλικία τους. Κάντε το ως μια συλλογική δραστηριότητα προστασίας παρά ως μια παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Η ειλικρινής επικοινωνία γύρω από τη χρήση της συσκευής οικοδομεί εμπιστοσύνη και διατηρεί ανοιχτές τις γραμμές διαλόγου.

Ξεκινήστε τη συζήτηση νωρίς και συμμετέχετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να γίνουν ενημερωμένοι αλλά ασφαλείς  πολίτες με γνώσεις στον  διασυνδεδεμένο κόσμο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET εξηγεί πώς να προστατέψουμε τον αριθμό τηλεφώνου μας από τη χρήση του για απάτες deepfake

Κυβερνοασφάλεια: Πώς οι χάκερ μπορούν να σπάσουν τον κωδικό σου σε ένα λεπτό

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ