Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Πώς οι τυφώνες γίνονται “πολιτικοί”: Tα βλέμματα στραμμένα στον Τραμπ και την Χάρις εν μέσω φονικών καταιγίδων

Kαθώς ο τυφώνας Helene διέσχιζε τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, ταρακούνησε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές μένοντας στην ιστορία (μέχρι στιγμής καθώς ο Μίλτον συνεχίζει το καταστροφικό πέρασμά του) ως  μια από τις πιο θανατηφόρες καταιγίδες στην αμερικανική ιστορία, με περισσότερους από 220 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους.

Αν και ο αντίκτυπος στην ανθρώπινη ζωή είναι ανυπολόγιστος, οι καταιγίδες και οι τυφώνες  απειλούν επίσης να ταρακουνήσουν  τις εκλογές, με την απάντηση κάθε υποψηφίου στην καταιγίδα να επηρεάζει ενδεχομένως τις αποφάσεις των ψηφοφόρων όταν κατευθύνονται στις κάλπες, σύμφωνα με έρευνα.

Τώρα ο θάνατος και η καταστροφή σπέρνει στο διάβα του ο κυκλώνας Μίλτον, που έφτασε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα απειλεί  να εμποδίσει  τη διαδικασία  της ψηφοφορίας.

Οι φυσικές καταστροφές, είναι μια ευκαιρία για τους πολιτικούς να δείξουν στους ψηφοφόρους την ικανότητα και την ανθρωπιά τους —ή την έλλειψή τους— σε μια κρίση, δηλώνει ο Τζον Γκάσπερ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Προηγούμενη έρευνα του Γκάσπερ διαπίστωσε ότι οι υφιστάμενοι πρόεδροι που εγκρίνουν τη χρηματοδότηση καταστροφών αντιμετωπίζονται πιο ευνοϊκά από τους ψηφοφόρους και εκείνοι που δεν το κάνουν αντιμετωπίζονται αρνητικά από τους ψηφοφόρους.

«Το πώς ανταποκρίνεται ένας αξιωματούχος καταλήγει να είναι μια καλή δοκιμασία ηγεσίας για έναν ψηφοφόρο», σημειώνει ο Γκάσπερ.

Όταν χτυπήσει μια φυσική καταστροφή, ένας κυβερνήτης συνήθως κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να ζητήσει χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA). Στη συνέχεια, η υπηρεσία κάνει μια ανάλυση και κάνει μια σύσταση στον πρόεδρο, ο οποίος αποφασίζει εάν πρέπει να χορηγηθεί ομοσπονδιακή βοήθεια.

Αν και αυτή είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη διάθεση κεφαλαίων για καταστροφές, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, επίσης γνωστό ως Μεγάλο Παλαιό Κόμμα GOP έχει διαδώσει ψέματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η FEMA ξοδεύει τα χρήματά της, συμπεριλαμβανομένου του ότι διανέμει βοήθεια με βάση τα δημογραφικά στοιχεία. Οι φήμες έχουν γίνει τόσο διαδεδομένες που η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) δημιούργησε και μια σελίδα για να τις απομυθοποιήσει όλες.

Λίγο μετά την καταιγίδα Helene , ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ πέταξε στη Γεωργία και γρήγορα μετέτρεψε την επίσκεψή του σε σκληρή κριτική επικρίνοντας την απάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην καταιγίδα. Σε μια ομιλία έξω από ένα κατάστημα επίπλων στη Valdosta, Ga., ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η FEMA «βάζει τα δυνατά της για να μην βοηθήσει τους ανθρώπους στις ρεπουμπλικανικές περιοχές» και ότι ο Μπάιντεν αρνιόταν να απαντήσει σε τηλεφωνήματα από τον κυβερνήτη της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ.

Έκτοτε, ο Τραμπ έχει διαδώσει πληθώρα παραπληροφόρησης σχετικά με την απάντηση της FEMA στον τυφώνα Helene, συμπεριλαμβανομένου ότι η υπηρεσία ανακατευθύνει χρήματα από τα κεφάλαια καταστροφών για να στεγάσει μετανάστες και ότι στις οικογένειες προσφέρονται μόνο 750 δολάρια ως ομοσπονδιακή βοήθεια.

Ενώ η FEMA ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση ενός προγράμματος στέγασης μεταναστών 650 εκατομμυρίων δολαρίων, αυτά τα κεφάλαια είναι εντελώς ξεχωριστά από την αρωγή της FEMA σε περιπτώσεις καταστροφών, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Η πληρωμή των 750 δολαρίων στην οποία αναφέρεται ο Τραμπ είναι απλώς μια «προκαταβολή» για τις πληγείσες οικογένειες, οι οποίοες  εξακολουθούν να είναι επιλέξιμες για πρόσθετη ομοσπονδιακή βοήθεια, αναφέρει ο ιστότοπος της FEMA .

Η Καμάλα Χάρις, εν τω μεταξύ, ακολούθησε μια λιγότερο επιδεικτική προσέγγιση, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της FEMA αμέσως μετά την καταιγίδα και καθυστέρησε μια επίσκεψη στα νοτιοανατολικά μέχρι να βεβαιωθεί ότι η παρουσία της δεν θα παρεμπόδιζε τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι φυσικές καταστροφές έχουν μακρά ιστορία επηρεασμού της προσέλευσης των ψηφοφόρων και της αντίληψης των ψηφοφόρων για την ικανότητα των πολιτικών υποψηφίων. Ο τυφώνας Helene είναι η πρώτη μεγάλη καταστροφή που έπληξε δύο κρίσιμες πολιτείες, τη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα, έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Η Βόρεια Καρολίνα ήταν η πολιτεία που επλήγη περισσότερο από την Helene, με 25 κομητείες που επλήγησαν από τις καταιγίδες να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 16% των ψηφοφόρων της πολιτείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Asheville Citizen Times, με κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν  για τις εκλογές, όπως σχολεία και εκκλησίες, να έχουν καταστραφεί.

Η ψηφοφορία μέσω αλληλογραφίας στην πολιτεία, που καθηστέρησε ώστε τα ψηφοδέλτια να μπορούν να εκτυπωθούν ξανά χωρίς τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι ως επιλογή αφού αποχώρησε από την κούρσα των υποψηφίων, ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου, μόλις τρεις ημέρες πριν χτυπήσει η καταιγίδα και από τότε έχει σταματήσει η λειτουργία της ταχυδρομικής υπηρεσίας και πολλά ψηφοδέλτια μπορεί να έχουν καταστραφεί ή να έχουν καθυστερήσει να φτάσουν λόγω των  πλημμυρών.

Αυτές οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσέλευση των ψηφοφόρων, σύμφωνα με έρευνα. Το 2018, ο τυφώνας Μάικλ επηρέασε το 3% των εκλογικών τοποθεσιών της Φλόριντα και η προσέλευση των ψηφοφόρων στις πληγείσες κομητείες μειώθηκε κατά 7%, σύμφωνα με το Κέντρο Δικαιοσύνης Μπρέναν. Κάτι που τώρα  θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιδραστικό για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα  καθώς η πλειονότητα των πλημμυρισμένων κομητειών είναι παραδοσιακά ψηφοφόροι του.

Το 2020, ο Τραμπ κέρδισε το 61% των ψήφων στις κομητείες της Βόρειας Καρολίνας που επλήγησαν από την καταιγίδα και το 54% των κομητειών που επλήγησαν στη Τζόρτζια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.

Με τόσες πολλές παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές  κομητείες που επηρεάζονται, ο Τραμπ και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, γερουσιαστής JD Vance, προτρέπουν το εκλογικό συμβούλιο της Βόρειας Καρολίνας να επιτρέψει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν σε όποια κομητεία βρίσκονται γεγονός  που σύμφωνα με τους αντιπάλους τους έρχεται  σε αντίθεση με τη ρητορική τους σχετικά με τις αναγκαστικές αλλαγές της εποχής της πανδημίας και την «εκλογική νοθεία» που ισχυρίζονται πως έγινε.

Με την αυτοπρόσωπη ψηφοφορία να ξεκινά  στις 17 Οκτωβρίου, το Εκλογικό Συμβούλιο της Βόρειας Καρολίνας ψήφισε ομόφωνα να διευκολύνει τους κατοίκους που επηρεάστηκαν,  αλλάζοντας τις ώρες και τις τοποθεσίες ψηφοφορίας, αν χρειαστεί.

Μάλιστα η εκτελεστική διευθύντρια του διοικητικού συμβουλίου Κρίστεν Μπρίνσον Μπελ δήλωσε  ότι η πολιτεία «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει ότι κάθε ψηφοφόρος της Βόρειας Καρολίνας που έχει δικαίωμα ψήφου μπορεί να ψηφίσει».

«Αυτή η καταιγίδα δεν μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει στη ζωή μας στη Δυτική Βόρεια Καρολίνα. Η καταστροφή είναι άνευ προηγουμένου και αυτό το επίπεδο αβεβαιότητας τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών είναι τρομακτικό», είπε.

Τώρα με τον νέο ισχυρότατο τυφώνα που χτυπά που  ισοπεδώνει τη Φλόριντα η αντίδραση  του Τραμπ και της  Χάρις σε αυτή τη νέα καταστροφή -και η αντίληψη των ψηφοφόρων γι’ αυτήν- μπορεί να επηρεάσει περισσότερο το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η οπτική αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών είναι μια λεπτή γραμμή. Οποιαδήποτε λάθος κίνηση ενισχύεται συχνά από την αρνητική προσοχή των μέσων ενημέρωσης και πιθανότατα θα μείνει στο μυαλό του ψηφοφόρου όσο πιο κοντά είναι μια καταστροφή σε εκλογές, εξηγεί  ο Τζον Γκάσπερ.

Το 2017, ένα βίντεο με τον Τραμπ να πετάει αστειευόμενος χαρτοπετσέτες στους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο μετά τον τυφώνα Μαρία που έπληξε το νησί έγινε viral και συνέχισε να καθορίζει την κακή αντίδρασή του στην καταστροφή για χρόνια. Καθυστέρησε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση από τον τυφώνα στο Πουέρτο Ρίκο και αρνήθηκε να δεχτεί τον επίσημο αριθμό θανάτων, ο οποίος εξακολουθεί να αμφισβητείται μέχρι σήμερα. Ενώ οι Πορτορικανοί δεν μπορούν να ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές, η απαράδεκτη αυτή  αντίδραση του Τραμπ στον τυφώνα Μαρία δεν έσβησε ποτέ.

Όταν η πιο θανατηφόρα καταιγίδα της Αμερικής, ο τυφώνας Κατρίνα, χτύπησε στις 29 Αυγούστου 2005, η αδράνεια του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους δημιούργησε αμφιβολίες για τις ικανότητές του να ανταποκριθεί στην κρίση. Εκείνη την εποχή, ο Μπους έκανε διακοπές στο ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας. Γύρισε πίσω στην Ουάσιγκτον παρά μόνο δύο μέρες αργότερα, μετά από 28 ημέρες διακοπών στο ράντσο και παρακολουθούσε  από από τον Λευκό Οίκο τις εξελίξεις.

Σε μια εικόνα που θα στοίχειωνε τον πρώην πρόεδρο για χρόνια, απαθανατίστηκε να κοιτάζει αμέριμνος έξω από το παράθυρο του Air Force One όταν πέταξε πάνω από τη Νέα Ορλεάνη για να ερευνήσει τη ζημιά από ψηλά και όχι από το έδαφος. Η φωτογραφία έγινε σύμβολο της απόστασης και της έλλειψής του για δράση  στον τυφώνα Κατρίνα, στον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 1.800 άνθρωποι.

Η φωτογραφία προκάλεσε τόσες αντιδράσεις που ο ίδιος ο Μπους παραδέχτηκε ότι έπρεπε να είχε προσεγγίσει διαφορετικά την κατάσταση για να φαίνεται λιγότερο «αποστασιοποιημένος  και αδιάφορος».

Μετά τον Κατρίνα, το 56% των Αμερικανών ανέφερε έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα του Μπους να χειριστεί μια κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS. Η απάντησή του, και η αντίληψη των ψηφοφόρων γι’ αυτήν, θεωρείται ως η αιτία για την  πολιτική του πτώση .

Συγκριτικά, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαινέθηκε για την απάντησή του στον τυφώνα Σάντι το 2012, ο οποίος συνέβη μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2012. Ο Ομπάμα ενέκρινε γρήγορα τις δηλώσεις καταστροφής και τις περιοχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ που επλήγησαν λίγες μέρες μετά την καταιγίδα. Αφού έμεινε πίσω στις δημοσκοπήσεις για το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου του 2012, ο Ομπάμα έκανε άλμα μπροστά από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ μετά τον τυφώνα Σάντι.

Αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της δημοτικότητας του Ομπάμα και της απάντησής του στον τυφώνα Σάντι, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Αμερικανών είπαν ότι ο χειρισμός του στην καταιγίδα ήταν «εξαιρετικός ή καλός».

Ο Τζον Γκάσπερ θεωρεί  ότι είναι «δύσκολο να πούμε» εάν η απάντηση της  Χάρις και του Τραμπ στην Helene  και τώρα στον Μίλτον θα κάνει την «αποφασιστική διαφορά» στις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά οι αποφάσεις και οι εικόνες μπορεί να παραμείνουν στο μυαλό των ψηφοφόρων καθώς κατευθύνονται προς τις κάλπες εν μέσω καταστροφικών απωλειών σε ζωές και πόρους.

Ν.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Οι μυστικές συνομιλίες του Τραμπ με τον Πούτιν και τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοιού

Μίλτον: Με ανεμοστρόβιλους και κύματα καταιγίδας πλήττει τη Φλόριντα, υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 2 – Θύματα στο Σεν Λούσι

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ