Ένα πιο κανονικό Πάσχα θα ζήσουμε φέτος, καθώς παρά τα αυξημένα κρούσματα η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Μπορεί, οι διακοπές του Πάσχα να βρουν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στα χωριά και στα πατρικά τους, όμως οι περιορισμοί σε εστίαση και λιανεμπόριο δεν φαίνεται να υποχωρούν.
Παρά τη σεναριολογία περί κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού πριν από το Πάσχα, άρση που θα απελευθέρωνε και την εστίαση στους ανεμβολίαστους, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην τελευταία της εβδομαδιαία συνεδρίαση, εισηγήθηκε ομόφωνα να μην χαλαρώσει κανένα μέτρο αναφορικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους (testing), την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.
Όχι στους ανεμβολίαστους στην εστίαση του Πάσχα
Με αυτά τα δεδομένα, η επιστροφή των ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης πριν το Πάσχα θεωρείται ανέφικτη. Θα περιορίζονται στον εξωτερικό χώρο, με την επίδειξη πάντα rapid test.
Τι θα ισχύει με τα καταστήματα και το λιανεμπόριο το Πάσχα
Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στο λιανεμπόριο, αφού οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν τα πασχαλινά τους ψώνια με την επίδειξη του αρνητικού rapid test. Παράλληλα και οι εμβολιασμένοι θα συνεχίσουν να εισέρχονται στα καταστήματα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αλλάζει η ημερομηνία λήξης
Νέα δεδομένα έρχονται για την εστίαση αλλά και άλλους κλάδους, με τις αλλαγές που θα γίνουν στις ημερομηνίες λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού νόσησης που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Σύμφωνα με τις νέες του δηλώσεις, υπάρχει σύσταση της Κομισιόν να ενοποιηθεί η διάρκεια της ισχύος τους σε όλα τα κράτη-μέλη και να αλλάξει η λήξη στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.
Αυτό, ωστόσο, θα ισχύει για όσους δεν έκαναν την αναμνηστική δόση του εμβολίου και θεωρούνται ανεμβολίαστοι, έχοντας περιορισμούς σε εστίαση και λιανεμπόριο, αλλά και υποχρέωση για τη διεξαγωγή rapid test για την εργασία τους.
Τι ισχύει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού με 3 δόσεις
Προς το παρόν, όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις δεν έχουν ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό τους. Δεδομένου όμως ότι το ζήτημα της τέταρτης δόσης είναι στον «αέρα» αυτή τη στιγμή, δεν αποκλείεται εφόσον γίνει υποχρεωτική για τον γενικό πληθυσμό, να πρέπει στους 9 μήνες να κάνουν και άλλο εμβόλιο οι πλήρως εμβολιασμένοι για να μην υπόκεινται σε περιορισμούς. Αν αυτό συμβεί, για τους περισσότερους η τέταρτη δόση θα έρθει γύρω στον Σεπτέμβριο.
Πότε λήγουν όλα τα πιστοποιητικά – Τι ισχύει σήμερα
Όσοι έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν περάσει 7 μήνες λήγει το πιστοποιητικό τους και θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Με τρεις δόσεις εμβολίου δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στο τρίμηνο.
Διαβάστε επίσης
Πάσχα – εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα
Νίκος Καπραβέλος: «Το 40% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι»