Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις από τους ιδιώτες…

Η αυτόματη απονομή συντάξεων φαίνεται ότι οδηγείται στις καλένδες, καθώς στο νομοσχέδιο που περιέχει διατάξεις για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων με τη συνδρομή ιδιωτών στον ΕΦΚΑ θεσπίζεται η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση. Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση ενσήμων χορηγείται με αίτηση του ασφαλισμένου δύο χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή του σύμφωνα με τις διατάξεις που εισήχθησαν στη Βουλή.

Αναλυτικότερα οι συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπουν ότι:

1

Μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, που υποβάλλεται στα τελευταία δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να προβαίνει σε προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής του και να χορηγεί την αντίστοιχη προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αφού καλέσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει τα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά. Η βεβαίωση εξομοιώνεται με απόφαση, αποτελεί εκτελεστή πράξη της Διοίκησης  και υπόκειται στις διοικητικές προσφυγές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

2

Όταν ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί στην ασφάλιση περισσότερων του ενός πρώην ασφαλιστικών φορέων, η αίτηση είναι υποχρεωτική, υποβάλλεται άπαξ, λογίζεται δε ότι συμπεριλαμβάνει όλους τους πρώην ασφαλιστικούς φορείς. Η σχετική προσυνταξιοδοτική βεβαίωση συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Τι προβλέπεται

Ουσιαστικά δηλαδή με το νόμο προβλέπεται ότι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση θα πρέπει υποχρεωτικά να αναζητούν τα ένσημά τους δύο χρόνια πριν πάρουν σύνταξη για να μπορέσουν να την πάρουν. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της διαδικασίας άμεσης απονομής συντάξεων έως το τέλος του έτους.

Βέβαια αν εφαρμοστεί η διάταξη θα μπορούν να λαμβάνουν πιο σύντομα συντάξεις όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση και σήμερα μπορεί να ταλαιπωρούνται πέντε, έξι ή και επτά χρόνια. Δεν επιλύεται όμως το πρόβλημα της απονομής συντάξεων οριστικά.

Για να επιταχυνθεί πάντως η διαδικασία έκδοσης εκκρεμών συντάξεων, τη δουλειά του ΕΦΚΑ αναλαμβάνουν ιδιώτες, οι οποίοι θα βρίσκονται υπόλογοι για λάθος υπολογισμούς από βαριά αμέλεια ή δόλο και υπόχρεοι εις ολόκληρον με τον λαβόντα αχρεωστήτως συντάξεις. Επιπλέον μπορεί να επιβάλλονται χρηματικές ποινές από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ που μπορεί να φτάνουν και τις 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Ωστόσο και η συγκεκριμένη διαδικασία απόδοσης ευθυνών στους ιδιώτες δεν φαίνεται ότι αποτελεί μηχανισμό διασφάλισης, καθώς είναι γνωστό πως η βαριά αμέλεια και ο δόλος αποδεικνύονται μόνο στα δικαστήρια. Για να τελεσιδικήσει μια τέτοια διαδικασία απαιτείται στην καλύτερη των περιπτώσεων μία πενταετία, χρόνος που είναι απαγορευτικός σε ουσιαστικό έλεγχο της κατάστασης από την πλευρά του ΕΦΚΑ.

Από την άλλη πλευρά, η τροπολογία δίνει ανάσα στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που εξ αυτού του λόγου δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να πάρουν σύνταξη. Για την ακρίβεια δίνει ανάσα σε όσους έχουν οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς πλην ΟΓΑ, όπου το όριο οφειλών είναι τα 6.000 ευρώ. Οι οφειλές συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 60 για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Ουσιαστικά δηλαδή το ανώτατο ποσό που θα παρακρατείται για οφειλή 60.000 είναι 333 τον μήνα. Όσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ μπορεί να πληρώσουν εφάπαξ τη διαφορά και το υπόλοιπο ποσό σε δόσεις.

Όπως δημοσιεύτηκε στη «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ