Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πώς θα επιδοτηθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες από τις τράπεζες

Διέξοδο στο “μπρα ντε φερ” που εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τις συστημικές τράπεζες φαίνεται πως δίνει η πρόταση για επιδότηση των δανείων των ευάλωτων οφειλετών από τα πιστωτικά ιδρύματα, μέσω ενός νέου προγράμματος που θυμίζει τη “Γέφυρα” της πανδημίας.

Πηγές με γνώση των συνομιλιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι αυτό που συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα ήταν οι αδρές γραμμές της πρότασης, η οποία, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να περάσει από την “κρησάρα” του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι λεπτομέρειες της πρότασης και αυτός είναι και ο λόγος που πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαμήνυαν εχθές, Πέμπτη, ότι “δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση”, καθώς οι CEOs δεν κατέθεσαν κάτι εγγράφως, ωστόσο, δεσμεύτηκαν να το κάνουν εντός δύο εβδομάδων.

Τι προβλέπει η πρόταση των τραπεζών
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, η πρόταση που έχουν σκιαγραφήσει οι τράπεζες προβλέπει:

– Επιδότηση των μηνιαίων δόσεων των ευάλωτων δανειοληπτών κατά 50%.

– Η διάρκεια της επιδότησης προσομοιάζει της Γέφυρας Ι και ανέρχεται σε 12 μήνες. Εφόσον εφαρμοστεί από 1η.01.2023, θα διατρέξει όλο το επόμενο έτος.

– Επιλέξιμοι οφειλέτες είναι όσοι έχουν λάβει δάνειο -στεγαστικό ή επιχειρηματικό- με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

– Η περίμετρος του προγράμματος είναι σημαντικά μικρότερη, καθώς θα περιλαμβάνει μόνο τους ευάλωτους δανειολήπτες. Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι δεν θα ξεπερνούν τις 20.000330.000, έναντι των 75.666 που ήταν στη Γέφυρα Ι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μια τεχνική λύση που εξετάζεται είναι να συγκεντρώνονται οι “εισφορές” των τραπεζών σε έναν δημόσιο “κουμπαρά” από όπου θα πιστώνονται οι επιδοτήσεις στους ευάλωτους οφειλέτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή διευκρινίζει ότι “το τεχνικό μέρος δεν έχει εξεταστεί – προέχει η άποψη του Επόπτη”.

Η γνωμοδότηση της Φρανκφούρτης
Για τον λόγο αυτό, τα αρμόδια επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα σπεύσουν σε πρώτη φάση να στείλουν στη Φρανκφούρτη τα χαρακτηριστικά της πρότασης -περίμετρος (δικαιούχοι), διάρκεια προγράμματος, κόστος στήριξης- που εμπίπτουν στο εποπτικό ενδιαφέρον του SSM. Με βάση αυτές τις παραμέτρους, ο Επόπτης θα αποφανθεί το κόστος που συνεπάγεται για τις τράπεζες η επιδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο ρόλος του SMM δεν είναι να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση των τραπεζών. Η αρμοδιότητά του Επόπτη έγκειται στον υπολογισμό των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να την εφαρμόσουν. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθεί από κάθε τράπεζα χωριστά να καταθέσει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης αναλόγως της “τρύπας” που θα δημιουργήσει η εν λόγω πρωτοβουλία και αναλόγως των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτει κάθε ίδρυμα.

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες των τραπεζών
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης, αναμένεται από τις συστημικές τράπεζες μια σειρά από επιπλέον ενέργειες:

– Εξωδικαστικός: Το ΥΠΟΙΚ αναμένει εντός του μήνα προτάσεις για αύξηση των ποσοστών εγκρισιμότητας, μετά και την εντυπωσιακή άνοδο των τελευταίων εβδομάδων.

– Επιτόκια: Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, επιτάσσοντας μάλιστα άμεση ανάληψης δράσης από τα ιδρύματα.

– Προμήθειες: Ζητήθηκε εξορθολογισμός των χρεώσεων σε απλές τραπεζικές συναλλαγές.

– Μπόνους: Το ΥΠΟΙΚ απέρριψε ρητά το ενδεχόμενο να καταβληθούν μπόνους στα υψηλόβαθμα τραπεζικά για τη χρήση του 2022, σβήνοντας έτσι τις ελπίδες των διοικήσεων για ευέλικτη ερμηνεία του νέου νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πηγή: Capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προειδοποίηση Σταϊκούρα για έκτακτο φόρο στις τράπεζες

Χρήστος Σταϊκούρας: «Οι τράπεζες οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ