Πολύς θόρυβος έχει δημιουργηθεί γύρω από το μακεδονικό τάφο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού ενισχύει την πεποίθηση πως το ταφικό μνημείο κρύβει κάτι πολύ σημαντικό που σχετίζεται με την οικογένεια ή και τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο.
Παρόλα αυτά, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο υπουργός Πολιτισμού Κώστα Τασούλας συστήνουν υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να γίνει το άνοιγμα του τάφου, με τους ενδεδειγμένους επιστημονικούς τρόπους των αρχαιολόγων, οι οποίοι όπως είναι αντιληπτό δεν υποτάσσονται σε μιντιακά χρονοδιαγράμματα.
Αυτήν τη στιγμή η ανασκαφική ομάδα έχει σκάψει σχεδόν ολόκληρη την ταφική οδό, πλάτους 4,5 μ., και έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής 13 σκαλοπάτια που οδηγούν κατηφορικά στην είσοδο του τάφου. Οι αρχαιολόγοι θα διερευνήσουν κι άλλο τον δρόμο μέχρι να φτάσουν σε μη αναμοχλευμένο έδαφος, προκειμένου να δουν αν υπάρχουν κατάλοιπα από διαβάτες ή υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού.
Τέτοια στοιχεία θα καθοδηγήσουν τους επιστήμονες στη χρονολόγηση του τάφου. Μόλις η ανασκαφή στο σημείο εκείνο ολοκληρωθεί ή και ταυτόχρονα με τη συνέχισή της, θα πρέπει να διαλυθεί με ανασκαφικό τρόπο ο τοίχος που εντοπίσθηκε προκειμένου οι αρχαιολόγοι να εισέλθουν στο εσωτερικό του τάφου. Οι πέτρες θα αριθμηθούν, θα τεκμηριωθούν και θα αφαιρεθούν κομμάτι-κομμάτι. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε εμπόδιο που συναντούν στο δρόμο τους μέχρι τον κυρίως θάλαμο του τάφου.
Τα ευρήματα της γεωφυσικής διασκόπησης
Όπως αναφέρει το Έθνος, μέχρι στιγμής, η γεωφυσική διασκόπηση που έχει πραγματοποιηθεί δείχνει ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι. Η χειρότερη περίπτωση είναι να έχει καταρρεύσει η οροφή και να έχει γεμίσει όλος ο χώρος με τόνους χώματος. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η μεταφορά του με προσοχή, διότι ενδιάμεσα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια κτερίσματα.
Αν δεν έχει πέσει χώμα και οι χώροι είναι άδειοι, οι αρχαιολόγοι θα φωτογραφήσουν, θα αποτυπώσουν και θα δουν αν ο τάφος είναι ασύλητος. Είναι αντιληπτό ότι αν κάτι τέτοιο ισχύει το έργο τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο ως προς την ταυτοποίηση του νεκρού. Αν ο τάφος δεν είναι συλημένος, που μέχρι στιγμής είναι το πλέον αισιόδοξο αλλά και επικρατέστερο σενάριο, τότε η ταυτοποίηση του νεκρού είναι πιο εύκολη, αφού υπάρχουν διαθέσιμα οστά (ή ο σκελετός) αλλά και αγγεία και κτερίσματα που βοηθούν το έργο των αρχαιολόγων.
Πρόβλημα με τη μικροκάμερα
Προς το παρόν οι αρχαιολόγοι της ΚΗ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων δεν είναι σε θέση να διοχετεύσουν κάποια μικροκάμερα στο εσωτερικό του αρχαίου μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης, που θα μπορούσε να δώσει και τα πρώτα στοιχεία και τις πρώτες εικόνες. Αυτό είναι μια εκδοχή, η οποία όμως θα μελετηθεί με βάση την κατάσταση του τάφου και αν αυτός είναι καλυμμένος στο εσωτερικό του από χώμα, ως αποτέλεσμα σύλησης. Σημειώνεται πως κάτι ανάλογο είχε γίνει από τον αείμνηστο καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο με τους μακεδονικούς βασιλικούς τάφους της Βεργίνας τη δεκαετία του ’70, όπως ανέφερε η καθηγήτρια και συνεργάτις του στις ανασκαφές Χρυσούλα Παλιαδέλη.
Σε δύο-τρεις εβδομάδες τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, που συνόδευσε προχθές τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψή του στην Αμφίπολη, οι αρχαιολόγοι θα είναι σε θέση να μπουν στο εσωτερικό του τάφου μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες «και να βγουν ασφαλή συμπεράσματα». «Οι αρχαιολογικές εργασίες επικεντρώνονται στο να ανοίξει προσεκτικά ο τάφος. Τα πάντα εξελίσσονται ομαλά και περιμένουμε τα χειροπιαστά αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν προκαθορισμένες απόψεις και πως τα ευρήματα θα δώσουν τα στοιχεία για τον νεκρό, σημείωσε όμως πως σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο πιστοποιείται τόσο από το μέγεθος του τύμβου όσο και από την καλλιτεχνική επιμέλεια του μνημείου. Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο της αρχαίας Αμφίπολης και διασκέδασε τα σενάρια που θέλουν να είναι ο τάφος της Ρωξάνης και του μικρού πρίγκιπα Αλέξανδρου Δ’, που δολοφόνησε ο Κάσσανδρος. «Εκεί έφερε ο Κάσσανδρος τη Ρωξάνη και τον 12ετή Αλέξανδρο τον Δ’, τον τελευταίο της δυναστείας, για να τους φυλάξει αρχικά και εν συνεχεία, όπως λέει ο ιστορικός, να τους κατασφάξει δίνοντας εντολή να τους κρύψουν και να μην το πουν σε κανέναν. Αν δούμε αυτήν τη θεωρία, δεν συνάδει με την τοποθέτησή τους σε έναν τύμβο ύψους 30-40 μέτρων» παρατήρησε ο κ. Τασούλας.