Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Πως θα πάει διακοπές ο διαβητικός

Το καλοκαίρι είναι εποχή διακοπών ακόμη και για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, απλά χρειάζεται προσοχή και τήρηση των συμβουλών που δίνουν οι γιατροί. Στην κατηγορία αυτοί ανήκουν και οι διαβητικοί, που φυσικά δεν υπάρχει λόγος να στερηθούν τις πολύτιμες για όλους διακοπές το καλοκαίρι αρκεί να προσέχουν: ο γιατρός-παθολόγος Αντώνης Λέπουρας, εξειδικευμένος στη Διαβητολογία μας δίνει πρακτικές οδηγίες για ευχάριστες και ασφαλείς διακοπές χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα:

Στο αεροπλάνο όλα μαζί στις χειραποσκευές, η μπορώ να χρησιμοποιήσω τις βαλίτσες ;

• Στο αεροπλάνο προσοχή πάντα να έχετε την ινσουλίνη το μετρητή και τα αναλώσιμα μέτρησης (ταινίες) μαζί σας στις χειραποσκευές. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκτός από τον κίνδυνο απώλειας αποσκευών στο αεροδρόμιο, η θερμοκρασία στις αποσκευές του αεροπλάνου πέφτει πολύ κάτω από τους 0ο C και μπορεί να τα καταστρέψει κυριολεκτικά !

Τι πρέπει απαραίτητα να έχω πάντα μαζί στα ταξίδια μου η στις διακοπές μου ;

• Καλό είναι να έχουν όλοι μαζί τους εκτός απο τα φάρμακα και τον μετρητή σακχάρου, ζάχαρη, σακχαρούχο ποτό (προσοχή όχι αλκοολούχο), η γλυκό (όχι σοκολάτα), νερό και τουλάχιστον μια ένεση γλυκαγόνης και σύντροφο η συνοδό εκπαιδευμένο να την χρησιμοποιήσει στην περίπτωση σοβαρής υπογλυκαιμίας, καθώς και κάποια ινσουλίνη ταχείας δράσης, για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις αν χρειάζεται.

Ζέστη ! Τι πρέπει να κάνω με την ινσουλίνη μου, χρειάζεται συνέχεια ψυγείο, η ίσως λίγες ώρες στην κατάψυξη ;

• Πρέπει κατ’ αρχήν να γνωρίζουμε ότι και το πολύ κρύο, δηλ. θερμοκρασίες χαμηλότερες από 4 οC μπορεί να βλάψουν εξ’ ίσου με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες την ινσουλίνη.

• Γενικά για όσους χρησιμοποιούν ΄΄πέννες΄΄ ινσουλίνης, τα πράγματα ειναι πιο εύκολα. Τα ΄΄γεμίσματα΄΄ με τις πέννες αντέχουν για 6 εβδομάδες σε θερμοκρασίες 4 ως 30-34οC, άρα δεν χρειάζεται ΄΄ψυγειάκι΄΄ στην παραλία αρκεί να μην παρατήσουν τις πέννες τους στον ήλιο και βράσουν….

• Για τους ΄΄παραδοσιακούς΄΄ όμως λάτρεις της σύριγγας καλό ειναι το φιαλίδιο ινσουλίνης να φυλάσσεται σε μέρος δροσερό (ειδικά ΄΄ψυγειάκια΄΄ η μονωμένες θήκες) αλλά όχι σε απευθείας επαφή με τον πάγο (η κατάψυξη βλάπτει εξ ίσου την ινσουλίνη) όταν χρειάζεται να την μεταφέρουν.

• Καλό ειναι επίσης να έχουν όλοι μαζί τους ζάχαρη, σακχαρούχο ποτό (προσοχή όχι αλκοολούχο), η γλυκό, τουλάχιστον μια ένεση γλυκαγόνης και σύντροφο η συνοδό εκπαιδευμένο να την χρησιμοποιήσει στην περίπτωση σοβαρής υπογλυκαιμίας, και κάποια ινσουλίνη ταχείας δράσης, για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις αν χρειάζεται.

Τι χρειάζεται να έχω επιπλέον στην παραλία μαζί μου;

Γυαλιά ηλίου, καπέλο, αντιλιακό, λαστιχένια παπούτσια (ποτέ ξυπόλητος), αντισηπτικό σε περίπτωση τραυματισμού, αλοιφή για τσιμπήματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηλίασης και πως αντιμετωπίζεται;

Καλό είναι να προσέξουμε να μη μας συμβεί!

Τα συμπτώματα είναι έντονη ζάλη συχνά κεφαλαλγία, αίσθημα αδυναμίας μαζί με αίσθημα εντονης θερμότητας, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, δύσπνοια και αδυναμία, ξηρότητα και ερυθρότητα δέρματος, δυσφορία και μεγάλη καταβολή δυνάμεων. Συχνά η πίεση είναι χαμηλή συνυπάρχει ταχυσφυγμία και σε πιο σοβαρές καταστάσεις μείωση η απώλεια του επιπέδου συνείδησης.

Για τα άτομα με διαβήτη είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση ιδίως για όσους θεραπεύονται με ινσουλίνη. Χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό, ενυδάτωση με πολλά υγρά (όχι μόνο νερό αλλά και χυμούς η αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη), άμεση ψύξη (πχ κρύο ντούς η μπάνιο, η βρεγμένη πετσέτα), και άμεση μεταφορά σε μέρος σκιερό και δροσερό.

Ακρογωνιαίος λίθος, τονίζει, για να μην αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, είναι η γνώση της αυτό-ρύθμισης, και οι μετρήσεις τακτικά σακχάρων αίματος, ιδίως όσων χρησιμοποιούν ινσουλίνη. Ας μην ξεχνάμε, καταλήγει ο κ. Λέπουρας, ότι οι διακοπές, τα σπόρ, οι αθλοπαιδιές, χαρίζουν όχι μόνο σωματική ωφέλεια αλλά χαρά, ικανοποίηση και ευεξία, συμβάλλοντας όχι απλά στον καλό μεταβολικό έλεγχο αλλά ουσιαστικά στην καλή ποιότητα της ζωής μας!

πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ