Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Πόσο εύκολο θα ήταν να είχε “καθαρίσει” από τον κορωνοϊό η Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα, χώρα στον βαθύ Νότο της Αφρικής -φημισμένη για την ατελείωτη σαβάνα της και το επιβλητικό δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο- τον τελευταίο μισό αιώνα έχει κατακτήσει πολλά -και διόλου ευκαταφρόνητα- ρεκόρ. Είναι η μακροβιότερη δημοκρατία της ηπείρου, αφού από το 1966, όταν δηλαδή κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία παραμένοντας όμως μέλος της Κοινοπολιτείας, τίποτα δεν έχει διαταράξει το πολιτικό της σύστημα, ανήκει στις πλέον αναπτυσσόμενες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και κατάφερε να αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 70 δολάρια το 1960 σε 18.825 δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2015.

Την ονομάζουν και χώρα των διαμαντιών αφού τα πολύτιμα ορυκτά αφθονούν στο έδαφός της.

Η  Μποτσουάνα είναι σε έκταση σαν τη Γαλλία, με πληθυσμό όμως μόνο  2,2 εκατομμύρια κατοίκους.

Τί μας λένε αυτά; Μας λένε με απλά λόγια πως στην μακρινή και όμορφη Μποτσουάνα Οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι πεθαίνουν.

Και δεν παθαίνουν τώρα εξ αιτίας του κορωνοϊού αλλά εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα αυτή θερίζει κυριολεκτικά ο ιός του aids.

Το προσδόκιμο ζωής στη χώρα φτάνει μόλις τα 54 χρόνια. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιδημία του ιού HIV, από τον οποίο υπολογίζεται ότι είναι προσβεβλημένο το 21% του πληθυσμού. Ευτυχώς για την Μποτσουάνα η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του HIV έστρεψε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, και κυρίως των όπου γης φιλάνθρωπων, στη χώρα, (με σημαντικά οφέλη για τη δημόσια εικόνα εκείνων)  και κυρίως με θεαματική βελτίωση των δεικτών υγείας της χώρας, η οποία παρεμπιπτόντως έχει από τους χαμηλότερους δείκτες διαφθοράς στην Αφρική. Πλέον μόλις το 4% των νεογέννητων πάσχουν από συγγενή μετάδοση του HIV χάρη στα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης.

Για παράδειγμα ο πρίγκιπας Χάρι της Μ. Βρετανίας που λατρεύει την χώρα ίδρυσε το 2006  μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με τον ιθαγενή πρίγκιπα Seeiso, με σκοπό να ενημερώσουν και να υποστηρίξουν τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό και να τα βοηθήσουν να κερδίσουν μια καλύτερη ζωή. Ονόμασαν τον οργανισμό τους Forget Me Not, δηλαδή μη με λησμόνει.

Η επιλογή τους διόλου τυχαία ήταν και δεν είχε απλώς να κάνει με τη σημειολογική διεκδίκηση της ορατότητας γι’ αυτά τα συχνά ξεχασμένα παιδιά. Υπήρχε ένας ακόμη συμβολισμός, αφού αμφότεροι οι πρίγκιπες αφιέρωσαν τη φιλανθρωπική συνέργειά τους στις πρόωρα χαμένες μητέρες τους. Ειδικά, δε, για τον Χάρι, η Μπουτσουάνα έγινε το πολύ προσωπικό καταφύγιό του από το 1997, όταν λίγες εβδομάδες μετά τον αδόκητο θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας, ο πατέρας του αποφάσισε, για να τον προφυλάξει από τη μιντιακή θύελλα που μαινόταν, να τον στείλει μαζί με τον αδελφό του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, στην εν λόγω νοτιοαφρικανική χώρα. Τότε ο δούκας του Σάσεξ ήταν μόλις 12 ετών, όμως, όπως εξομολογήθηκε πολλά χρόνια αργότερα, στην Μποτσουάνα κατάφερε να βρει την ηρεμία.

Την τελευταία φορά που επισκέφτηκε τον αγαπημένο για εκείνον τόπο δεν ήταν πια μόνος. Είχε μαζί του τη μέλλουσα τότε σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, η οποία έφυγε από την Μπουτσουάνα βαρύτερη κατά πολλά… καράτια.

Και όμως η χώρα αυτή που πολύ εύκολα θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων και να είχε “καθαρίσει” με τον κορωνοϊό   μέχρι σήμερα μετρά 2.416 απώλειες από τον κορωνοϊό και 195.000 κρούσματα συνολικά . 

Έχει άδικο λοιπόν ο επικεφαλής του Αφρικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (Africa CDC) δρ Τζον Νκενγκασόνγκ, που μήνες τώρα φωνάζει για εμβόλια αφού μόνο το 6,6% του πληθυσμού της Αφρικής του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων έχει πλήρως εμβολιασθεί; Και αυτό απομακρύνει πολύ την αφρικανική ήπειρο από τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο πολύ φιλόδοξα έχει θέσει η Αφρικανική Ένωση;

Η Αφρική είναι η δεύτερη σε μέγεθος ήπειρος στον κόσμο με πληθυσμό άνω του 1,3 δισεκατομμυρίου. Στην αφρικανική ήπειρο έχουν γίνει ωστόσο μέχρι σήμερα λιγότερο από το 2% των παγκόσμιων εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Αφρικανική Ένωσης CDC.

Οι ελλείψεις σε εμβόλια δεν οφείλονται ωστόσο αποκλειστικά στον περιορισμένο αριθμό εμβολίων και την εγωιστική τακτική πολλών πλούσιων χωρών στην προμήθεια εμβολίων, αλλά και σε οργανωτικά προβλήματα πολλών αφρικανικών χωρών Προκειμένου να διανείμουν και να εμβολιάσουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, κυρίως στην ύπαιθρο. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η καχυποψία πολλών έναντι των εμβολίων που καλλιεργείται από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και ανακριβών πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Επειδή λοιπόν η Όμικρον ίσως να μην είναι η “τελευταία” και ” φαρμακερή” ίσως θα πρέπει να ξαναδούμε σε άλλη βάση τον εμβολιασμό…παγκοσμίως!  Να σπεύσουμε να θωρακίσουμε την Αφρική.  Το καμπανάκι χτύπησε…

Διαβάστε ακόμη 

Πρόξενος Ελλάδας στην Μποτσουάνα: Πώς ξεκίνησε η παραλλαγή Όμικρον του κορoνοϊού

Νίκος Καπραβέλος – «Υποχρεωτικός εμβολιασμός, κλειστά σχολεία, lockdown στους ανεμβολίαστους»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ