Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πόσο (φιλ)Έλληνας είναι ο Μπάιντεν

«Θα αλλάξει πολιτική ο Μπάιντεν στα ελληνοτουρκικά και αυτό θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα για τη χώρα μας μετά τις αμερικανικές εκλογές. Και επειδή οι προσδοκίες είναι μεγάλες εμείς αποταθήκαμε στους ειδικούς.

Του Παντελή Περιβολάρη

Τον στρατιωτικό αναλυτή και ταξίαρχο ε.α. Παναγιώτη Θεοδωρακίδη και τον ιστορικό, συγγραφέα και ειδικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, Αντώνη Κλάψη. Αμφότεροι συμφωνούν: Να μην περιμένουμε πολλά, να κρατάμε μικρό καλάθι! Και εμείς να προσθέσουμε: Ο Μπάιντεν είχε εμπλοκή – συνεργασία με την Μαντλίν Ολμπράιτ όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, δημιουργήθηκε η Βοσνία και αργότερα το Κόσσοβο. Και οι δύο χώρες μουσουλμανικές. Επιπλέον, οι ∆ημοκρατικοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Αραβική Άνοιξη και τη δημιουργία των Αδερφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι έχουν σχέσεις με την Τουρκία αλλά και τρομοκρατική δράση στην Ευρώπη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟ∆ΩΡΑΚΙ∆ΗΣ
.

«Θα κάνει τα χατίρια στην Τουρκία για να την κρατήσει εντός ΝΑΤΟ»

«Είμαι πεπεισμένος και ξέρω ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι προσανατολισμένη πάγια και σταθερά στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ παρέκκλινε, αλλά υλοποίησε το αραβικό ΝΑΤΟ και το Ισραήλ υπέγραψε ακόμα και με το Σουδάν. Πιστεύω ότι επιδίωξη του Μπάιντεν είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και η πίεση προς τη Ρωσία. Θα κάνει, λοιπόν, τα χατίρια στην Τουρκία για να την κρατήσει στο άρμα του ΝΑΤΟ.

Έλεγχος

Αυτό συνεπάγεται ότι θα την αφήσει να χρησιμοποιεί και τους S400. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να ελέγξουν τους ενεργειακούς δρόμους και θέλουν να φλερτάρουν με Ρωσία και δια της Τουρκίας ελέγχονται οι ενεργειακοί δρόμοι. Ο ΤΑΠ που ξεκινά από Μπακού είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Εκτιμώ ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να επανεκκινήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και αυτό θα κάνει και η Αμερική. Η Τουρκία είναι μεγάλος «παίκτης» στην περιοχή. Η Ελλάδα πιέζεται.

Τι λέει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ; Τα δικά μου αεροσκάφη δεν με αφήνει η Ελλάδα να ασκηθούν στη θάλασσα και αυτό είναι πρόβλημα για να τα χρησιμοποιήσουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, λέει, ότι έχει 10 μίλια εναέριο χώρο και δυνητικά 12 ναυτικά μίλια στον θαλάσσιο. Λέει, όμως, η Τουρκία ότι με την Ελλάδα έχει κοινό ΝΑΤΟϊκο επιχειρησιακό χώρο στο Αιγαίο και προσπαθεί να πείσει ότι πρέπει να έχει μερίδιο στο Αιγαίο. Έτσι, αυξάνει η πίεση στην Ελλάδα, η οποία αναζητά υποκατάστατο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική για βοήθεια αντί να αντιμετωπίζει με νέα στρατηγική την Τουρκία και με συμμαχίες με χώρες που βρίσκονται απέναντι στην Τουρκία. Θα είναι μία υπέρβαση του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα δεν θα το κάνει.

Συνθήκες

Οι ΗΠΑ σε σχέση με τη διοίκηση Τραμπ θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην περιοχή με νέες συνθήκες και η «επιστροφή» αυτή θα πιέσει την χώρα μας. Γιατί; Διότι η Τουρκία είναι πιο χρήσιμη από την Ελλάδα, καθώς δια το στενών μπορεί να πιέζεται η Ρωσία. Επιπλέον, η Τουρκία επηρεάζει και το Πακιστάν που είναι πυρηνική δύναμη. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποζητά την περαιτέρω αμερικανική παρουσία εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα γίνει πιο επιθετική. Δεν θα γίνει παιδί. Αντίθετα, το Ισραήλ θα είναι πιο επιθετικό τώρα προς το Ιράν».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΨΗΣ

«Κάνουµε λάθος αν περιµένουµε λύσεις στα ελληνοτουρκικά…»

«Είμαι της άποψης να κρατάμε μικρό καλάθι. Σίγουρα ο Μπάιντεν ξέρει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα έχει καλύτερη επαφή με τη γραφειοκρατία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας. Θα είναι πιο κοντά στην συστημική προσέγγιση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Δύσκολα, όμως, θα καταπιεί τη χρήση των S400 χωρίς να αντιδράσει. Αν περιμένουμε να μας λύσει τα προβλήματα στα ελληνοτουρκικά, κάνουμε λάθος. Σίγουρα δεν θα μας τα λύσει. Εκείνο που διαφοροποιείται είναι ότι δεν θα υπάρχει άμεση επικοινωνία Μπαϊντεν-Ερντογάν, όπως υπήρχε η απ’ ευθείας επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ. Θα περιμένουμε στην πράξη να δούμε. Να σας πω ότι το 1976 στην εκλογή Κάρτερ χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες στην Ελλάδα και την Κύπρο, ότι θα λυθεί το Κυπριακό, αλλά προκοπή δεν είδαμε. Επί Κάρτερ, μάλιστα, σταμάτησε το εμπάργκο πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί στην Τουρκία.

Δίμηνο

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να δούμε το επόμενο δίμηνο μέχρι να αναλάβει ο Μπάιντεν. Θυμίζω ότι ο Τραμπ θα παραμείνει πρόεδρος. Είναι ένα κρίσιμο διάστημα με έναν πρόεδρο σε αποδομή. Δεν έχει κίνητρα να δράσει. Τι θα σημάνει για Ερντογάν και αν η νέα διοίκηση θα είναι χαλινάρι. Δεν το ξέρουμε. Κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται πίσω από τις κουρτίνες αυτή τη στιγμή. Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο Ερντογάν έχει προβλήματα εσωτερικά. Η οικονομία τον έφερε στην επιφάνεια και στην οικονομία θα οφείλεται αν πατώσει. Μην περιμένετε, όμως, αλλαγές στην Τουρκία, ακόμα και αν φύγει ο Ερντογάν. Αυτό είναι μία αυταπάτη. Το διαφορετικό στοιχείο του Ερντογάν είναι η νεοθωμανική πολιτική, όμως, όχι με όρους εδαφικούς. Τι θέλει να κάνει; Την παλαιά οθωμανική αυτοκρατορία με σφαίρες επιρροής. Και εκλαμβάνει την Τουρκία ως έναν από τους μεγάλους.

Προτεκτοράτο

Η Γερμανία, πιστεύει για παράδειγμα, δεν είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Στέκεται δίπλα στον Πούτιν ως ίσος προς ίσο, ως ο ηγέτης μίας από τις μεγαλύτερες πέντε χώρες του κόσμου. Γι’ αυτό ανοίγει μέτωπα και απλώνει τον τραχανά. Η Γαλλία δεν μας αγάπησε ξαφνικά. Όταν είδε ότι πάει να κάνει προτεκτοράτο τη Λιβύη άρχισε να ανησυχεί».

παιδί. Αντίθετα, το Ισραήλ θα είναι πιο επιθετικό τώρα προς το Ιράν».

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Μπόρις Τζόνσον: Σε αυτοαπομόνωση καθώς ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού

«ΚΕΡΔΙΣΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ», το νέο tweet του Τραμπ με κεφαλαία γράμματα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ