Την τελευταία τους «ζαριά» που ακούει στο όνομα «αναστολή της ποινής» παίζουν τα καταδικασθέντα (πρώην και νυν) στελέχη της Χρυσής Αυγής. Αύριο, ∆ευτέρα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντία Οικονόμου, αναμένεται να προτείνει σε ποιους και για ποιο λόγο η ποινή θα πρέπει να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, δηλαδή ποιοι θα είναι εκείνοι που θα παραμείνουν εκτός φυλακής έως ότου η υπόθεση εκδικαστεί στο Εφετείο.
Ρεπορτάζ: Φώτης Ανδρέου
Την ίδια στιγμή στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής οι νεοφασίστες θυμήθηκαν ότι υπάρχει σε εξέλιξη ακροαματική διαδικασία δίνοντας το παρών στο Εφετείο της Αθήνας. Ο λόγος προφανής. Προκειμένου να πείσουν την έδρα του δικαστηρίου ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη (τόσο εκείνοι όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους) σε περίπτωση που οδηγηθούν σε κάποιο από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Άπαντες υποστήριξαν ότι δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων εγκλημάτων ή ύποπτοι φυγής. Χρησιμοποίησαν, δε, ακόμη και κωμικά επιχειρήματα όπως τις «πίτσες» ή τα «πεϊνιρλί»!
Κριτήρια
Τα βασικά κριτήρια τα οποία θα εξετάσει το δικαστήριο προκειμένου να αποφανθεί για το ζήτημα χορήγησης αναστολής είναι τρία:
-Αν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι φυγής
-Η πιθανολόγηση αν θα εμφανιστούν στο εφετείο και θα συμμετέχουν στο β’ βαθμό δικαιοδοσίας
-Το ενδεχόμενο εάν αφεθούν ελεύθεροι να τελέσουν παρόμοια αδικήματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την έφεση.
Η φυλακή
Τη στιγμή λοιπόν που, αργότερα έως την Τετάρτη, το δικαστήριο θα έχει εκδώσει την τελική ετυμηγορία, εντυπωσιακή είναι η διαφορά μεταξύ των ποινών που επιβλήθηκαν και του πραγματικού χρόνου που θα εκτίσουν στη φυλακή, όσοι τελικά οδηγηθούν εκεί. Όπως εξηγούν έγκριτοι νομικοί στη «Μ» στην περίπτωση των μελών της Χρυσής Αυγής θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα, καθώς είναι ευμενέστερος. Έτσι, λοιπόν, για την ποινή κάθειρξης των 13 ετών που επιβλήθηκε στους διευθυντές της οργάνωσης (Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, κ.λπ.) υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν στη φυλακή από 4,5 μέχρι και 7,5 έτη. Από αυτό το χρονικό διάστημα αφαιρούνται οι 18 μήνες προφυλάκισης που έχουν εκτίσει ήδη. Έτσι, λοιπόν, στο καλύτερο δυνατό σενάριο για τους καταδικασθέντες «διευθυντές» της εγκληματικής οργανωσης θα παραμείνουν στη φυλακή για περίπου τρία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέλη που καταδικάστηκαν για απλή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, ο χρόνος έκτισης αναμένεται να είναι κατά πολύ μικρότερος, καθώς δεν θα υπερβαίνει τα δύο με τρία έτη. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι καταδικασθέντες στη φυλακή, η εργασία, η καλή διαγωγή καθώς και εάν έχουν συμπληρώσει τα 65 έτη ζωής. Στον αντίποδα και βάσει τον νέο Ποινικό Κώδικα η ποινή των 13 ετών σημαίνει πως κάποιος θα έπρεπε να μείνει το λιγότερο 6 χρόνια στη φυλακή.
Ατιμωρησία
Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής (εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους ψαράδες) Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι «τα 13 χρόνια κάθειρξη για την ηγετική ομάδα (το διευθυντήριο) της εγκληματικής οργάνωσης θα γίνουν στην πράξη 34 μήνες… Το αδίκημα είναι πριν την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, έτσι εφαρμόζονται οι διατάξεις του παλαιού που είναι ευνοϊκότερες. Ετσι μιλάμε για το 1/3 της ποινής συν την προφυλάκιση μιλάμε πλέον για 34 μήνες στο διευθυντήριο… Είναι υπερβολικά χαμηλές οι ποινές για τους άλλους. Υπάρχει ο κίνδυνος να αφεθούν ελεύθεροι και να παραδοθούν στην ατιμωρησία, 30 με 40 κατηγορούμενοι. Τελικά η φυλακή για ποιον είναι; Για την καθαρίστρια; Θα κάνουμε έφεση να δικαστεί από την αρχή η υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων για μεγαλύτερες ποινές», κατέληξε.
Τα (αστεία) επιχειρήματα για χορήγηση αναστολής
Επί πεντέμισι χρόνια οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες αγνοούσαν επιδεικτικά την ακροαματική διαδικασία. Θυμήθηκαν ότι το δικαστήριο συνεδριάζει, όταν κλήθηκαν να απολογηθούν. Και πάλι τώρα καθώς κρίνεται το μέλλον τους. Στις τελευταίες συνεδριάσεις η πλειοψηφία των μελών της ναζιστικής οργάνωσης παρέλασε από την αίθουσα προκειμένου να αιτηθούν τη χορήγηση αναστολής της ποινής μέχρι το Εφετείο, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν υπέρμετρη βλάβη. Την Παρασκευή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων βρέθηκαν οι Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος κατέθεσε και αποχώρησε, καθώς και ο Γιώργος Γερμενής, μαζί με τη μητέρα του.
Απεναντίας δεν προσήλθε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος πάντως μέσω των συνηγόρων του ζήτησε να ανασταλεί η ποινή του. «Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Δεν θα είχε κάνει κάτι να αποφύγει τη λοιδορία έστω της ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρνουν εδώ να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι», υποστήριξε ο εκ των συνηγόρων του Δημήτρης Παπαδέλης και αναρωτήθηκε: «Έκλεισε η εφημεριδα. Το κομματικό όργανο του κόμματος. Αυτό δεν ειναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπαρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στο think tank που το σκέφτηκε…». Από την πλευρά του ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος ήλθε, μίλησε και απήλθε, επεσήμανε: «Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητά μου. Ο εισηγητής του βουλεύματος και η εισαγγελέας επί οκτώ ώρες δήλωσαν πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζαν πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος ζητώ το δικαίωμα να πάω στο εφετείο. Εάν δεν την πάρω την αναστολή δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να τελειώσει το εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή. Για την ανεπανόρθωτη βλάβη, ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό. Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο».
Προβλήματα
Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Γερμενή επεσήμανε ότι έχει δύο ανήλικα παιδιά (οκτώ και τεσσάρων ετών), καθώς και ότι τον τελευταίο καιρό κατόρθωσε να πάρει το πτυχίο του στην Αρχαιολογία. «Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού, του ευρωβουλευτή, με μισθό 525 ευρώ… Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου». Στο δικαστήριο κατέθεσε και η μητέρα του η οποία μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύζυγός της.
Ο πρώην βουλευτής Κορινθίας της ΧΑ, Στάθης Μπούκουρας, εκπροσωπήθηκε από τη συνήγορό του, Βάσω Πανταζή, η οποία υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσά τους και ένας Μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν τη σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Στάθης Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «κ. Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες και πεϊνιρλί».
Αναστολή
Την αναστολή της ποινής του έως το εφετείο ζήτησε και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. «Είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα, η οποία θα υποστεί υπερμετρη βλάβη», υποστήριξε ο συνήγορός του. «Δεν έχω να πω κάτι», πρόσθεσε ο Αρτ. Ματθαιόπουλος και αποχώρησε, ενώ ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει μαζί με την οικογένειά του και τις δύο ανήλικες κόρες του. Η πλευρά του καταδικασθέντα Μιχάλη Αρβανίτη υποστήριξε ότι αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών, ενώ οι δικηγόροι του Αντώνη Γρέγου ζήτησαν να «φορέσει» (σε περίπτωση που δεν του χορηγηθεί αναστολή της ποινής) ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προκειμένου να μετακινείται στον Δήμο Θερμαϊκού όπου κατοικεί και στον Δήμο Θεσσαλονίκης οπού εργάζεται. Παράλληλα, επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους εξαιτίας των οποίων θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, αν οδηγηθεί στη φυλακή.
Σε ποιες φυλακές θα µεταφερθούν τα µέλη της εγκληµατικής οργάνωσης
Σε φυλακές της ενδοχώρας θα μεταφερθούν όσα από τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, αποφασιστεί να φυλακιστούν για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα του ακροδεξιού μορφώματος. Οι υποψήφιες φυλακές για την κράτησή τους είναι αυτές σε Λάρισα, Βόλο, Μαλανδρίνο, Άγιο Στέφανο (Πάτρα), Τρίπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πηγές από τη γενική γραμματεία αντεγκληματικής πολιτικής, αποκλείονται οι φυλακές που βρίσκονται σε νησιά.
Μόνο δεδομένο, αποτελεί το γεγονός πως ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο Γιώργος Ρουπακιάς, θα μεταφερθεί είτε στις φυλακές της Άμφισσας είτε στο Δομοκό. Διαθέσιμα κελιά, υπάρχουν και στις παλιές γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετέβησαν στο σημείο προκειμένου να κάνουν ελέγχους στους χώρους. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., πάντως, σημειώνουν πως «δύσκολα θα επιλεγούν οι φυλακές Κορυδαλλού, καθώς θα πρέπει τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να είναι χωριστά μεταξύ τους, αλλά και να μην υπάρχει καμία πιθανότητα επαφής τους με ποινικούς και άτομα καταδικασμένα για τρομοκρατία». Πρακτικά, ο σχεδιασμός προβλέπει διαφορετικές ώρες προαυλισμού για τα μέλη της Χρυσής Αυγής και επ’ ουδενί επαφή είτε μεταξύ τους, καθώς είναι στα «μαχαίρια» αρκετοί βουλευτές, αλλά και με άτομα εντός φυλακών, όπως στελέχη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της φωτιάς»και της «17Ν».
Οι συλλήψεις
Αμέσως μόλις γίνουν γνωστές οι φυλακές που θα μεταφερθούν οι κατηγορούμενοι, 25 ομάδες task force αποτελούμενες από 80 αστυνομικούς (της αντιτρομοκρατικής, της διεύθυνσης ασφάλειας Αττικής και των ΕΚΑΜ) θα μεταβαίνουν στα σπίτια των καταδικασμένων χρυσαυγιτών, προκειμένου να τους συλλάβουν. Είναι πολύ πιθανό επίσης, πολλά από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να μεταβούν μόνοι τους στα οικεία αστυνομικά τμήματα προκειμένου να παραδοθούν. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προετοιμαστεί για τουλάχιστον 30 συλλήψεις, εκ των οποίων οι επτά είναι πρώην βουλευτές και πολιτικά στελέχη του ναζιστικού μορφώματος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις φυλακές θα προαυλίζονται μεμονωμένα για λόγους προστασίας τους, ενώ τα κελιά τους θα ελέγχονται καθημερινά δύο φορές. Σύμφωνα, μάλιστα, με αστυνομικές πηγές, τα επισκεπτήριά τους θα είναι ελάχιστα, ενώ σε πρώτο χρόνο αποκλείεται το ενδεχόμενο να λάβουν άδεια.
Πηγή: Εφημερίδα ΜΠΑΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η τελική απόφαση για τις φυλακίσεις
Ηλίας Κασιδιάρης: Η ατάκα του σε εστιατόριο του Πειραιά που θα συζητηθεί