Αξιοσημείωτη πρόοδο φαίνεται να κάνει μια ομάδα επιστημόνων στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός με το όνομα SARS-CoV-2.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την επιτυχία Βρετανών ερευνητών, οι οποίοι σε μελέτη δείχνουν ότι ένα φάρμακο της κατηγορίας των στεροειδών φαίνεται να μειώνει σημαντικά την θνητότητα σε ασθενείς που νοσούν βαριά από την νόσο.
Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου ότι αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει την θνητότητα ασθενών με την COVID-19 που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη αναπνοής.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΥ: «Επανεμφάνιση» του κορωνοϊού – 100 νέα κρούσματα στο Πεκίνο
Πρόκειται για «μια σπουδαία είδηση» όπως είπε, και συνεχάρη την Βρετανική κυβέρνηση, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πολλά ακόμη νοσοκομεία και ασθενείς του Ηνωμένου Βασιλείου που συνέβαλαν σε αυτήν την επιστημονική επιτυχία η οποία τόνισε ότι «μπορεί να σώσει ζωές».
Από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην πόλη Γουχάν της Κίνας, έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 443.000 άνθρωποι ενώ έχουν νοσήσει 8.174.000 σε όλον τον κόσμο.
Ακόμη και στην περίπτωση που ανακαλυφθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, ο πλανήτης θα πρέπει να περιμένει μήνες για την διάθεσή του.
Για αυτό και η είδηση του συγκεκριμένου φαρμάκου το οποίο μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της νόσου, ήταν μια πολύ αισιόδοξη στιγμή για την ανθρωπότητα.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: «Πολύ κοντά σε θεραπεία» υποστηρίζουν οι επιστήμονες
Τι έδειξε η κλινική έρευνα
Κλινικές δοκιμές μάλιστα έδειξαν ότι το στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνης φαίνεται να μειώνει κατά το ένα τρίτο την θνητότητα των βαριά νοσούντων ασθενών.
Η μελέτη έδειξε ότι στους ασθενείς οι οποίοι δεν εμφανίζουν βαριά συμπτώματα το φάρμακο της δεξαμεθαζόνης δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη διαφορά, όμως στους ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο, η θνητότητα μειώθηκε κατά ένα πέμπτο, ενώ στους ασθενείς που χρειάζονται μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής, η θνητότητα μειώθηκε κατά ένα όγδοο.
Διαβάστε επίσης:
Έξι Ελληνικά νοσοκομεία συμμετέχουν στην μελέτη για χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που αναρρωσαν ως θεραπεια για τον κορωνοϊό
Τη σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση νέων θεραπειών για τη μάχη έναντι στην νόσο του κορωνοϊού, επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του ΕΣΥ της Βρετανίας, National health Institute, Στίβεν Πάουις.
Το γλυκοκορτικοειδές σκεύασμα – η δεξαμεθαζόνη – χρησιμοποιείται σε αρκετά περιστατικά καθώς έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την ανυπομονησία του για την πλήρη ανάλυση των δεδομένων από τα αποτελέσματα της δοκιμής, τα οποία αναμένεται να γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες.
Διαβάστε επίσης:
Η δημιουργία αντισώματος έναντι του SARS-CoV-2 υπερτερεί έναντι της θεραπείας με όρο πλάσματος
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό