Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Πόρισμα για ΤΤ: Εκεί κατέληξαν τα 500 εκατ.

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός και ειδικός συνεργάτης 

Πλήρης επιβεβαίωση του ereportaz.gr το οποίο από εχθές είχε αποκαλύψει το ποιοι πραγματικά διώκονται και γιατί για την υπόθεση του Τ.Τ. έρχεται από την ενημέρωση που είχαν οι δικαστικοί συντάκτες στο πλαίσιο του ρεπορτάζ. Η υπόθεση εξελίσσεται σε κολοσσιαίο σκάνδαλο δανειοδοτήσεων ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Εκδόθηκαν επτά εντάλματα σύλληψης εκ των οποίων  εκτελέστηκαν τρία.  Συλληφθέντες είναι ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Μάριος Βαρώτσης και ένα υπάλληλος του ΤΤ. Οι κατηγορούμενοι ανέρχονται στους 25.

Τα πιο βαριά δάνεια πλέον επισφαλή είναι εκείνα των:

– Γριβέα-Βάτσικα 17 εκ
– Λαυρεντιάδη 100 εκατομμύρια ευρώ
– Κοντομηνά 110 εκατομμύρια ευρω. 

Ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς κατηγορείται και για την υπόθεση της κάρτας. Οι δικαστικές Αρχές είδαν υπερκοστολόγηση στην αγορά της εταιρίας. Σε ό, τι αφορά τα δάνεια (πέντε σύνολο), 10 εκατ. ευρώ κατέληξαν για την αγορά σπιτιού της κόρης του στην Αγγλία. Ο ανακριτής κ. Ανδρεάδης επισκέφθηκε τον επιχειρηματία στο ιδιωτικό θεραπευτήριο που βρίσκεται. Ο επιχειρηματίας ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος κάνει λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την υπόθεση: “Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες» δήλωσε ο Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος της Ασφαλιστικής DEMCO.

“Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία» ανέφερε με ανακοίνωσή του ο γνωστός επιχειρηματίας”.

«Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει» κατέληξε.

Η υπόθεση του Λαυρεντιάδη αφορά δάνειο 100 εκατ. της Αλάπις. Το δάνειο κατέληξε τελικά σε επιχείρηση του Λαυρεντιάδη. 

Σε ό, τι αφορά την υπόθεση του εφοπλιστή Έλληνα δεν υπάρχει δίωξη και εμπλοκή. Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται στο πόρισμα Νικολούδη από την έρευνα προέκυψε ότι εξυπηρετούνται τα δάνειά του. Ως εκ τούτου δεν του ασκήθηκε δίωξη. Ωστόσο υπάρχει αυτοτελής δικογραφία και γι αυτόν. 

Η υπόθεση ξεκίνησε με αφορμή την παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Ράικου στις 3/6/13 περί διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου.

Μετά το πέρας της προκαταρκτικής που διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, υποβλήθηκε πολυσέλιδη πορισματική αναφορά και μετά από σύμφωνη γνώμη και εντολή της Ράικου ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος 25 ατόμων, υπαλλήλων του ΤΤ και επιχειρηματιών για:

Απάτη κατά του δημοσίου, από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ).

Απιστία από κοινού κατ’ εξακολούθηση και μη, με περιουσιακή ζημιά άνω των 30.000 ευρω

Άμεση συνέργεια σε απιστία

Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα

Άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα υπό την επιβαρυντική περίπτωση της παρ 1β του αρ 45 του Ν3168/08 για το ξέπλυμα (επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας)

Η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή εγκλημάτων διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη. Μετά από σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως εκδόθηκαν επτά εντάλματα σύλληψης.

Πορίσματα

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχουν εκδοθεί πέντε πορίσματα από την αρμόδια διεύθυνση εποπτείας πιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΔΕΠΣ) ενώ η έρευνα της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς επεκτάθηκε σε όλα τα προβληματικά δάνεια του ΤΤ από το 2007 ως και το 2012 εντοπίζοντας περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης-δανεισμού, σειράς εταιριών και επιχειρηματιών υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας των υπευθύνων της τράπεζας και κατά παράβαση της σχετικής ειδικής νομοθεσίας ζημιώνοντας την περιουσία του ΤΤ και του δημοσίου, οι απαιτήσεις του οποίου ως και σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί. Επίσης, εντοπίστηκαν από την Π. Παπανδρέου περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων που αποκτήθηκαν από τη λήψη των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων με απόκρυψη των ποσών σε off shore εταιρίες και σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην πορισματική αναφορά της.

αγγελος φιλιππιδης

Η συνολική ζημιά που υπέστη η τράπεζα υπερβαίνει τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούν μόνο τις ροές των δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ μιλάει στα πορίσματα της που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για προβληματικά δάνεια μετά από συνολική έρευνα στο ΤΤ ως προς τα δάνεια του μεγάλου επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2010 με το πρώτο πόρισμα που διαπίστωνε προβληματικά.Από αυτά τα δάνεια διαπίστωσε η ΤτΕ ότι δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για την εξόφληση των επίμαχων δανείων:

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο επισφαλής Δανεισμός εκατομμυρίων ευρώ έγιναν χωρίς εγγυήσεις προς δημιουργία πλούτου των επιχειρηματιών και όχι για επενδύσεις. Κανένα δάνειο δεν πήγε στους σκοπούς για τους οποίους ζητήθηκε!

Ο ανακριτής θα επισκεφτεί τον Κοντομηνά για να του δώσει προθεσμία σήμερα στο νοσοκομείο.

Το δικαστικό θρίλερ που ξεκίνησε χτες το απόγευμα. Θυμηθείτε τι αποκαλύψαμε:

Μεταξύ εκείνων που διώκονται και καταζητούνται με ένταλμα είναι και ο Άγγελος Φιλιππίδης. Ο κ. Φιλιππίδης δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Θεωρείται από τους βασικούς εμπλεκόμενους της υπόθεσης καθώς επί των ημερών του δόθηκαν τα περισσότερα δάνεια. Αντίθετα, συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ALPHA, Δημήτρης Κοντομηνάς. Η ώρα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έφτασε. Εδώ και αρκετές ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη γιγάντια επιχείρηση της Αστυνομίας με σκοπό τη σύλληψης των πρωταγωνιστών της “μαύρης τρύπας” η οποία αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ereportaz.gr τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο ειδικός ανακριτής εγκλημάτων κατά Διαφθοράς, κ. Ανδρεάδης, έφτασαν ήδη τις 5. Οι δε διώξεις αγγίζουν τις 20. 

δημητρης κοντομηναςΟ κ. Κοντομηνάς κατηγορείται για δάνεια ύψους 103 εκατομμυρίων ευρώ (!) αλλά και για περίεργες συνδιαλλαγές με το ΤΤ επί ημερών Φιλιππίδη. Το ένταλμα σύλληψης για τον καναλάρχη εκδόθηκε και εκτελέστηκε σε θεραπευτήριο όπου βρισκόταν από χθες το απόγευμα. Οι δε κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει επισύουν ποινή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης καθώς φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε απάτη αλλά και σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος! 

λαυρέντης λαυρεντιάδηςΚατηγορούμενος για την υπόθεση του Τ.Τ. είναι και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας κατηγορείται για δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ το οποίο έλαβε για την Αλάπις και κατέληξε σε εξωχώρια εταιρία συμφερόντων του! Η συγκεκριμένη δίωξη είναι η τρίτη κατά σειρά κατά του πρώην “Μίδα”. Εντάλματα έχουν εκδοθεί επίσης για τον Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Α. Βάτσικα οι οποίοι όμως διαμένουν στο εξωτερικό.

Επίσης διώκονται χωρίς όμως να έχουν εκδοθεί εντάλματα οι  Μάριος Βαρότσης, ο νυν πρόεδρος Κ. Σιγανός και άλλα τραπεζικά στελέχη!

Η δικογραφία είχε διαβιβασθεί εδώ και καιρό από τους εισαγγελείς Διαφθοράς στον ειδικό ανακριτή ο οποίος και αποφάσισε την έκδοση των σχετικών ενταλμάτων.

Το όνομα του κύπριου επιχειρηματία Μιχάλη Έλληνα κακώς ανεφέρθη από τα media καθώς δεν υπάρχει κάποιο ένταλμα εναντίον του. Αντίθετα από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο Κύπριος επιχειρηματίας εξυπηρετεί τα δάνεια που κληρονόμησε από τον κ. Ευθυμίου.

κυριακος γριβεαςΠρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες υποθέσεις οι οποίες διερευνήθηκαν δικαστικά και αφορούν τραπεζικό σκάνδαλο. Η προκαταρκτική εξέταση έγινε κάτω από πλήρη μυστικότητα από την επίκουρη εισαγγελέα Διαφθοράς, κυρία Πόπη Παπανδρέου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό πόρισμα της ΤτΕ αφορούσε 17 εκατ. ευρώ, δύο δανειακές συμβάσεις, τις οποίες είχε λάβει ο επιχειρηματίας Γριβέας.

Η εισαγγελέας Διαφθοράς όμως ξετύλιξε το κουβάρι και αποκάλυψε το σκάνδαλο στο πλήρες μέγεθός του. Στην υπόθεση εμπλέκονται πολλοί. Ακόμη και προφυλακισμένοι επιχειρηματίες οι οποίοι εξασφάλισαν δάνεια για τις επιχειρήσεις τους με εκτιμήσεις ορκωτών ελεγκτών οι οποίοι είχαν συγγενείς μέλη στα Δ.Σ. άλλων εταιριών του ίδιου Ομίλου! Στη συγκεκριμένη περίπτωση το δάνειο φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ