Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Πούτιν: Άμεση η απάντηση της Ρωσίας στις χώρες που θα επιχειρήσουν να παρέμβουν στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στην Ουκρανία θα αντιμετωπίσουν μια ταχεία απάντηση από τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε μάλιστα ότι όλες οι αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε αυτή την κατάσταση έχουν ήδη ληφθεί.

Σε ομιλία του στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Δύση ήθελε να διαμελίσει τη Ρωσία σε διαφορετικά κομμάτια και κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι ώθησαν την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση, είπε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο ή κατά 12,4% σύμφωνα με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, μέ βάση ένα έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο δείχνει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις.

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να στοχεύσει στρατιωτικές βάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της βρετανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι θα μπορούσε επίσης να πλήξει Βρετανούς διπλωμάτες που επιστρέφουν στο Κίεβο μετά την “προκλητική” υποστήριξη υπουργού Άμυνας για βομβαρδισμό της Ρωσίας από την Ουκρανία, όπως μετέδωσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υπονόησε ότι θα μπορούσαν να επιτραπούν πλήγματα εναντίον κρατών – μελών του ΝΑΤΟ που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία.

Η ίδια προειδοποίησε χαρακτηριστικά: “Αντιλαμβανόμαστε ότι για λόγους διακοπής του εφοδιασμού των στρατιωτικών προμηθειών, η Ρωσία μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου;

“Εξάλλου, αυτό οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, η Βρετανία είναι μία από αυτές τις χώρες”, σημείωσε.

Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα ήρθαν μετά τη δήλωση του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας James Heappey ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τις ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές κατά ρωσικών υποδομών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ήταν “απολύτως νόμιμο” να χρησιμοποιηθούν βρετανικά όπλα σε τέτοιες επιθέσεις, παρόλο που προς το παρόν δεν πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται.

Ο Heappey δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία θα ξεκινούσε εκ νέου την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων εντός της Ουκρανίας, αν η σύγκρουση “πάγωνε” στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Αλλά οι δηλώσεις του προκάλεσαν την οργή του Κρεμλίνου, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να τον κατηγορεί για “πρόκληση”.

Σε μια σημαντική κλιμάκωση της έντασης, η Μόσχα προειδοποίησε επίσης ότι θα ήταν έτοιμη να αντεπιτεθεί σε “κέντρα λήψης αποφάσεων” στο Κίεβο σε αντίποινα, ακόμη και αν υπήρχαν Βρετανοί και άλλοι δυτικοί διπλωμάτες.

Διαβάστε επίσης 

Η Μαρία Ζαχάροβα τώρα απειλεί και τις χώρες του ΝΑΤO : Η Μόσχα θα μπορούσε να επιτεθεί σε κράτη που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία

Κρεμλίνο: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν για την Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ