Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Πούτιν για Συμφωνία των Πρεσπών: Παρέβλεψαν τη βούληση των Σκοπιανών

Με επικριτικά λόγια αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti, πριν από την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην βαλκανική χώρα.

Όπως επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβάλλεται από εξωτερικές πιέσεις, παρά το γεγονός ότι αντιτίθεται στη βούληση των πολιτών των Σκοπίων, με απώτερο στόχο την επίσπευση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Για να εξασφαλιστεί η επίσπευση της προσχώρησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο NATO, εκκινήθηκε ακόμα και η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και της μετονομασίας του κράτους την περασμένη χρονιά, μαζί με την αναθεώρηση των θεμελίων της “μακεδονικής” εθνικής ταυτότητας. Ωστόσο, η βούληση των “Μακεδόνων” ψηφοφόρων αγνοήθηκε – το δημοψήφισμα για την αλλαγή της ονομασίας του κράτους απέτυχε αλλά η πίεση από το εξωτερικό παραμένει».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια με πολιτικές που αποσκοπούν στο να «εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους» στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Λαβρόφ: Zήτημα νομιμότητας της αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ

Η Ρωσία έχει αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι η Μόσχα «δεν αντιτίθεται σε νέο όνομα για τη Μακεδονία». Η Ρωσία, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, «θέτει ζήτημα νομιμότητας» της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δίνει σήμερα, Τετάρτη, την ετήσια συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας το 2018.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε την Παρασκευή τροπολογία στο Σύνταγμά της που μετονομάζει τη χώρα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει μια συμφωνία με την Ελλάδα για την τερματισμό μιας 27χρονης διαμάχης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Η επίλυση του θέματος του ονόματος θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ