Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«Πράσινο φως» από ΣτΕ για την εκμετάλλευση της Κασσιόπης Κέρκυρας

Το «πράσινο φως» για την εκμετάλλευση της Κασσιόπης Κέρκυρας άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Κασσιόπης που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 3874/2014 απόφασή της απέρριψε την αίτηση έξι κατοίκων της Κασσιόπης Κέρκυρας, που ζητούσαν να ακυρωθεί το από 12.11.2013 Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης, καθώς και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής Ερημίτης της Κασσιόπης Κέρκυρας.

Οι σύμβουλοι επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν προσκρούει στην διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, ενώ απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων.

Η επίμαχη έκταση, η οποία έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε περίπου 447 στρέμματα, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων οικισμού και εκτός γενικού πολεοδομικού σχεδίου, ενώ σε τμήμα της έκτασης 7,2 περίπου στρεμμάτων υπάρχει ναυτικό οχυρό.

Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή της Κασσιόπης πρόκειται να δημιουργηθούν παραθεριστικοί και τουριστικοί χώροι, να ανεγερθούν ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, να κατασκευαστούν μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις γκολφ, γήπεδα, γυμναστήρια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα αναζωογόνησης (spa), χώροι συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, θέατρα, κ.λπ.), ακίνητα μικτών χρήσεων, κ.ά. Συνολικά θα ανεγερθούν κτίρια 36.400 τετραγωνικών μέτρων.

Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι επικαλέστηκαν κατά κανόνα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι ότι η περιοχή της «Βρωμολίμνης» είναι τόπος που συχνάζει το θηλαστικό ενυδρίδα ή βίδα το οποίο προστατεύεται από πολλές διεθνείς συνθήκες (Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής, κ.λ.π.) και ότι η επίμαχη έκταση συνιστά «οικολογικό διάδρομο», αλλά είναι και οικότοπος.

Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε η περιοχή της Κασσιόπης δεν έχει υπαχθεί στο δίκτυο προστασίας NATURA, αλλά και το επίμαχο προεδρικό διάταγμα δεν προσκρούει στην Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, στη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης, την ελληνική νομοθεσία και την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του τοπίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ