Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η Βρετανία παροτρύνει τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την ασιατική χώρα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συνέστησε σήμερα στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ το ταχύτερο, με ταξιδιωτική οδηγία του.

«Η πολιτική ένταση και οι ταραχές επεκτείνονται μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και τα επίπεδα της βίας αυξάνονται» στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, αναφέρει το κείμενο που δημοσιοποίησε το Φόρεϊν Όφις.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ακόμη ότι κατ’ εντολή του στρατού διακόπτεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο τις βραδινές ώρες και είναι δύσκολη η ανάληψη χρημάτων, καθώς υποκαταστήματα τραπεζών έχουν κλείσει και αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών δεν λειτουργούν.

Στους πολίτες του ΗΒ συστήνεται να εγκαταλείψουν τη χώρα με εμπορικές πτήσεις ή άλλα διαθέσιμα μέσα εκτός αν είναι «επείγουσα ανάγκη» να παραμείνουν εκεί.

Ο στρατός της Μιανμάρ έχει αναστείλει τις επιβατικές πτήσεις, αλλά υπάρχει ακόμη η δυνατότητα απομάκρυνσης αλλοδαπών πολιτών με ειδικές πτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι είναι σε θέση να αγοράσουν εισιτήρια.

Σε όσους δεν μπορούν να φύγουν από τη Μιανμάρ προτείνεται να μένουν στα σπίτια τους ή στους τόπους διαμονής τους και να μένουν ασφαλείς, ιδίως αποφεύγοντας τα πλήθη όταν είναι απαραίτητο να βγουν έξω.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να ανασταλούν οι διμερείς ανταλλαγές με τη Μιανμάρ στα πεδία της άμυνας και της ασφάλειας, να απαγορευθούν οι εξαγωγές όπλων και άλλων ειδών στρατηγικής σημασίας και να επανεξεταστεί η χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας, έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου γίνονται σε πολλές πόλεις καθημερινά μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της χούντας των στρατηγών, οι οποίες καταστέλλονται βίαια. Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις αυτές απαιτούν την απελευθέρωση της de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης, της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, και αποκατάστασή της στην εξουσία.

Ο στρατός κλιμακώνει την καταστολή για να κάμψει την αντίσταση. Οι διεθνείς εκκλήσεις και οι κυρώσεις σε βάρος των στρατηγών, που επέβαλαν ιδίως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, δεν μοιάζουν να έχουν κανένα απτό αποτέλεσμα ως εδώ.

Η Επιτροπή Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατούμενους εκτιμά ότι πάνω από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις και άλλοι περίπου 1.900 έχουν συλληφθεί.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία ανέλυσε δεκάδες βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κατήγγειλε χθες Πέμπτη ότι ο στρατός της Μιανμάρ διαπράττει «εξωδικαστικές εκτελέσεις» και χρησιμοποιεί πολεμικά όπλα εναντίον των διαδηλωτών.

Διαβάστε επίσης

Μπάιντεν: Ο αγώνας εναντίον της πανδημίας “απέχει ακόμη πολύ από το να τελειώσει”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ