Πριν από 26 χρόνια, η αποκαλυπτική συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα είχε κλονίσει τη βρετανική μοναρχία αφού μίλησε για πρώτη φορά για την εξωσυζυγική της σχέση και παραδέχτηκε ότι απάτησε τον Κάρολο κατά τη διάρκεια του γάμου τους με τον αξιωματικό του στρατού Τζέιμς Χιούιτ.
«Υπήρχαν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε ήταν κάπως στριμωγμένα. […] Ναι, τον λάτρευα. Ναι, ήμουν ερωτευμένη μαζί του», είπε η Νταϊάνα στον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ και τα 23 εκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολούθησαν τη συνέντευξη στις 20 Νοεμβρίου του 1995.
Τώρα το BBC, έρχεται να απολογηθεί για την πολύκροτη αυτή συνέντευξη αφού έρευνα διαπίστωσε ότι διακεκριμένος δημοσιογράφος του καναλιού χρησιμοποίησε «παραπλανητικές» μεθόδους για να εξασφαλίσει την εμβληματική συνέντευξη με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, την εποχή που ο γάμος της με τον Κάρολο όδευε προς το τέλος του.
Ο δημοσιογράφος του BBC, Μάρτιν Μπασίρ, πραγματοποίησε τη συνέντευξη με την Νταϊάνα, η οποία απογείωσε την καριέρα του, το 1995. Στο πλαίσιό της, εκείνη του μίλησε για τις συνθήκες της διάλυσης του γάμου της με τον πρίγκιπα Κάρολο.
Ο γενικός διευθυντής του βρετανικού κρατικού καναλιού, Τιμ Ντέιβι, δήλωσε την Πέμπτη ότι η συνέντευξη «υστερεί κατά πολύ από αυτό που έχουν δικαίωμα να προσδοκούν οι τηλεθεατές».
«Παρά το γεγονός ότι το BBC δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, είμαστε σε θέση να ζητήσουμε συγγνώμη χωρίς δικαιολογίες. Το BBC απολογείται σήμερα», σημείωσε.
Η έκθεση, την οποία συνέγραψε ο πρώην δικαστής, Λόρδος Ντάισον, διαπίστωσε ότι ο Μπασίρ παρουσίασε στον αδερφό της Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ψευδή εκκαθαριστικά λογαριασμού, μέσω των οποίων «τον εξαπάτησε και τον έπεισε να κανονίσει συνάντηση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα».
«Αποκτώντας πρόσβαση στην Νταϊάνα με αυτό τον τρόπο, ο Μπασίρ ήταν σε θέση να την πείσει να του παραχωρήσει συνέντευξη», παρατηρεί η έκθεση, προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά αυτή παραβιάζει τους κανονισμούς λειτουργίας του BBC.
Ο Μπασίρ κατηγορούνταν εδώ και πολύ καιρό ότι είχε πλαστογραφήσει έγγραφα που έδειχναν ότι το προσωπικό του παλατιού εργαζόταν εις βάρος της πριγκίπισσας Νταϊάνα και πληρωνόταν για να την κατασκοπεύει.
Ο Ματ Βίσλερ, πρώην γραφίστας του BBC, παραδέχθηκε ότι είχε δημιουργήσει τα ψευδή εκκαθαριστικά λογαριασμού, κατόπιν υπόδειξης του Μπασίρ.
Η έκθεση της Πέμπτης ανακάλυψε ότι ο Μπασίρ ενδέχεται να είχε δημιουργήσει και άλλα ψευδή εκκαθαριστικά, τα οποία επίσης παρουσίασε στον Σπένσερ.
Το Μπάκινγκχαμ είχε σοκαριστεί από τη συνέντευξη και βίωσε κρίση εξαιτίας των σχολίων της Νταϊάνα που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα εσωτερικά ζητήματα της βασιλικής οικογένειας, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες έμεναν μυστικά.
Η έκθεση σημειώνει ότι ο Βίσλερ ανησυχούσε ότι «ίσως έπαιξε ρόλο στην εξασφάλιση της συνέντευξης μέσω απάτης» και προειδοποίησε το BBC για το γεγονός λίγο μετά την προβολή της. Επιπλέον, αναφέρει ότι ο Βίσλερ δεν είναι αντιμέτωπος με κριτική για την αποδοχή της συγκεκριμένης εργασίας, και τον περιγράφει ως «απολύτως αξιοσέβαστο γραφίστα» που διατηρούσε σχέση εξωτερικής συνεργασίας με το BBC.
Το κανάλι είχε προβεί σε εσωτερική έρευνα το 1996, η οποία είχε συμπεράνει ότι ναι μεν τα έγγραφα είχαν πλαστογραφηθεί, όμως δεν έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της Νταϊάνα να μιλήσει.
Ο Μπασίρ αρχικά υποστήριξε ότι δεν είχε δείξει τα έγγραφα σε κανέναν, όμως εντέλει παραδέχτηκε την απάτη τον Μάρτιο του 1996, όπως διαπίστωσε ο Ντάισον.
Η έκθεση επέκρινε τόσο τη στάση του Μπασίρ όσο και τον τρόπο με τον οποίο το BBC διενέργησε την έρευνα το 1996.
Καταλήγει ότι «χωρίς αιτιολόγηση» το BBC «συγκάλυψε γεγονότα, αφού ήταν σε θέση να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο ο κύριος Μπασίρ εξασφάλισε τη συνέντευξη».
Ο Ντάισον πρόσθεσε ότι το BBC «δεν ανέφερε τίποτα για το ζήτημα σε καμία ειδησεογραφική εκπομπή και επομένως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρ της ακεραιότητας και της διαφάνειας, στα οποία στηρίζεται η λειτουργία του».
Ο πρώην γενικός διευθυντής του BBC, Τόνι Χολ, που ήταν υπεύθυνος για τις ειδήσεις και την επικαιρότητα εκείνη την εποχή, δήλωσε την Πέμπτη ότι «ήταν λάθος μου που απάλλαξα τον Μάρτιν Μπασίρ λόγω αμφιβολιών».
Η έκθεση φτάνει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον οργανισμό, που δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από το πολιτικό σύστημα.
Το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους έχει μπει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.
Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, δούκας του Κέμπριτζ σε δήλωσή του έξω από το Παλάτι του Κένσιγκτον κατηγόρησε την τότε ηγεσία του BBC για «οικτρή ανικανότητα» και τόνισε πως ο «ανειλικρινής τρόπος» με τον οποίο εξασφαλίστηκε η συνέντευξη επηρέασε σημαντικά τα όσα είπε η μητέρα του, αλλά και διατάραξε τη σχέση των γονιών του.
Πρόσθεσε ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί του Μπασίρ «έπαιξαν με τους φόβους της και τροφοδότησαν παράνοια», καθώς και ότι του προκαλεί «απερίγραπτη λύπη» το ότι τα σφάλματα του BBC «συνέβαλαν σημαντικά στο φόβο, την παράνοια και την απομόνωσή της» που θυμάται από εκείνα τα τελευταία χρόνια μαζί της.
Είπε επίσης ότι εκείνη η συνέντευξη δεν πρέπει να προβληθεί ποτέ ξανά, κάτι που η σημερινή διοίκηση του BBC είπε ότι έχει ήδη αποφασίσει.
Δήλωση από τις ΗΠΑ εξέδωσε και ο δευτερότοκος γιος της Νταϊάνα πρίγκιπας Χάρι. Ο δούκας του Σάσεξ ανέφερε πως «η αλυσιδωτή αντίδραση μιας κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών εν τέλει πήρε τη ζωή της».
Οι γιοι της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο αδερφός της λόρδος Σπένσερ έλαβαν προσωπικές απολογητικές επιστολές από τον οργανισμό. Ο νυν γενικός διευθυντής Τιμ Ντέιβι είπε ότι αποδέχεται πλήρως το πόρισμα της έρευνας του λόρδου Ντάισον και ότι το BBC απολογείται ανεπιφύλακτα.