Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πριν από τη σαλμονέλα είχε εγκατασταθεί και η λεπτοσπείρωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τα δεινά της πολύπαθης Θεσσαλίας και της Μαγνησίας μετά τη θεομηνία «Daniel» -που κι αυτή ήρθε μετά τον «Ιανό»- δεν έχουν τελειώσει και δεν πρόκειται να τελειώσουν έτσι εύκολα.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους επιστήμονες για την πολύπαθη περιοχή που επλήγη καίρια από τη θεομηνία «Daniel»


Τις τελευταίες ημέρες γίνεται ντόρος για το πώς κατάφερε η σαλμονέλα -πιθανότατα από κόπρανα- να διεισδύσει σε δίκτυο ύδρευσης και να στείλει 100 κατοίκους της Μαγνησίας σε δομές υγείας με σαλμονέλωση, αλλά την ίδια ώρα κι ένα άλλο βακτήριο βρίσκεται σε πρωτόγνωρη έξαρση στην περιοχή ειδικά μετά τις φονικές πλημμύρες. Άμεση απόρροια της κλιματικής αλλαγής είναι η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, μιας λοιμώδους νόσου που προκαλείται από τη λεπτόσπειρα, με το φαινόμενο να καταγράφεται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και συνεργαζόμενους επιστήμονες δημόσιας υγείας, Έλληνες εδώ και στο Λονδίνο, και να σκιαγραφεί ένα ανησυχητικό τοπίο για τους κατοίκους αυτής της μεγάλης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα, στην επιβάρυνση της υγείας από όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και που επιδεινώνουν επιβεβαιωμένα την κλιματική αλλαγή πρέπει να προστεθεί ως νεοαφιχθείσα απειλή η λεπτοσπείρωση και ο πυρετός Q, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Παπαγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας, διευθυντής του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας και ανοσοποίησης ενηλίκων στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η λεπτοσπείρωση και ο πυρετός Q καταγράφουν μεγάλη αύξηση στις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία «Daniel», με τα περιστατικά λεπτοσπείρωσης να έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, ενώ ήταν 5,65 περιστατικά λεπτοσπείρωσης ανά 100.000 πληθυσμού, η μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Δημήτρη Παπαγιάννη κατέγραψε 13 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Η λεπτοσπείρωση εκδηλώνεται με ίκτερο, πυρετό και διάρροιες, ενώ από πυρετό Q κινδυνεύουν οι κρεοπώλες και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με νεκρά ζώα. Επιβαρυμένα με τους μικροοργανισμούς είναι όλα τα ύδατα της Θεσσαλίας και το μήνυμα της άμεσης λήψης μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής γίνεται ακόμα πιο ηχηρό, υπό το φως αυτών των δεδομένων. Ταυτόχρονα, αυτές τις ημέρες πρόκειται να διαλευκανθεί και το μυστήριο για το πώς η σαλμονέλα κατάφερε να διεισδύσει στο πόσιμο νερό, με τους ειδικούς επιστήμονες να θυμίζουν ότι όταν το νερό έχει μολυνθεί με σαλμονέλα δεν είναι κατάλληλο για καμία χρήση, ούτε για πλύσιμο των χεριών, ούτε για ντους, ούτε για μαγείρεμα. Αν μη τι άλλο, όπως λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η πανδημία μάς άφησε σαν προίκα τα συστήματα επιτήρησης -που τώρα χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής-μαζί με τα γρήγορα τεστ και τα mRNA εμβόλια. Έχουμε λοιπόν τα όπλα να καταγράψουμε τα δεινά που μας συμβαίνουν και να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα συστήματα υγείας έναντι μελλοντικών απειλών.

Θεσσαλίας

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ματίνα Παγώνη: «Είναι συνένοχοι όσοι δίνουν φακελάκι» (Βίντεο)

Moderna: Θετικά αποτελέσματα για το συνδυασμένο εμβόλιό της κατά της γρίπης και του Covid-19

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ