Ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας στο protothema.gr , δήλωσε πως μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα θα πρέπει να γίνει πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.
Ο Σβόμποντα, στην συνέντευξή του δήλωσε ότι θεωρεί πως η εκλογή του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανοίξει νέους δρόμους στο διάλογο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων
Επίσης, εξέφρασε τη θλίψη του, εμμέσως για τη διάσπαση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
Αν ο Μάρτιν Σουλτς εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;
Πιστεύω ότι θα δείξει περισσότερη ευαισθησία και λογική. Θα είναι πιο ανοιχτός σε ιδέες που έρχονται από την Ελλάδα. Νομίζω ότι ο Μάρτιν Σουλτς είναι κάποιος ο οποίος θα ακούει περισσότερο πώς οι ελληνικές Αρχές και οι Έλληνες πολίτες θέλουν να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις τους. Φυσικά δεν είναι κάποιος που τάσσεται εναντίον των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα προσπαθήσει να μην επιβάλλει στην Ελλάδα πράγματα τα οποία δεν είναι απαραίτητα για τις μεταρρυθμίσεις, ή ίσως να είναι εναντίον των κοινωνικών αναγκών των πολιτών. Νομίζω ότι ο διάλογος μεταξύ του Μάρτιν Σουλτς ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ελλήνων εκπροσώπων θα ενισχυθεί σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα.
Πιστεύετε ότι ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνηθεί πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;
Θα πρέπει να γίνει πριν. Να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Όμως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν, είτε εσκεμμένα, είτε όχι, να υποστηρίξουν τις πιο ακραίες δυνάμεις στην Ελλάδα, απορρίπτοντας ή μη λαμβάνοντας αποφάσεις πριν τις εκλογές. Θα δούμε… Όμως θα εκτιμούσα αν έβλεπα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν το κουράγιο να βοηθήσουν την Ελλάδα τώρα και να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα στους Έλληνες πολίτες.
Τα κόμματα στην Ελλάδα (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς στις ευρωεκλογές δεν πηγαίνουν καλά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Πώς το σχολιάζετε;
Αυτό είναι ένα εσωτερικό ελληνικό θέμα. Θλίβομαι πολύ επειδή νομίζω πως από τη μια πλευρά το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να προσπαθεί αν βοηθήσει όσο είναι δυνατόν να βγει η Ελλάδα από την κρίση και από την άλλη πλευρά, άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις επίσης προσπαθούν να βοηθήσουν, με δικό τους τρόπο. Γι’ αυτό πρέπει να πάρουν, και αξίζουν, βοήθεια και στήριξη. Ούτως ή άλλως όμως ο Μάρτιν Σουλτς πρέπει να στηριχθεί σε όλους τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και δημοκράτες και αυτοί θα μας φέρουν θετικά αποτελέσματα στην εκλογική καμπάνια.
Απογοήτευση από το ΠΑΣΟΚ
Πέραν των επίσημων δηλώσεων Ευρωπαίων πολιτικών, στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζεται χωρίς περιστροφές η απογοήτευση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με στελέχη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους Σοσιαλιστές, Μάρτιν Σουλτς, ενημερώνεται καθημερινά για δηλώσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, στην Ελλάδα. Το ειδικό ενδιαφέρον που υπάρχει καταδεικνύεται από το γεγονός των πολλών επισκέψεων του κ. Σουλτς στην Αθήνα, τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια προκειμένου να μη διασπαστεί περισσότερο ο χώρος της ελληνικής Κεντροαριστεράς, ενώ έχει εδραιωθεί η πεποίθηση πως είναι περίπου αδύνατον να εκλέξει περισσότερους από δύο ευρωβουλευτές το ΠΑΣΟΚ. Έτσι προέκυψε η ανάγκη «ανοίγματος» του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προς άλλες δυνάμεις, όπως είναι η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
Επίσης, στελέχη του ΕΣΚ εκφράζουν την ανησυχία τους για το τι θα φέρει στην Ελλάδα η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών. Θεωρούν πως πλέον ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα αντιμετωπίζεται ως ο μοναδικός παίκτης στον κεντροαριστερό χώρο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Η ανασυγκρότηση του συγκεκριμένου χώρο απασχολεί έντονα τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, δεδομένου ότι η δραματική εκλογική συρρίκνωση, θα έχει ως αποτέλεσμα την απουσία κεντροαριστερών συνομιλητών με επιρροή στην Ελλάδα, κάτι που θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, αν ο κ. Σουλτς τελικά καταφέρει να εκλεγεί.