Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Προανακριτική: Καταπέλτης η Ε. Κυβέλου εναντίον της Ε. Τουλουπάκη

Καταπέλτης ήταν σήμερα η εισαγγελέας εφετών Ευγενία Κυβέλου στην κατάθεση της στην προανακριτική Επιτροπή εναντίον της Ελένης Τουλουπάκη. Τόνισε μάλιστα ότι η τοποθέτηση της κυρίας Τουλουπάκη ως εισαγγελέα Διαφθοράς έβλαψε το κύρος της δικαιοσύνης.

Η Ευγενία Κυβέλου ήταν εκείνη η οποία όπως είχε αποκαλύψει η “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” είχε προσφύγει κατά του ορισμού της Ελένης Τουλουπάκη (τον Απρίλιο του 2017) στη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς. Στην προσφυγή της την οποία είχε δημοσιοποιήσει η “Μ” η Ευγενία Κυβέλου έκανε λόγο για παράτυπη τοποθέτηση, καθώς η Ελένη Τουλουπάκη δεν πληρούσε βασικές προϋποθέσεις του Νόμου. Και αυτό καθώς ο νόμος 4022/11 καταγράφει ξεκάθαρα ότι για να οριστεί κάποιος ή κάποια στη θέση του εισαγγελέα Διαφθοράς απαιτείται (1) να κατέχει το βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών και( 2) να έχει υπηρετήσει στην εισαγγελία Εφετών Αθηνών χρονικό διάστημα ικανό να του δώσει το ελάχιστο επίπεδο εμπειρίας που χρειάζεται.

Η κ. Κυβέλου στην κατάθεση της αναφέρθηκε και στον Δ. Παπαγγελόπουλο επισημαίνοντας πως τον θεωρεί ως την «πηγή» προέλευσης των σε βάρος της δημοσιευμάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” μετά την προσφυγή που άσκησε με τίτλος «Θυμηδία στον Άρειο Πάγο από τις πρόσφυγες Τσατάνη και Κυβέλου»

Αναλυτικά ο διάλογος στην Προανακριτική:

Ε. Κυβέλου: Είχα καταθέσει προσφυγή όταν επελέγη η κα Τουλουπάκη για Εισαγγελέας Διαφθοράς γιατί θεώρησα ότι η απόφαση να γίνει η κυρία Τουλουπάκη Εισαγγελέας Διαφθοράς βλάπτει το κύρος της Δικαιοσύνης.

Για τη θέση του Εισαγγελέα Διαφθοράς έπρεπε να επιλεγεί κάποιος με κύρος, ικανότητα, νομική κατάρτιση. Όχι κάποιος που έχει προσωπικές σχέσεις.  Η κα Ελένη Τουλουπάκη όταν επελέγη δεν υπηρετούσε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Δεν είχε ούτε μία μέρα πραγματικής εμπειρίας αντεισαγγελέως Εφετών και επίσης παρακάμφθηκαν όλοι οι υπηρετούντες αντεισαγγελείς στην Εισαγγελία Εφετών. Έτσι σκέφτηκα και αποφάσισα να προσφύγω με πολύ προσωπικό κόστος αλλά έτσι όφειλα να κάνω προκειμένου να προστατευθεί το κύρος της Δικαιοσύνης.

Θ. Πλεύρης: Άρα μας λέτε ότι η κα Τουλουπάκη δεν είχε χειριστεί καμία υπόθεση διαφθοράς σε ακροατήρια;

Ε. Κυβέλου: Με την έννοια σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς ούτε σε ακροατηρίου, ούτε σε επίπεδο προδικασίας είχε χειριστεί η κα Τουλουπάκη κάποια υπόθεση

Θ. Πλεύρης: Τι επακολούθησε της προσφυγής σας;

Ε. Κυβέλου: «Περί τα τέλη του Μαΐου 2017 κυκλοφόρησε η εφημερίδα «δημοκρατία» με ένα εκτενές άρθρο ανώνυμου συντάκτη, το οποίο αναφερόταν σε πράξεις που δεν έγιναν από την προηγούμενη εισαγγελέα διαφθοράς με αποτέλεσμα να πουληθεί ένα ακίνητο της οικογένειας Παπαντωνίου και παράλληλα παρουσίαζε με διθυραμβικά σχόλια την κα Τουλουπάκη που ενήργησε για να δεσμευτούν ακίνητα της οικογενείας αυτής αμέσως. Στη συνέχεια η ίδια εφημερίδα κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο διαπόμπευσης του προσώπου μου επειδή είχα ασκήσει προσφυγή. Μία μέρα πριν τη συζήτηση της προσφυγής μου, έγινε αυτό.

Εστράφησαν εναντίον μιας προσφυγής που μόνο τα πραγματικά περιστατικά ανέφερε. Σκεφτείτε πώς ένιωσα όταν διάβασα αυτό το άρθρο. Πώς νιώθει ένας εισαγγελέας που κάνει τη δουλειά του χωρίς γνωριμίες με συστήματα. Κατά την άποψή μου το ότι εμπλεκόταν σε αυτό το δημοσίευμα και το όνομα της κυρίας Τσατάνη, αγαπημένου στόχου του κ.Παπαγγελόπουλου, δείχνει και την πηγή της προέλευσής του, τον κο Παπαγγελόπουλο δηλαδή. Αυτό επίσης το δημοσίευμα έχει διπλή στόχευση: δυσφημεί και εκφοβίζει εμένα και εξυμνεί την κυρία Τουλουπάκη. Υπογραμμίζω η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο «Θυμηδια στον Άρειο Πάγο από τις πρόσφυγες Τσατάνη και Κυβέλου». Και βεβαίως δεν μπορώ να υποθέσω ότι ένας δημοσιογράφος τα φαντάστηκε αυτά. Σας είπα ότι πίστευα από τότε ότι η πηγή της προέλευσής του ήταν ο κ. Παπαγγελόπουλος. Πλέον διαπιστώνω ότι ο εκδότης είναι και φίλος του Παπαγγελόπουλου».

Η προσφυγή της Ευγενία Κυβέλου κατά Ελένης Τουλουπάκη

Ας δούμε τώρα τι ακριβώς συνέβη όπως τα περιγράφει στην προσφυγή της η κ. Κυβέλου: «Στην προκειμένη περίπτωση κατά τον χρόνο σχηματισμού της κρίσης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και έκδοσης της υπ’ αριθ. 42/10-4-2017 προσβαλλόμενης απόφασής του, δεν είχε επιδοθεί στην τελικά ορισθείσα δικαστικό λειτουργό, Ελένη Τουλουπάκη, εισαγγελέα Πρωτοδικών, το έγγραφο της προαγωγής της στο βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών το οποίο της επιδόθηκε μόλις την 18η Απριλίου 2017. Συνεπώς εκείνη εξακολουθούσε να ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και να μην πληρεί την πρώτη προϋπόθεση ορισμού της».

Λιγότερα προσόντα

Στην πολυσέλιδη προσφυγή της η Ευγενία Κυβέλου θέτει μια σειρά από εύλογα ζητήματα πέραν της πασίδηλης καταστρατήγησης της ίδιας της νομοθεσίας για χάρη της κ. Τουλουπάκη. Κάνει λόγο για ξεκάθαρη και ανεπίτρεπτη υποτίμηση του μόχθου και του έργου των αντεισαγγελέων Εφετών καθώς το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι «ουδείς εξ αυτών είναι άξιος να εποπτεύσει τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και για το λόγο αυτό έπρεπε να αναζητηθεί εισαγγελέας εκ των υπό προαγωγή Εισαγγελέων Πρωτοδικών». Παράλληλα επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζει το κριτήριο της αρχαιότητας αλλά και των προσόντων που έπρεπε να έχει ο εισαγγελέας Διαφθοράς καθώς «όλοι οι υπηρετούντες στην εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελείς Εφετών, συγκεντρώνουν περισσότερα προσόντα για την άσκηση των καθηκόντων του εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς όπως αυτό προκύπτει αντικειμενικά από τις εκθέσεις επιθεώρησής τους, κ.λπ…».

Και σαν προφήτης, η Ευγενία Κυβέλου, καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται το πλέον επιθυμητό πεδίο επιρροής διαφόρων συμφερόντων (πολιτικών, οικονομικών και άλλων) καθιστά τον ορισμό του εισαγγελέα Διαφθοράς στη δεδομένη συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμο γεγονός για τη Δικαιοσύνη και επιβάλλεται η επιλογή να γίνει με τον πλέον αντικειμενικό, διαφανή και αδιάβλητο τρόπο…». Για την ιστορία η προσφυγή της κ. Κυβέλου απορρίφθηκε καθώς η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η αντεισαγγελέας Εφετών δεν είχε έννομο συμφέρον καθώς δεν είχε υποβάλει αίτηση για την συγκεκριμένη θέση!

Σημειώνεται ότι ο ορισμός της Ελένης Τουλουπάκη είχε πραγματοποιηθεί μετά την παραίτηση Ράικου τον Μάρτιο του 2017 εξαιτίας δημοσιευμάτων του Documento τα οποία την εμφάνιζαν ως το πρόσωπο που απέκρυπτε στοιχεία για υποθέσεις εξοπλιστικών και συγκεκριμένα για Παπαντωνίου και Λιακουνάκου. Στην κατάθεσή της στη Βουλή η Ελένη Ράικου επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αλλά και η αναφορά της ανακρίτριας Ηλιάννας Ζαμανίκα εντάσσονταν στο πλαίσιο της “δολοφονίας” της και ενορχηστρώθηκαν από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ