Με στόχο την ανάπλαση της Αθήνας και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων προχωρά σε σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο, όταν και αναμένεται να αρχίσει η επιχείρηση κατεδάφισης περισσότερων από 1.800 εγκαταλελειμμένων και επικίνδυνων κτιρίων στο κέντρο της πόλης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις το τελευταίο διάστημα προκειμένου να καταλήξουν στον ακριβή αριθμό των κτιρίων που πρέπει να κατεδαφιστούν, αλλά και στο ποια από αυτά θα μπορούσαν να διασωθούν. Παράλληλα, διαμορφώνουν και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να κάνουν κάτι τέτοιο.
Μάλιστα, όπως εκτιμά ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ που μίλησε στην εφημερίδα, περίπου 500 κτίρια μπορούν να διασωθούν, προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν γραφεία, επιχειρήσεις και χώροι συναθροίσεως κοινού. Παράλληλα, η ίδια πηγή επεσήμανε ότι οι κατεδαφίσεις δε θα είναι απαραιτήτως ολικές, καθώς μπορεί να είναι και τμηματικές, και σε πρώτη φάση εξετάζονται τα κτίρια που βρίσκονται γύρω από πλατείας, για να αναδειχθεί καλύτερα η ανάπλαση.
Το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί και σε αυτήν τη περίπτωση, θα είναι παρόμοιο με αυτό που είχε εφαρμοστεί σε τουριστικές περιοχές στο παρελθόν, όπου το Δημόσιο αναλάμβανε να αποκαταστήσει και να αναπλάσει οικισμούς και ύστερα από μια περίοδο εκμετάλλευσης των ακινήτων τα παρέδωσε στους ιδιοκτήτες τους.
Τα περισσότερα από τα προς κατεδάφιση κτίρια βρίσκονται μαζεμένα στην περιοχή του Μεταξουργείου – Κεραμεικού – Ψυρρή και Κουμουνδούρου, ενώ αρκετά βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως τα Πατήσια, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Κολωνός και τα Εξάρχεια.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του Σχεδίου Ολοκληρωμένες Αστικής Παρέμβασης για την Αθήνα, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές. Το ΣΟΑΠ Αθήνας περιλαμβάνει τις περιοχές Εμπορικό Τρίγωνο – Κουμουνδούρου – Ψυρρή, Πλατεία Βάθη – Μεταξουργείο – Κεραμεικός, Μουσείο – Πανεπιστημίου, Πλατεία Βικτωρίας – Πλατεία Αττικής – Άγιος Παύλος.
Το ΥΠΕΚΑ, εξετάζει σε συνδυασμό με το παραπάνω σχέδιο, τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των εγκαταλελειμμένων διατηρητέων κτιρίων, με σκέψεις για ενίσχυση προς τους ιδιοκτήτες τους, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα συντήρησης και ανάδειξής τους.
Οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν τη μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων έως 50% για κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, ενώ η μείωση αυτή μπορεί να φτάσει το 100% σε περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων διατηρητέων, που δε χρησιμοποιούνται ή δεν ηλεκτροδοτούνται, εφόσον αποκατασταθούν και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Το πλάνο μείωσης του φόρου ακινήτων για τα προαναφερθέντα κτίρια θα μπορεί να ισχύσει για ορισμένο χρονικό διάστημα, και εφόσον γίνονται οι εργασίες αποκατάστασης.