Πρωτοβουλίες για την απλούστευση των διαδικασιών και τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος, λαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας των διοικητικών υποθέσεων και την επιτάχυνση του διοικητικού έργου και τη μείωση του διοικητικού κόστους.
Έτσι, με Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι υπουργοί περιορίζονται ή και καταργούνται συναρμοδιότητες υπουργών, που προβλέπονται από τη νομοθεσία, για την έκδοση ατομικού ή κανονιστικού χαρακτήρα διοικητικών πράξεων.
Μάλιστα, με αφορμή το ΠΔ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση για την απλούστευση των διαδικασιών στην έκδοση διοικητικών πράξεων είναι μία από αυτές. Το δημόσιο αναζωογονείται και αναδιαρθρώνεται. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για τη χώρα μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην έξοδο από την κρίση».
Με το εν λόγω ΠΔ ένας μεγάλος αριθμός διοικητικών πράξεων (27 περιπτώσεις συνολικά) δεν απαιτεί πλέον την υπογραφή περισσότερων υπουργών, αποσαφηνίζοντας με τον τρόπο αυτό και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων κατά περίπτωση Υπουργείων. Σημειώνεται ότι ο αριθμός μείωσης των αναγκαίων υπογραφών προσεγγίζει τις 150. Παράλληλα, μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των πράξεων αυτών και το διοικητικό κόστος, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται, αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η επιτελική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται ταυτόχρονα με την εξέλιξη του προγράμματος συνεργασίας που έχει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την άρση των διοικητικών βαρών.
Ενδεικτικά, ορισμένες περιπτώσεις περιορισμού αρμοδιοτήτων υπουργών είναι οι ακόλουθες:
1. Επίσπευση της διαδικασίας συγκρότησης των ειδικών επιτροπών που γνωμοδοτούν για την ιδιότητα ομογενών προερχόμενων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.
2. Επίσπευση της διαδικασίας μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σχετικά με τη λειτουργία και συντήρηση Εγγειοβελτιωτικών Έργων που κατασκευάζονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.
3. Επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.
4. Επίσπευση της διαδικασίας επιβολής ανώτατων τιμών στα πετρελαιοειδή προϊόντα για την αντιμετώπιση δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν στην οικονομία της χώρας λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών προϊόντων ή εξαιτίας της αδικαιολόγητης, κατά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και κατά τις ειδικές συνθήκες της διεθνούς και εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, διαμόρφωσης των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων από το Υπουργείο Ανάπτυξης με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.
5. Απλοποίηση της διαδικασίας καθορισμού ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου και αναπροσαρμογής του ποσού αυτού για τη χορήγηση άδειας σε σταθμούς περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών να υπογράφει τις ΚΥΑ που εκδίδονται για το σκοπό αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ