Mε 233 ψήφους εξελέγη, από την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο εκλεκτός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ πρότειναν για υποψήφιο πρόεδρο τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο που πήρε 30 ψήφους.
«Παρών» δήλωσαν 32 βουλευτές και απόντες από την ψηφοφορία ήταν πέντε βουλευτές.
Τον κ. Παυλόπουλο (7oς πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Μεταπολίτευση) ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας με εξαίρεση τους Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι αντιμετωπίζει σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα, Αλέκο Κοντό, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό και Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα πέντε ήταν οι απόντες από την ψηφοφορία:
– ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ που εξήγησε με δήλωσή του ότι διαφωνεί με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Παυλόπουλου
– ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ασθενής
– η Ιωάννα Γαϊτάνη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσε με την επιλογή Παυλόπουλου.
– ο Αλέκος Κοντός της ΝΔ που βρίσκεται στο εξωτερικό και δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Πρ. Παυλόπουλο.
– ο Σάββας Αναστασιάδης της ΝΔ που δήλωσε ότι βρίσκεται στο εξωτερικό σημειώνοντας ότι θα ψήφιζε τον Πρ. Παυλόπουλο.
Οι έξι Πρόεδροι της Δημοκρατίας από το 1974 μέχρι και σήμερα
ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (1974-1975)
Μετά το δημοψήφισμα του 1974 και την εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας, κατά την πρώτη εκλογική διαδικασία ο Μιχαήλ Στασινόπουλος εξελέγη από τη Βουλή προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 206 ψήφους. Παρέμεινε Πρόεδρος μέχρι τον Ιούνιο του 1975, όταν ολοκληρώθηκε η μορφή του πολιτεύματος από την αναθεωρητική Βουλή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ (1975-1980)
Με την κατάρτιση και θέση σε ισχύ του νέου Συντάγματος της χώρας το 1975 ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εξελέγη στο αξίωμα υποστηριζόμενος από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας 210 ψήφους, σε σύνολο 295 εδρών. Αντίπαλος του ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που υποστηρίχθηκε από την Ένωση Κέντρου, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Ενωμένη Αριστερά ψήφισαν λευκό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1980-1985)
Τον Κωνσταντίνο Τσάτσο διαδέχθηκε το 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. Για την εκλογή του πραγματοποιήθηκαν τρεις ψηφοφορίες. Στην πρώτη συγκέντρωσε 179 ψήφους (175 έδρες είχε η Νέα Δημοκρατία), στη δεύτερη 181 και στην τρίτη 183 ψήφους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ (1985-1990)
Η διαδικασία εκλογής του 1985 θεωρείται ως η πιο επεισοδιακή από όλες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η ρήξη της 9ης Μαρτίου και η απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να προτείνει τον Αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκάλεσαν πολιτικό σεισμό καθώς και την παραίτηση του Κ. Καραμανλή. Προσωρινά, τον αναπλήρωσε ο Ιωάννης Αλευράς.
Ο Χρ. Σαρτζετάκης εξελέγη Πρόεδρος το Μάρτιο του 1985 ύστερα από δύο άκαρπες ψηφοφορίες, ενώ είχε προηγηθεί και η επεισοδιακή αρπαγή της κάλπης, όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Ελευθέριος Καλογιάννης, κρατώντας την στα χέρια του προσπάθησε να την μεταφέρει από την Ολομέλεια στην αίθουσα των γραφείων της ΝΔ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1990-1995)
Μετά την οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την προσθήκη του βουλευτή ΔΗΑΝΑ Θεόδωρου Κατσίκη, αποδέχεται την υποψηφιότητα και εκλέγεται πρόεδρος στη δεύτερη ψηφοφορία (στις 4 Μαΐου 1990) με 153 ψήφους χάρη στις ψήφους των δύο εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν εκλεγεί ως «ανεξάρτητοι».
ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (1995-2005)
Η Πολιτική Άνοιξη του κ. Αντώνη Σαμαρά που διέθετε δέκα βουλευτές πρότεινε και στήριξε ως υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο οποίος με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2000, με τη σύμπτωση για πρώτη φορά των δύο μεγάλων παρατάξεων στην ίδια υποψηφιότητα, ο κ. Στεφανόπουλος επανεξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνοντας 269 ψήφους (10 βουλευτές του ΣΥΝ ψήφισαν τον κ. Λ. Κύρκο, ενώ οι 19 του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ επέλεξαν το «παρών») και διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως το 2005.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (2005-2015)
Εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 12 Μαρτίου 2005 με 279 ψήφους, που αποτελεί κοινοβουλευτικό ρεκόρ. Επανεξελέγη το 2010 με 266 ψήφους, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.