Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), προειδοποιώντας τη διεθνή πολιτική ηγεσία ότι οι άνεργοι έως το 2019 θα έχουν ξεπεράσει τα 212 εκατομμύρια από τα 202 εκατομμύρια σήμερα. Παγκοσμίως ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 3 εκατομμύρια φέτος και κατά 8 εκατομμύρια από το 2016 – 2019. Η ζοφερή αυτή προοπτική τούς θέτει προ των ευθυνών τους, υπαγορεύοντας τη λήψη κατεπειγόντων μέτρων. Είναι αναγκαία η προώθηση μεταρρυθμίσεων στην εργασία και η τόνωση της ζήτησης και των εταιρικών επενδύσεων διαμέσου καλοσχεδιασμένων πολιτικών για την απασχόληση, τα εισοδήματα και το επιχειρείν. Επιπλέον, τα πιστωτικά συστήματα θα πρέπει να προσανατολισθούν πάλι στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ILO, η ανεργία δεν θα παύσει την ανοδική πορεία της τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας του ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο, όπου η βραδεία ανάπτυξη συνοδεύεται από σοβαρές γεωπολιτικές εντάσεις και διεύρυνση της εισοδηματικής ανισότητας.
Όξυνση
Η εισοδηματική ανισότητα θα διευρύνεται, με το πλουσιότερο 10% να κερδίζει το 30%-40% του παγκόσμιου εισοδήματος, ενώ το φτωχότερο 10% θα κερδίζει το 2%-7%. Ωστόσο, ο αριθμός των εργαζομένων σε ευάλωτες θέσεις εργασίας μειώνεται διεθνώς, αν και το 50% των εργαζομένων του κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία, με τις γυναίκες να πλήττονται ιδιαίτερα – και αυτό είναι απαράδεκτο, όπως παρατηρεί η ILO. «Περισσότερες από 61 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, Γκι Ράιντερ. «Προβλέπουμε ότι η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται έως τα τέλη της δεκαετίας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η κρίση στην απασχόληση συνεχίζεται και δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό». Η απασχόληση έχει βελτιωθεί στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, αλλά στην Ευρώπη παραμένει δύσκολη και ανομοιόμορφη. Σε ορισμένες χώρες υποχωρεί σε προ κρίσης επίπεδα, ενώ στον Νότο δείχνει ενδείξεις κάμψης, αλλά αυτή είναι πολύ αργή και ξεκινά από πολύ υψηλά επίπεδα.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά πως θα έπρεπε έως το 2019 να δημιουργηθούν επιπλέον 280 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι εκτιμήσεις έγιναν συνυπολογίζοντας τα 61 εκατομμύρια θέσεις που χάθηκαν και τους νέους εισερχόμενους στην αγορά. Οι νέοι –και ειδικότερα οι νέες γυναίκες– εξακολουθούν να πλήττονται δυσανάλογα από την ανεργία. Σχεδόν 74 εκατομμύρια νέοι και νέες ηλικίας από 15 έως και 24 ετών αναζητούσαν δουλειά το 2014 σε διεθνή κλίμακα. Πρακτικά ο δείκτης της ανεργίας των νέων είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο των ενηλίκων. Η επιδείνωση της ανεργίας των νέων ανθρώπων συνιστά ένα καθολικό φαινόμενο. Παρατηρείται σε όλες τις περιφέρειες της Γης και συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι νέοι λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση. Οι συνθήκες αυτές, όπως παρατηρεί η ILO, πυροδοτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Στις δε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ρωσία, αραβικές χώρες και Ν. Αμερική) η κατάσταση της απασχόλησης επιδεινώνεται μετά μια περίοδο καλύτερων επιδόσεων.
Πηγή: Καθημερινή