Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πρώην ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν: “Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει πολύ χειρότερα”

Η χαοτική αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν θα μπορούσε να είχε αποδειχθεί ακόμη πιο καταστροφική, υποστήριξε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή ο πρώην ειδικός επιτετραμμένος της Ουάσινγκτον, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

“Δεν λέω πως ήταν συντεταγμένη αποχώρηση. Η τελική φάση ήταν άσχημη. Αναμφίβολα”, δήλωσε ο κ. Χαλιλζάντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Όμως, πρόσθεσε, τα πράγματα “θα μπορούσαν να είχαν πάει πολύ χειρότερα. Η Καμπούλ θα μπορούσε να είχε καταστραφεί αν ξέσπαγαν οδομαχίες”.

Οι τελευταίοι αμερικανοί στρατιωτικοί αποχώρησαν στα τέλη του Αυγούστου. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, τη 15η Αυγούστου, οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν την εξουσία στην Καμπούλ χωρίς μάχες, αφού ο κυβερνητικός στρατός δεν πρόβαλε αντίσταση.

Σύμφωνα με τον Ζαλμάι Χαλιλζάντ, που υπέβαλε την παραίτησή του στα μέσα Οκτωβρίου (24822160), ο διάλογος στην αμερικανική κυβέρνηση δεν αφορούσε “στην πραγματικότητα, όπως θα έπρεπε, τις πραγματικότητες και τα γεγονότα” στο πεδίο, “το τι συνέβαινε και ποιες ήταν οι εναλλακτικές λύσεις”. Σε τελευταία ανάλυση, “ελήφθη η απόφαση να παραμεριστούν οι συνθήκες και τα πράγματα να τεθούν στη βάση χρονοδιαγράμματος”. Επρόκειτο για μια απόφαση που πάρθηκε “πολύ πιο ψηλά από μένα”.

Ο πρώην ειδικός επιτετραμμένος παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την οικοδόμηση δημοκρατίας στο Αφγανιστάν ήταν ανεπιτυχείς.

Ακόμη, υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον δεν άσκησε επαρκή πίεση στον πρώην πρόεδρο Ασράφ Γάνι για να αποδεχθεί να μοιραστεί την εξουσία με τους Ταλιμπάν. “Προτιμούσε το status quo παρά μια πολιτική διευθέτηση”, υποστήριξε. “Ήμασταν πολύ ευγενικοί με τον πρόεδρο Γάνι. Ήμασταν διπλωμάτες. Τον ενθαρρύναμε” αλλά “θεωρώ πως δεν τού ασκήσαμε αρκετή πίεση”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον 70χρονο αφγανοαμερικανό διπλωμάτη καριέρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε σε μεγάλο βαθμό, οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί να μοιραστούν την εξουσία, όμως ο κ. Γάνι αγκιστρώθηκε στη θέση του και το απέτρεψε. Ο κ. Χαλιλζάντ έκρινε πως η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να τον απειλήσει πως θα έπαυε να τον υποστηρίζει στρατιωτικά για να τον πείσει. Η φυγή του τη 15η Αυγούστου επιτάχυνε, πάντα σύμφωνα με τον πρώην ειδικό επιτετραμμένο, την ολοκληρωτική επικράτηση των Ταλιμπάν και απέκλεισε τη σταδιακή μετάβαση σε νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. “Ενίσχυσε τους πιο ριζοσπαστικούς Ταλιμπάν”, είπε.

Αν εφαρμοζόταν η αρχική συμφωνία και η αποχώρηση γινόταν πιο συντεταγμένα, κατ’ αυτόν, θα ενισχύονταν απεναντίας οι “πιο μετριοπαθείς”, που διαπραγματεύθηκαν με τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Παραιτήθηκε ο ειδικός επιτετραμμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ