Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Προκαταρκτική: Εμπλοκή λόγω του αιτήματος εξαίρεσης Πολάκη και Τζανακόπουλου

Στον αέρα για νομικούς λόγους κινδυνεύει να τιναχτεί η προανακριτική επιτροπή, που διενεργείται σχετικά με τους χειρισμούς του πρώην υπουργού, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο σκάνδαλο Novartis, έπειτα από το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε το ΚΙΝ.ΑΛ. για τον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, και υποστηρίχθηκε από τμήμα της Ν.Δ. Την υπόθεση έχει «σώσει» προς το παρόν ο πρόεδρος της προανακριτικής, Γιάννης Μπούγας, ο οποίος μετέθεσε τη συζήτηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση κι έτσι δεν ελήφθη καμιά απόφαση.

Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της επιτροπής έχει εγγραφεί και η εξέταση του πρώτου μάρτυρα. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, αυτός θα είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Πηγές με μεγάλη εμπειρία στα νομικά ζητήματα μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν μια σειρά από επιχειρήματα που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τη διαδικασία προτού καν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η προανακριτική επιτροπή έχει τον ρόλο εισαγγελέα. Επομένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να εφαρμόσει ό,τι προβλέπουν ο Ποινικός Κώδικας και η Ποινική Δικονομία. Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 16, παρ. 1, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δικαίωμα πράγματι να προτείνουν εξαίρεση έχουν ο εισαγγελέας και ο κατηγορούμενος.

Την απόφαση, όμως, σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ. 1&2 του Κώδικα, μπορεί να πάρει μόνο το δικαστήριο ή το Δικαστικό Συμβούλιο κι όχι οι εισαγγελείς. Επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε δικαστήριο ούτε δικαστικό συμβούλιο, τότε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είτε δεν μπορεί να γίνει αίτηση εξαίρεσης είτε κατ’ αναλογία την απόφαση θα μπορούσε να λάβει η Ολομέλεια της Βουλής (εκδοχή εξαιρετικά «τραβηγμένη», καθώς η Βουλή αποτελεί πολιτικό σώμα). Μια τρίτη λύση θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει τα συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής, κάτι που δεν αναμένεται.
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν και για το άρθρο 14, παρ. 2, περίπτωση (δ) του Κώδικα, όπου αναφέρεται ότι από μία υπόθεση -μεταξύ άλλων- αποκλείεται «όποιος εξετάστηκε ως μάρτυρας ή γνωμοδότησε ως πραγματογνώμονας».

Ο Κώδικας ορίζει σαφώς ότι από μάρτυρες εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ήδη εξεταστεί – όχι όσοι πρόκειται να εξεταστούν. Το επιχείρημα, λοιπόν, ότι ο Παύλος Πολάκης πρέπει να εξαιρεθεί, γιατί μπορεί να καταθέσει στη συνέχεια ως μάρτυρας, τονίζουν ότι είναι νομικά έωλο.

Οι συγκεκριμένοι νομικοί κύκλοι έχουν αρχίσει, πάντως, να αναρωτιούνται εάν όσοι χειρίζονται την υπόθεση έχουν παντελή άγνοια επί των νομικών θεμάτων ή απλά επειδή δεν εξελίσσεται η διαδικασία όπως θα ήθελαν, προσπαθούν να την τινάξουν στον αέρα…

 

Η ιστορία πίσω από το αίτημα εξαίρεσης

Το Κίνημα Αλλαγής, από την προηγούμενη εβδομάδα, έχει θέσει ζήτημα για την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς προτείνονται ως μάρτυρες στην έρευνα για το εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών και εάν τους πίεσε, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis.

Ο Παύλος Πολάκης, που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προτείνεται ως μάρτυρας για την επίμαχη δήλωσή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του θα πάρει και πάλι τις εκλογές αν κάποιος μπει φυλακή. Τη δήλωσή του αυτή, η οποία έβαλε κατά καταχραστών δημοσίου χρήματος, που δεν έχουν τιμωρηθεί από τη δικαιοσύνη, η ΝΔ και το Κίνημα της Αλλαγής ερμηνεύουν ως προαναγγελία διώξεων των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ο κ. Πολάκης καλείται ως μάρτυρας για δήλωσή του ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της NOVARTIS που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και «κελάηδησαν». Όπως ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης έχει πει, των δηλώσεών του, είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα ότι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν πρώτα στην Αμερική όσα στοιχεία είχαν για τις αθέμιτες πρακτικές της NOVARTIS και στη συνέχεια κατέθεσαν και στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που ασκούσε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προτείνεται ως μάρτυρας επειδή τον Φεβρουάριο του 2018, επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα Κυριακάτικων Εφημερίδων, σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η ελληνική δικαιοσύνη για το σκάνδαλο NOVARTIS. Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τότε από το Γραφείο του κ. Τζανακόπουλου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο κ. Τζανακόπουλος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού. Η παρουσία του κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο είχε ξεσηκώσει τότε πληθώρα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν καταγγείλει απροκάλυπτη προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη.

Όλα ανοιχτά

Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα πρέπει να λάβει απόφαση σήμερα το απόγευμα, αν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος θα εξαιρεθούν άμεσα, από μέλη της Επιτροπής ή αν θα εξαιρεθούν όταν έρθει η ώρα να καταθέσουν ως μάρτυρες. Το θέμα προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την εξαίρεση των Πολάκη και Τζανακόπουλου. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Ολομέλειας, την περασμένη Πέμπτη, προειδοποίησε τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της ΝΔ «να μην τολμήσουν να επιμείνουν στην αθλιότητα να εξαιρέσουν, από μέλη της επιτροπής, βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να μην τολμήσουν να εξουδετερώσουν την Επιτροπή», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Κατά της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής έχει ταχθεί το ΚΚΕ.

Ο πρώτος μάρτυρας

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της NOVARTIS Hellas, γνωστός και ως Mr Novartis, είναι το πρώτο πρόσωπο που καλείται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής. Είναι το στέλεχος εκείνο που αναφέρεται στο έγγραφο του FBI και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν κατονομάσει ως τον άνθρωπο που έκανε τις δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα, τον έχουν περιγράψει ως το στέλεχος που του είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα της επαφής και του επηρεασμού πολιτικών προσώπων, ως το στέλεχος που ήταν το ικανότερο για την επιθετική πολιτική που άσκησε στην Ελλάδα η NOVARTIS. Ο κ. Φρούζης προτάθηκε από τη ΝΔ να είναι ο πρώτος μάρτυρας, γιατί έως τώρα δεν έχει μιλήσει, μολονότι σε αυτόν έχουν αναφερθεί οι προστατευόμενοι μάρτυρες και φέρεται πρόσωπο με κεντρικό ρόλο.

Συνεπώς η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει αν και από ποιον δέχθηκε πιέσεις για να προωθήσει στα σχέδια της εταιρείας του. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, «η ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, εξετάζει τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και όχι το σκάνδαλο NOVARTIS», και με βάση αυτή την εντολή που έχει λάβει η επιτροπή από την εθνική αντιπροσωπεία, θα κινηθεί κατά την εξέταση του κ. Φρουζή».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ