Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Προκλητικός ο Τραμπ χαρακτηρίζει “φάρμακο” τους δασμούς που έχει επιβάλει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τους σαρωτικούς δασμούς στις εισαγωγές που προκάλεσαν σοκ στα παγκόσμια χρηματιστήρια, λέγοντας ότι «μερικές φορές πρέπει να πάρεις φάρμακα για να διορθώσεις κάτι».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One αργά την Κυριακή, είπε ότι οι θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ για να τις κάνουν «πλούσιες όσο ποτέ άλλοτε».

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι του Τραμπ τόνισαν ότι οι δασμοί – που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα – θα εφαρμοστούν όπως είχε προγραμματιστεί, αυξάνοντας τους φόβους για ύφεση.

Λίγες ώρες μετά τα σχόλια του Τραμπ, τα χρηματιστήρια σημείωσαν βουτιά στην Ασία νωρίς τη Δευτέρα, με τον Nikkei 225 της Ιαπωνίας να υποχωρεί κατά 6,3% και τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να χάνει 9,8%.

Την Παρασκευή, και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από 5%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε σχεδόν 6% τη χειρότερη εβδομάδα για το αμερικανικό χρηματιστήριο από το 2020 .

Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας – το οποίο διαπραγματεύεται τις Κυριακές – έκλεισε σχεδόν 7% χαμηλότερα, τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από την πανδημία, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αμερικανικός τραπεζικός γίγαντας JP Morgan έχει προβλέψει πιθανότητα 60% για ύφεση στις ΗΠΑ και την παγκόσμια ύφεση μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ.

Μιλώντας στο προεδρικό αεροπλάνο κατά την πτήση της επιστροφής στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ είπε ότι οι ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες «πεθαίνουν για να κάνουν μια συμφωνία».

Στράφηκε επίσης εναντίον μιας έρευνας ενός δημοσιογράφου σχετικά με το «όριο πόνου» των Αμερικανών καταναλωτών, καθώς οι φόβοι για απότομες αυξήσεις τιμών και ύφεση της αγοράς αυξάνονται.

«Νομίζω ότι η ερώτησή σου είναι τόσο ανόητη», είπε στον δημοσιογράφο. “Δεν θέλω να πέσει τίποτα. Αλλά μερικές φορές πρέπει να πάρεις φάρμακα για να φτιάξεις κάτι.”

Σε μια σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων νωρίτερα την Κυριακή, τα ανώτατα στελέχη του Τραμπ υποβάθμισαν επίσης τις πρόσφατες πτώσεις στο χρηματιστήριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ δήλωσε στο πρόγραμμα Meet the Press του NBC ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να αναμένεται ύφεση ως αποτέλεσμα. «Πρόκειται για μια διαδικασία προσαρμογής», πρόσθεσε.

Ο Μπέσεντ υποστήριξε επίσης ότι ο Τραμπ είχε «δημιουργήσει τη μέγιστη μόχλευση για τον εαυτό του και περισσότερες από 50 χώρες προσέγγισαν την κυβέρνηση για τη μείωση των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών, τη μείωση των δασμών τους και την παύση της χειραγώγησης νομισμάτων».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ είπε στο CBS News ότι ο «βασικός» δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές, που τέθηκε σε ισχύ μια ημέρα νωρίτερα, σίγουρα «θα παραμείνει σε ισχύ για μέρες ή και εβδομάδες».

Ο Lutnick συνέχισε λέγοντας ότι οι αυστηρότεροι αμοιβαίοι δασμοί εξακολουθούν να είναι σε καλό δρόμο.

Υψηλότεροι δασμοί σε περίπου 60 χώρες, που αποκαλούνται οι «χειρότεροι παραβάτες», πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη 9 Απριλίου.

Όταν ρωτήθηκε για αυτά τα τιμολόγια, ο Lutnick είπε ότι θα έρθουν. «[Ο Τραμπ] το ανακοίνωσε και δεν αστειευόταν», είπε.

Ο Lutnick υπερασπίστηκε επίσης τους δασμούς που επιβλήθηκαν σε δύο μικροσκοπικά νησιά της Ανταρκτικής που κατοικούνται μόνο από πιγκουίνους, λέγοντας ότι ήταν για να κλείσουν τα «παραθυράκια» σε κάποιες χώρες όπως η Κίνα για να «περάσουν».

Αλλού, η Ινδονησία και η Ταϊβάν δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα επιβάλουν αντίποινα μετά την ανακοίνωση  επιβολής φόρου 32% στις εισαγωγές και από τις δύο χώρες.

Ο ηγέτης του Βιετνάμ, Το Λαμ, ζήτησε από τον Τραμπ να καθυστερήσει τον δασμό 46% στις βιετναμέζικες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά «τουλάχιστον 45 ημέρες», σύμφωνα με επιστολή που αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP και οι New York Times.

Ωστόσο, η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιβάλει δασμούς 34% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 10 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer προειδοποίησε το Σάββατο ότι “ο κόσμος όπως τον ξέραμε έχει φύγει”.

Ο Στάρμερ είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να πιέζει για μια οικονομική συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα απέφευγε ορισμένους από τους δασμούς.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ πρόσθεσε ότι ο Στάρμερ και ο νέος Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι «ένας ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν στη Βοστώνη, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων πόλεων, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την ατζέντα του Τραμπ και θέματα που κυμαίνονται από κοινωνικά έως οικονομικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δασμοί Τραμπ: Πώς, πόσο και γιατί θα αυξηθεί το κόστος ζωής

Φον ντερ Λάιεν: Δέσμευση της ΕΕ να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι και για αντίμετρα



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ