Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Προσδοκίες για μέρισμα και παροχές λόγω υψηλότερης ανάπτυξης

Η προς τα πάνω αναθεώρηση της ανάπτυξης από το 6,1% στο περίπου 7% που θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού δημιουργεί προσδοκίες για παροχές με αιχμή το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου.

Οι δύο αβεβαιότητες
Ωστόσο αν και αφήνεται ανοιχτό ως ενδεχόμενο από την κυβέρνηση, εντούτοις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φροντίζει να κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από την αβεβαιότητα που προκαλούν τόσο η ενεργειακή κρίση όσο και η υγειονομική κρίση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA και απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει κάποιο έκτακτο βοήθημα στο τέλος του έτους σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, ο κ. Πέτσας άφησε να εννοηθεί ότι γενικά υπάρχει περιθώριο για να δοθεί έκτακτο βοήθημα τα Χριστούγεννα.

Υπάρχουν περιθώρια και πόροι αλλά δεν είναι ατελείωτοι
«Υπάρχουν περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο τα οποία θα αξιοποιηθούν όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς. Το ποια θα είναι η κατεύθυνση αυτού του δημοσιονομικού χώρου, θα το δούμε προς τις αρχές Δεκέμβρη. Υπάρχουν πόροι, αλλά δεν είναι ατελείωτοι. Όταν υπάρχει καλή πορεία της οικονομίας, πολύ καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις, σημαίνει ότι όλοι συμβάλουν. Επομένως αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης να πηγαίνει όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό θα το κρίνει το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί 14/11/21: Κλοντιάνα Τσέλο: Όλη η δικογραφία λέξη προς λέξη

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος – Πόσα κερδίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις


Δεν μπορώ να καλλιεργήσω κάποια πρόσθετη προσδοκία
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πάντως είναι αρκετά πιο συγκρατημένος διαμηνύοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να καλλιεργήσω κάποια πρόσθετη προσδοκία, διότι δεν γνωρίζουμε την ένταση της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης».

Μάλιστα στο ερώτημα εάν θα δοθεί μέρισμα στις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι προτεραιότητα αυτήν την ώρα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αν αυτή θα απαιτήσει να υπάρξει και άλλο πακέτο μέτρων το προσεχές διάστημα.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, υπάρχει και η υγειονομική κρίση, στην αντιμετώπιση της οποίας το οικονομικό επιτελείο είναι και πρέπει να είναι έτοιμο να συνδράμει το σύστημα υγείας με ότι χρειαστεί, λέγοντας πως «αυτήν την στιγμή δεν έχω δυνατότητα να μιλήσω για δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς υπάρχουν μπροστά μας αυτές οι δύο κρίσεις, που αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης», ωστόσο είπε πως τυχόν δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει θα διατεθεί υπέρ ορισμένων ομάδων, όπως είχε γίνει και παλαιότερα.

Θα υλοποιηθούν όσα εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι παροχές στήριξης για την πανδημία αλλά και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια με αιχμή την επιδότηση για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τη διεύρυνση των δικαιούχων για το πετρέλαιο θέρμανσης, μειώνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες για πρόσθετες παροχές πέραν αυτών που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και θα υλοποιηθούν.

Πρόβλημα ο πληθωρισμός
Προς ώρας πάντως ο μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι το κύμα ακρίβειας, το οποίο αποτυπώνεται στο 3,4% του πληθωρισμού και είναι υψηλό όπως παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα, το διαθέσιμο εισόδημα στο γ’ τρίμηνο του 2021 είναι 7,1%, άρα περισσεύουν χρήματα στον πολίτη, λόγω μιας σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας και του κορωνοϊού, περισσότερα από αυτήν την αύξηση στις τιμές. Έχουν ληφθεί ήδη μέτρα, αλλά παίρνουμε και άλλα μέτρα στήριξης, ύψους πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως επικρίνουν την κυβέρνηση ζητώντας για την στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών και των εργαζομένων η αύξηση του κατώτατου μισθού -που έχει εξαγγελθεί για το 2022 σε δύο φάσεις– να τεθεί σε εφαρμογή από τώρα καθώς επίσης ζητούν και μειώσεις στο ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα επιδοτήσεων της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας στο ρεύμα.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ