Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Προσφυγικό ώρα μηδέν

Αν και τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε χώρα η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος του ΟΗΕ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και το προσφυγικό, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση η οποία μάλλον έρχεται σε αντίθεση με τα όσα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πρεσβεύει αναφορικά με τους πρόσφυγες.

Στην Ειδομένη, δεκάδες πούλμαν έχουν φτάσει στον καταυλισμό, προκειμένου να απομακρύνουν τους περισσότερους από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στο σημείο, και να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας.

Τα παραπάνω, την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) χαρακτήρισε «απάνθρωπο» το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη, με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις ροές των προσφύγων απέτρεψαν την κρίση μόνο προσωρινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από την Ειδομένη, μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα, οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο σημείο εμφανίζονταν απρόθυμοι να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι δε θα χρησιμοποιήσουν βία για την εκκένωση του καταυλισμού, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν με ποιο τρόπο θα πειθαναγκάσουν τους πρόσφυγες να μπουν στα πούλμαν και να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας.

Σημειώνεται ότι στην Ειδομένη βρίσκονται και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και ΜΑΤ που δεν επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν τον καταυλισμό.

Ύπατη Αρμοστεία: Απάνθρωπο το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες

«Απάνθρωπο» χαρακτήρισε η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη, με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις ροές των προσφύγων απέτρεψαν την κρίση μόνο προσωρινά.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χτυπάνε ο ένας τον ώμο του άλλου κι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είχε αποτέλεσμα, οι πρόσφυγες σταμάτησαν να έρχονται: πρέπει ωστόσο να γίνουν περισσότερα από αυτό», δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος Τύπου της UNHCR, στο περιθώριο της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής.

Η συμφωνία «απομάκρυνε το πρόβλημα, και το πρόβλημα δεν έχει προς το παρόν επιλυθεί», τόνισε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Το αιφνίδιο κλείσιμο των συνόρων και οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν μονομερώς κράτη ήταν απάνθρωπα σε βάρος πολλών ευάλωτων ανθρώπων», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης αναγνώρισε ότι υπάρχει «περιθώριο για να βελτιωθεί» η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, και πρόσθεσε ότι «Έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας προκειμένου να βρούμε αυτήν την κοινή πολιτική».

Παρέμβαση αντεισαγγελέως για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων σε Ελληνικό & Ειδομένη

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλούν τα όσα κατήγγειλε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, αναφορικά με την κατάσταση στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη, τις νύχτες στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ορισμένοι φιλοξενούμενοι εκδίδουν ανήλικα παιδιά, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες και καταγγελίες ότι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, εκεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, πάνω από την Ποσειδώνος σε έναν παράδρομο, εκεί που τερματίζουν τα λεωφορεία έχουμε ανήλικη πορνεία από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους».

Επίσης, άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ομάδες δρουν στην περιοχή της Ειδομένης, μέσα και έξω από τον καταυλισμό, αναπτύσσοντας εμπόριο «λευκής σαρκός», χρησιμοποιώντας ανήλικα κορίτσια.

Για τις παραπάνω υποθέσεις παρενέβη η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδια για θέματα ανηλίκων, Ξένη Δημητρίου, η οποία διαβίβασε τα σχετικά στοιχεία στις εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Κιλκίς αντίστοιχα, ζητώντας τη διερεύνησή τους.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Εξαιρετικά φτωχή η πρόοδος της μετεγκατάστασης προσφύγων

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ