Οι περισσότεροι εντοπίστηκαν στη Σάμο – Αφίξεις και σε Χίο, Λέσβο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο εντοπίστηκαν περισσότεροι από 300 άνθρωποι, σε διάφορες περιπτώσεις κατά μήκος του Αιγαίου.
Την Πέμπτη, την… τιμητική της είχε η Σάμος, καθώς οι διακινητές έκριναν ότι η διαδρομή προς το συγκεκριμένο ελληνικό νησί είναι πιο ασφαλής για τη μεταφορά της… πραμάτειας τους. Συνολικά καταγράφηκαν 166 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης από το Λιμενικό και τις δυνάμεις της Frontex.
Πιο αναλυτικά, τα ξημερώματα της Πέμπτης εντοπίστηκε από την ελληνική ακτοφυλακή λέμβος με 23 αλλοδαπούς, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Βαθύ για αναγνώριση και μεταφορά στο hotspot.
Περίπου την ίδια ώρα, το Λιμενικό εντόπισε φουσκωτό με 23 άτομα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Καρλοβασίου.
Το πρωί, σκάφος της Frontex εντόπισε φουσκωτό με 67 μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή Κοκκαρίου. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν επίσης στο Βαθύ.
Περίπου την ίδια ώρα, αλλά στην περιοχή Πράσου, εντοπίστηκε φουσκωτή βάρκα με 53 αλλοδαπούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σάμου.
Στη Χίο εντοπίστηκε φουσκωτή λέμβος με 47 άτομα, στην περιοχή Βάτου Παναγιάς Οινουσσών, τα οποία οδηγήθηκαν στο κεντρικό λιμάνι του νησιού.
Στη Λέσβο και συγκεκριμένα στην περιοχή Χαραμίδας, εντοπίστηκε φουσκωτό με 34 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Στη Λέρο, κοντά στο Φαρμακονήσι, εντοπίστηκακε φουσκωτό με 51 αλλοδαπούς, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.
Στην Κάλυμνο εντοπίστηκε το μεσημέρι από το Λιμενικό μία ομάδα εννέα αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί πριν από λίγη ώρα στις ακτές της Ψέριμου.
Τα ξημερώματα στην Κω, εντοπίστηκε από σκάφος της Frontex φουσκωτό με 11 αλλοδαπούς, οι οποίο διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού.
Διεθνής Αμνηστία: Σοβαρή επιδείνωση στις συνθήκες κράτησης των hotspot
Για «σοβαρή επιδείνωση των ήδη απαράδεκτων συνθηκών» που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία και ζητά από τις ελληνικές αρχές, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, «να βρουν αμέσως μια βιώσιμη λύση, ώστε οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς».
Σε σχετική ανακοίνωσή της, κάνει επίσης λόγο για 69 ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται υπό καθεστώς προστατευτικής επιμέλειας στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Αναφέρει παράλληλα, ότι «έχει ενημερωθεί για την αυξημένη χρήση αστυνομικής προσωρινής επιμέλειας και κράτησης ανηλίκων σε άλλες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα» και συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των παιδιών σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.
Σημειώνει επίσης, ότι οι επιχειρήσεις της κυβέρνησης για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε καταυλισμούς «που είναι συχνά υπερπλήρεις ή ακατάλληλοι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τη συμβατότητά τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων σχετικά με την υποδοχή». Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχία και για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, «σε μια στιγμή που προτεραιότητα οφείλει να είναι η διασφάλιση της ουσιαστικής πρόσβασης των αιτούντων άσυλο σε ασφαλείς διαδρομές».
Τέλος, σχετικά με τις εξαγγελθείσες αλλαγές στο σύστημα ασύλου, η Διεθνής Αμνηστία ζητά η όποια μεταρρύθμιση να μην παραβιάζει τα δικαιώματα των ατόμων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.