Η ιλαρά θερίζει. Όλο και περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία προσβάλλονται.
Και όμως τα Νοσοκομεία παρά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι να προσβληθούν από ιλαρά αλλά και να το μεταδώσουν στους ασθενείς δεν προμηθεύονται αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται ο εμβολιασμός τους.
Θα πρέπει να απευθυνθούν σε Ιδιωτικά Μικροβιολογικά κέντρα πληρώνοντας από την τσέπη τους 50 ευρώ.
Τα Νοσοκομεία στέγνωσαν οικονομικά. Δεν διαθέτουν κονδύλια να βελτιώσουν τα μέτρα ασφαλείας να μην τρώνε ξύλο οι γιατροί και οι νοσηλευτές, να συντηρήσουν, να ανανεώσουν τον εξοπλισμό. Αναστέλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης μπάτζετ για αγορά χειρουργικών υλικών. Υγειονομικό υλικό, κουβέρτες, μαξιλαροθήκες, σεντόνια, φάρμακα τα φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους.
Πού να βρουν να διαθέσουν κονδύλια τα Νοσοκομεία;
Με βάση τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας που σας κοινοποιούμε τα Νοσοκομεία το έτος 2017 έλαβαν κρατική χρηματοδότηση 1,156 δις ευρώ. Φέτος με βάση τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2018 θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση 786 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 370 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Μας λέει η κυβέρνηση ότι φέτος τα Νοσοκομεία θα πάρουν εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Πώς θα πάρουν; Ο ΕΟΠΥΥ έλαβε πέρυσι κρατική χρηματοδότηση 325,5 εκατ. ευρώ και φέτος θα λάβει 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 225 εκατ. ευρώ λιγότερα. Σας κοινοποιούμε τους προϋπολογισμούς. Συντηρείται μόνο από τη δική μας υγειονομική εισφορά (6% επί των μισθών και των συντάξεων, κύριων και επικουρικών) και το μεγαλύτερο μέρος αυτών καταλήγουν για την πληρωμή των συντάξεων. Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ανταγωνιστικός, ανταποδοτικός οργανισμός. Μειώνει τις παροχές υγείας προς τους πολίτες οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να τις πληρώνουν από την τσέπη τους. Η ιδιωτική δαπάνη υγείας στη χώρα μας ξεπερνάει το 3,5% του ΑΕΠ. Στις άλλες χώρες της Ευρώπης η ιδιωτική δαπάνη υγείας είναι 1% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σε 20σέλιδη έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση της υγείας στην χώρα μας αναφέρεται ότι οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες υγείας (5% του ΑΕΠ) ευθύνονται για το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που έχουμε, σε τριπλάσιο ποσοστό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης με 250 έως 400 κρούσματα μηνιαίως.