Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Προσωπικό «στοίχημα» του Αδώνιδος η εφαρμογή του ατομικού clawback

Της ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ 
Μεγάλη φαίνεται ότι θα αποδειχθεί η μεταρρύθμιση την οποία εφαρμόζει ήδη επί του clawback των διαγνωστικών κέντρων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την εφαρμογή του ατομικού και όχι του οριζόντιου και γενικευμένου επί δικαίους και αδίκους clawback.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει πολύ πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, «για τα διαγωνιστικά κέντρα έχουμε κάνει το εξής, που θα αποδειχθεί και πολύ αποτελεσματικό. Έχω εφαρμόσει φέτος μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση: το ατομικό clawback με το οποίο κλείνουμε το κεφάλαιο προκλητή ζήτηση στα διαγωνιστικά κέντρα. Σημειώστε ότι και το clawback των διαγωνιστικών πηγαίνει πια πολύ καλύτερα. Θα έχουμε σε ετήσια βάση πάνω από 10 μονάδες πτώση μετά από μία δεκαετία που μόνο ανέβαινε».
Είναι γεγονός ότι, με αφορμή την κοινοποίηση των ποσοστών του clawback για τον Αύγουστο του 2024, εκείνο το οποίο διαπιστώνεται πλέον είναι η για πρώτη φορά στα χρονικά πτωτική τάση του clawback για το τελευταίο δίμηνο και σχεδόν μηδενική καταγραφή για τον περασμένο Αύγουστο, τη στιγμή κατά την οποία τον αντίστοιχο μήνα για το 2023 το μεσοσταθμικό clawback ήταν στο 11,6%.
Έτσι, το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ εκφράζει, με ανακοίνωσή του, τη συγκρατημένη αισιοδοξία του «για την πορεία των προτάσεων και των παρεμβάσεων που συνετέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα και δηλώνει ικανοποίηση καθώς τα μέτρα είσπραξης υπέρ ΕΟΠΥΥ, η εφαρμογή του μεσοσταθμικού δείκτη εξομάλυνσης και η σταδιακή εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας συνεργασίας του υπουργείου Υγείας και του Συντονιστικού Οργάνου φορέων ΠΦΥ».
Κατάργηση
Πάντως, το Συντονιστικό επιμένει ότι «πάγιο αίτημά μας είναι η άμεση κατάργηση του καταστροφικού μέτρου του clawback και ο εξορθολογισμός των δυσβάσταχτων καταλογισμών προς τα διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς μηδενικής ρευστότητας. Εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και χρόνια και θεωρούμε ότι η πτωτική τάση του clawback, όπως αποτυπώνεται, μας αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας για την επιβίωση του κλάδου. Θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των δεικτών του clawback τους επόμενους μήνες, ώστε να υπάρχει πλήρης εκτίμηση της απόδοσης των μέτρων. Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις προς όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας και όλα τα συναρμόδια υπουργεία για την με οποιονδήποτε τρόπο απομείωση των καταλογισμών, αύξηση της ρευστότητας του κλάδου και την κατάργηση του clawback».
ΙΣΑ: Σε θετική κατεύθυνση οι τελευταίες εξελίξεις
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται επίσης η σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) για το συγκεκριμένο θέμα:
«Σε θετική κατεύθυνση είναι τα μέτρα για τη μείωση του clawback καθώς τον Αύγουστο -για πρώτη φορά από την εφαρμογή του μέτρου- ήταν μηδενικό, σε συνέχεια των πτωτικών τάσεων που παρουσίασε τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα, ενώ τον περσινό Αύγουστο μεσοσταθμικά ήταν πάνω από 11%, τον φετινό είναι σχεδόν μηδενικό. Θεωρούμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των νέων μέτρων της είσπραξης του 1 και 3 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ, καθώς και του clawback 1 και clawback 2. Εκτιμούμε ότι είναι ένα θετικό βήμα και θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις και τους επόμενους μήνες για να διατηρηθεί η πτωτική τάση, έως την κατάργηση του άδικου και καταστροφικού μέτρου του clawback. Παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις μας και η αγωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έφεραν ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα, δεν εφησυχάζουμε γιατί όσο παραμένει το clawback απειλεί την επιβίωση πολυιατρείων, εργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών κέντρων και κλινικών. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργησή του».
Άδωνις Γεωργιάδης: «Δικτατορία» Πολάκη το clawback στα διαγνωστικά
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης περιέγραψε πρόσφατα στην Ολομέλεια της Βουλής τον τρόπο της διαχείρισης του clawback από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως έναν «βραχνά» στα διαγνωστικά κέντρα, τον οποίο είχε επιβάλει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας σημείωσε τα εξής:
«Το ‘‘clawback -λέτε εσείς- και το υποχρεωτικό rebate στον εργαστηριακό κλάδο έχουν οδηγήσει στη μετακύλιση του κόστους ασφάλισης στους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς που βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους έως και 70%’’. Πράγματι το clawback και το rebate στα εργαστηριακά, όπως και στα φάρμακα, ήταν δικός μου νόμος του 2013-2014. Ήσασταν πέντε χρόνια κυβέρνηση, τον καταργήσατε; Όχι. Αντιθέτως, ξέρετε ποιο είναι το επίσημο αίτημα του κλάδου των εργαστηριακών κάθε χρόνο προς το υπουργείο Υγείας; Η κατάργηση του «ΦΕΚ Πολάκη». Έτσι το λένε. Είναι μια απόφαση που έλαβε το 2018 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης που προσέθεσε εξετάσεις ετήσιας αξίας 110.000.000 ευρώ προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μέσω ΕΟΠΥΥ, χωρίς να προσθέσει ούτε 1 ευρώ στον προϋπολογισμό. Δηλαδή, από ένα καλάθι εξετάσεων που πλήρωνε μέχρι τότε ο ΕΟΠΥΥ, πήγε ο κ. Πολάκης μόνος του και είπε βάζω άλλα 110.000.000 κόστος. Ως αποτέλεσμα, η κίνησή του αυτή αύξησε αυτόματα το clawback κατά 110.000.000 τον χρόνο. Αυτά τα 110.000.000 τον χρόνο μας κυνηγάνε μέχρι σήμερα. Αν το κράτος βγάζει δικτατορικά μια απόφαση ‘‘θα μου πληρώνεις και αυτές τις εξετάσεις’’ χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ, στην ουσία δεν θέλει να καλύψει τους ανασφάλιστους, θέλει να κλείσει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Από τη μία τους βάλατε 110.000.000 τον χρόνο χαράτσι, τους καταστρέψατε την άρση του clawback, και από την άλλη έρχεστε εδώ και χύνετε κροκοδείλια δάκρυα. Και όταν βάλαμε το 1 και 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις, είπατε ‘‘όχι’’, όπως ‘‘όχι’’ έχετε πει και σε όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της δαπάνης. Θέλετε, δηλαδή, ως συνήθως και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ