Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

 «Προσωπικός παιδίατρος» για 500.000 παιδιά

Μετά τον προσωπικό γιατρό έρχεται και ο προσωπικός παιδίατρος, καθώς ο θεσμός θα συμπεριλάβει τελικά και τα παιδιά σύμφωνα με το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης (11.9.2024) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια Υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκαν στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα και αφορά στο θεσμό του προσωπικού παιδιάτρου.

Ο θεσμός του προσωπικού παιδίατρου στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα‍ έχει σημαντικές επιπτώσεις στη φροντίδα της υγείας των παιδιών.⁣ Η ⁣εφαρμογή αυτού του μέτρου προγραμματίζεται να καλύψει περίπου⁢ 500.000 παιδιά, παρέχοντας ολοκληρωμένη και συνεχόμενη παρακολούθηση από τη γέννηση έως⁢ την⁢ εφηβεία.

Οι ‍βασικές αρμοδιότητες του προσωπικού παιδιάτρου περιλαμβάνουν τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, εμβολιασμούς και προληπτική ιατρική, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τα παιδιά λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα για την υγεία τους. Επιπλέον, οι προσωπικοί παιδίατροι θα είναι διαθέσιμοι για κατ’ οίκον‍ επισκέψεις όταν αυτό απαιτείται.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα ⁣της εισαγωγής αυτής είναι η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης προβλημάτων υγείας στα παιδιά, καθώς οι προσωπικοί παιδίατροι θα συνεργάζονται ​στενά με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Το νομοσχέδιο δεν αφορά⁣ μόνο τους προσωπικούς παιδιάτρους αλλά ⁢και γενικότερα αναδιαρθρώνει το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα. Προβλέπει τη δημιουργία κέντρων τηλεϊατρικής που θα προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς φυσική ​παρουσία στα νοσοκομεία καθώς και κατ’​ οίκον νοσηλεία μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει κίνητρα για νέους γιατρούς ώστε να ⁢αναλάβουν θέσεις σε ειδικότητες με έλλειψη όπως η γενική ιατρική ⁢στη χώρα μας. Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις αποβλέπει επίσης στην προσέλκυση νέων επαγγελματιών στην ελληνική αγορά εργασίας να παραμείνουν στη χώρα και να λειτουργήσουν‌ στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η δημιουργία πανεπιστημιακών κέντρων υγείας σε διάφορες περιοχές ‌της⁣ χώρας χρησιμεύει όχι μόνο ⁤στο να προσφέρει καλύτερες ⁢υπηρεσίες αλλά επιδιώκει επίσης την ⁤εκπαίδευση νέων γιατρών μέσω επιστημονικών πρακτικών‍ και έρευνας.

Συνολικά ⁢φαίνεται​ πως οι προτεινόμενες αλλαγές ενδέχεται να βελτιώσουν αισθητά τη σχέση των πολιτών με το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρυσοχοΐδης: Σε 15 ημέρες η νέα εφαρμογή «SafeYOUth»

Πως «χτύπαγε» ο ληστής τα φαρμακεία της Αττικής – (Βίντεο ντοκουμέντο)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ