Φορολογική επανάσταση ετοιμάζει η ΑΑΔΕ με προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους
Η ψηφιοποίηση όλων των φορολογικών διαδικασιών μπαίνει στην τελική ευθεία ΚΑΙ η χώρα ετοιμάζεται να εφαρμόσει μοντέλο Εσθονίας
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης έτσι ώστε η εφορία να περάσει επιτέλους σε ψηφιακό περιβάλλον, και οι συνθήκες, πλέον, έχουν ωριμάσει για το επόμενο μεγάλο βήμα, αρχής γενομένης από τις φορολογικές δηλώσεις.
Μέχρι τώρα τα φορολογικά έντυπα έχουν τις βασικές πληροφορίες «κρυμμένες» στα ειδικά κουτάκια και απαιτούν από τον φορολογούμενο να τα ελέγξει και να τα μεταφέρει στους σχετικούς κωδικούς. Έτσι, ακόμα και τα στοιχεία για μισθούς-συντάξεις απαιτούν τη μεσολάβηση των φορολογουμένων. Αυτό, εκτός απροόπτου, αλλάζει από φέτος.
Εφαρμόζοντας το μοντέλο της Εσθονίας, η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώσει τις δηλώσεις για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους με εισοδήματα μόνο από μισθούς-συντάξεις, και με ένα απλό «κλικ» από τους υπόχρεους οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
Η δεύτερη καινοτομία, είναι ότι όσες από αυτές τις δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ως την καταληκτική ημερομηνία, π.χ. την 31η Ιουλίου, η ΑΑΔΕ θα θεωρεί ότι έχουν υποβληθεί. Στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο των εκπρόθεσμων δηλώσεων.
Τι αλλάζει στο περιβόητο Ε2
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, το 2025 η προσυμπλήρωση φορολογικών εντύπων θα καλύψει και τα εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρείες και τα εισοδήματα από ακίνητα, κάτι που σημαίνει ότι το Ε2 θα πάψει να είναι εφιάλτης και πηγή λαθών, που τελικά οδηγούν σε πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.
Παράλληλα, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» οι υποχρεωτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, θα υλοποιείται και το project των προσυμπληρωμένων κωδικών ή και εντύπων (Ε3) για τους επιτηδευματίες, ενώ κάτι αντίστοιχο σχεδιάζεται για τις δηλώσεις ΦΠΑ.
Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση του πολίτη
Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2024 συμπεριλαμβάνει κι άλλες παρεμβάσεις, που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών.
Αυτές είναι:
Εφαρμογή στο κινητό για φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα).
Δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό.
Ενισχυμένο τηλεφωνικό κέντρο ΑΑΔΕ και chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
End-to-end ψηφιακή διακοπή επιχείρησης (1ο τρίμηνο).
Ηλεκτρονική εφαρμογή για μείωση ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα (1ο τρίμηνο).
Ψηφιοποίηση λοιπών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (2ο τρίμηνο).
Αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις μητρώου με QR (2ο τρίμηνο).
Οίκοθεν ΑΦΜ σε ανήλικα από 1 έως 12 έτη (2ο τρίμηνο).
Διαδοχή κληρονόμων στη διαχείριση αποβιωσάντων (2ο τρίμηνο).
Εξουσιοδοτήσεις προσβάσεων στις εφαρμογές (2ο τρίμηνο).
Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων (3ο τρίμηνο).
Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (3ο τρίμηνο).
Διασύνδεση με ΓΕΜΗ για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων (3ο τρίμηνο).
End-to-end ψηφιακές μεταβολές έδρας και ΚΑΔ επιχείρησης (3ο τρίμηνο).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πονοκέφαλος οι φορολογικές δηλώσεις 2023: Στα 1.573 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών
Νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου