Έχουν περάσει ακριβώς 67 χρόνια από τότε που το BBC, μια Πρωταπριλιά σαν σήμερα το 1957, παρουσίασε ένα «ρεπορτάζ», που προκάλεσε εντύπωση στους Βρετανούς.
Αυτή η φάρσα ίσως αποτελεί και μία από τις πρώτες περιπτώσεις που η τηλεόραση έδειξε την μεγάλη επιρροή που μπορεί να έχει στον κόσμο.
Συγκεκριμένα εκείνη τη χρονιά το BBC πρόβαλε ένα τρίλεπτο οπτικοποιημένο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού προγράμματος Panorama στο οποίο μία οικογένεια στο καντόνι Ticino της Ελβετίας μάζευε τα μακαρόνια της χρονιάς που είχε καλλιεργήσει σε δέντρα σπαγγέτι.
Όταν το BBC έχει κέφια
Τα πλάνα έδειχναν γυναίκες να τραβούν προσεκτικά σειρές σπαγγέτι από τα δέντρα και να τις απλώνουν στον ήλιο για να στεγνώσουν. Μάλιστα είχαν παρουσιαστεί και πλάνα από ένα παραδοσιακό Φεστιβάλ Συγκομιδής στην περιοχή, που συνοδευόταν από μια συζήτηση για την αναπαραγωγή και τα λιπάσματα που ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη του τέλειου μήκους μακαρονιών!
Πολλοί ρώτησαν πώς θα αποκτήσουν τα δικά τους μακαρονόδεντρα
Την όλη φάρσα ενορχήστρωσε ο παρουσιαστής Richard Dimbleby, ο οποίος απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινό που τότε δεν ήταν πολύ συνηθισμένο στην «εξωτική» λιχουδιά, τους έπεισε ακόμα ότι το τέλος Μαρτίου είναι μία περίοδος με πολύ άγχος για τους καλλιεργητές ζυμαρικών σε όλη την Ευρώπη, καθώς το ψύχος μπορεί να επηρεάσει τη γεύση τους. Επίσης εξήγησε ότι κάθε ίνα μακαρονιού πάντα μεγαλώνει στο ίδιο μήκος χάρη σε πολυετή δουλειά από γενιές και γενιές καλλιεργητών.
Ποικίλες αντιδράσεις
Η φάρσα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, το κοινό διχάστηκε, όπως και οι εφημερίδες της εποχής, για το αν αυτό ήταν ένα ωραίο αστείο ή μια τρομερή απάτη για το κοινό.
Εκατοντάδες τηλεθεατές τηλεφώνησαν στο BBC, είτε για να πουν ότι η ιστορία δεν ήταν αλήθεια, είτε για να αναρωτηθούν για το θέμα, να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια μακαρονιών και πώς θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα δικά τους «δέντρα σπαγγέτι».
Δεκαετίες αργότερα, το CNN χαρακτήρισε εκείνο το… ρεπορτάζ ως «τη μεγαλύτερη φάρσα που έκανε ποτέ οποιοδήποτε έγκριτο ειδησεογραφικό πρακτορείο».
Πηγή: in.gr