Στα πολλά και σημαντικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων σε αντιδιαστολή με τον κακή συμφωνία που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση όσον αφορά στο Σκοπιανό αναφέρθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.
Ο Ιάσονας Φωτήλας επισήμανε ότι δυστυχώς ήταν εμφανές το κακό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αφού τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης ήταν αρνητικά, δεν θεωρούσε δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας και ακολούθησε λάθος διαπραγματευτικά βήματα. Ακόμη και υπονόμευση των ενεργειών της έκανε όταν πρότεινε επιχειρήματα στην απέναντι πλευρά. Όσον αφορά στον κ. Καμμένο απέδειξε ότι «Στον αξιακό του πίνακα στην κορφή βρίσκεται … ο υπουργικός θώκος». Τελειώνοντας, ο βουλευτής τόνισε ότι «όποιος δεν υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, δίνει την εξουσιοδότηση στον κ. Τσίπρα να δεσμεύσει την χώρα σε μια κακή συμφωνία».
Δείτε το βίντεο της ομιλίας:
https://www.youtube.com/watch?v=khS-af9s_30&feature=youtu.be
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ξεκινήσω την ομιλία μου αποκαθιστώντας μια τεράστια αδικία.
Όπου σταθούν κι όπου βρεθούν οι συνάδελφοι της κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι δήθεν ανέλαβαν μια υπόθεση που ήταν ήδη χαμένη εξαιτίας της κακής διαπραγμάτευσης των προηγουμένων και κατάφεραν δήθεν να την κερδίσουν αυτοί.
Αυτό εκτός από το ότι είναι μεγάλο ψέμα αποτελεί και μια τεράστια αδικία απέναντι σ’ αυτούς που μέχρι σήμερα έδωσαν μάχες με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Και είναι ψέμα γιατί αυτοί που διαπραγματεύτηκαν μέχρι σήμερα κατάφεραν πολλά και σημαντικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Γνωρίζετε πολλές χώρες που για να αποφασίσουν για την ονομασία τους πρέπει υποχρεωτικά να συμφωνήσουν οι γείτονές τους;
Εγώ δεν γνωρίζω.
Αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία όσων διαπραγματεύτηκαν μέχρι σήμερα. Ότι δηλαδή με τα επιχειρήματά τους έπεισαν την διεθνή κοινότητα και μας αναγνωρίστηκε το έννομο συμφέρον και το δικαίωμα να έχουμε τον τελευταίο λόγο σχετικά με την ονομασία των γειτόνων μας.
Και ας τους αποκαλούν όπως θέλουν όχι 140 αλλά 1.040 χώρες. Αν δεν τους αναγνωρίσουμε εμείς ΝΑΤΟ και Ευρώπη δεν έχει.
Αυτά για την ιστορία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν θέλω να το παίξω έξυπνος ή να πω ότι εγώ το ήξερα – αν και η αλήθεια είναι ότι το είχα προβλέψει και το είχα πει δημοσίως.
Όμως, διερωτώμαι: Υπάρχει έστω και ένας συνάδελφος σ’ αυτή την αίθουσα – και δεν αναφέρομαι στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε όλους τους άλλους συναδέλφους του δημοκρατικού τόξου – που πίστευε ότι αυτή η διαπραγματευτική ομάδα θα μπορούσε να φέρει μια καλή συμφωνία;
Εγώ προσωπικά δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι όποια συμφωνία έφερναν θα ήταν μια κακή συμφωνία.
Δεν ήμουν σίγουρος για το πόσο κακή θα μπορούσε να είναι. Αλλά και αυτό το κατάλαβα πριν από λίγες ημέρες όταν άκουσα ότι ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πρόεδρο μας να τον ρωτήσει πως του φαίνεται το «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Όμως, ήταν εμφανές – για συγκεκριμένους λόγους που θα αναφέρω – ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.
ΠΡΩΤΟΝ
Είχαμε ήδη δείγματα γραφής της διαπραγματευτικής τους ικανότητας. Την προηγούμενη φορά που διαπραγματεύτηκαν χρέωσαν την χώρα και τους πολίτες πάνω από 100 δις.
Και άντε εκεί πιεζόντουσαν και από τους δανειστές. Εδώ από πού πιεζόντουσαν;;;
ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Διαπραγματεύονται άνθρωποι που δημοσίως έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν κανένα συνειδησιακό πρόβλημα να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία σκέτο και δήλωναν το 2008 όταν γινόταν η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι υπέρ της αναγνώρισης της Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας των γειτόνων.
Συνεπώς τι να περιμένω από μια μάχη που αυτός που πρέπει να την κερδίσει δεν την πιστεύει, δεν τη θεωρεί δίκαια;
ΤΡΙΤΟΝ
Από την αρχή αυτή η διαπραγμάτευση ήταν λάθος. Η Ν.Δ. το είπε από την πρώτη στιγμή. Πρώτα να επιλυθούν όλα τα απαραίτητα θέματα, και τελευταίο στη συζήτηση να είναι το θέμα του ονόματος.
Η πρώτη βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε την οποιαδήποτε συνομιλία είναι να συμφωνήσουμε και να διασφαλίσουμε με τους γείτονες μας ένα απλό πράγμα: ότι δεν υφίσταται Μακεδονικό Έθνος. Πρώτα αυτό, μετά όλα τα άλλα.
Το επόμενο είναι να συμφωνήσουμε ότι όποιο κι αν θα είναι το όνομα που θα επιλέξουμε θα ισχύει απέναντι σε όλους.
Τέλος, θα βρούμε το όνομα.
Τι έκανε η κυβέρνηση; Τα ακριβώς αντίθετα.
Για να καταλήξουμε πού; Να τα δώσουμε όλα. Και Μακεδονία και εθνότητα και γλώσσα και χωρίς erga omnes!!! Αναρωτιέμαι εμείς τι κερδίσαμε τελικά;;;
ΤΕΤΑΡΤΟΝ
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν όταν ακούσαμε για το «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Όταν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η απέναντι πλευρά θεωρεί ότι «υπάρχει χώρος» για να προτείνει το «Μακεδονία του Ιλιντεν» – που είναι όπως σωστά είπε ο Πρόεδρος μας το erga omnes του αλυτρωτισμού – αναρωτιέται κανείς: Μα τι είδους διαπραγμάτευση γίνεται τόσους μήνες;
Όταν δε βλέπεις ότι η πρόταση αυτή αντί να απορριφθεί επί τόπου, λέγοντας τους όπως λέει και ο λαός «την τελευταία, πρώτη», αντιθέτως φτάνουμε στο σημείο ο Πρωθυπουργός να τηλεφωνήσει στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και να τον ρωτήσει πώς του φαίνεται το «Μακεδονία του Ίλιντεν», ε, εκεί νομίζω ότι όλοι καταλάβαμε τι είδους διαπραγμάτευση γίνεται και τι συμφωνία μπορούμε να περιμένουμε ότι θα μας φέρουν.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Φτάσατε στο σημείο να υπονομεύσετε την ίδια την διαπραγμάτευση, προβάλλοντας επιχειρήματα που ούτε οι Σκοπιανοί δεν είχαν σκεφτεί να προβάλλουν. Κανείς δεν τα είχε ακούσει πριν τα ακούσουμε για πρώτη φορά από τα χείλη του Υπουργού Εξωτερικών!!!
Τώρα λέει ο κος Καμμένος ότι δεν στηρίζει την συμφωνία, αλλά στηρίζει την Κυβέρνηση.
Όμως, κ. Υπουργέ,
Εδώ δεν πρόκειται για ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα αλλά για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και δεν μπορείτε να το προσπεράσετε ως δευτερεύον – όπως κάνετε μέχρι σήμερα.
Αλήθεια κ. Καμμένε,
Αν δεν ήσασταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά ένας απλώς βουλευτής της Αντιπολίτευσης υπήρχε περίπτωση να δώσετε την εξουσιοδότησή σας να υπογράψει η Κυβέρνηση την Κυριακή στις Πρέσπες;
Ούτε μία στο εκατομμύριο.
Για να καταλάβουν – και έχουν πλέον καταλάβει – όλοι οι Έλληνες πολίτες πόσο σημαντική είναι η υπουργική καρέκλα για τον κ. Καμμένο.
Στον αξιακό πίνακα του κ. Καμμένου στην κορφή βρίσκεται … η υπουργική καρέκλα.
Είστε Θλιβερός!!!! Ξεπουλάτε τα πάντα για λίγους μήνες παραπάνω εξουσίας!!
Τελειώνω λέγοντας τούτο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τα πράγματα είναι απλά. Σήμερα αναμετριόμαστε με την συνείδηση μας.
Όποιος βουλευτής πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψει η χώρα την Κυριακή στις Πρέσπες υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα, έχει σήμερα την δυνατότητα να την ανατρέψει. Αν δεν το κάνει, απλώς την στηρίζει και δίνει την εξουσιοδότηση στον κ. Τσίπρα να δεσμεύσει την χώρα σε μια κακή συμφωνία.
Τέλος, απευθυνόμενους σε όλους τους δημοκρατικούς συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, επισημαίνω ότι πρέπει να έχετε υπόψη σας πως ενδεχόμενη καταψήφιση της πρότασης σημαίνει αυτόματα ψήφο εμπιστοσύνης στη Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
Σας ευχαριστώ!!