Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πρόταση προς το ΥΠΟΙΚ για τον εντοπισμό και την είσπραξη του Φ.Π.Α

Του Θάνου Πασχάλη

Σε τουλάχιστο 10 δις ευρώ το χρόνο εκτιμάται ότι ανέρχεται ο Φ.Π.Α που χάνει το ελληνικό δημόσιο από τις επιχειρήσεις,τα καταστήματα η τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν κόβουν αποδείξεις η παρακρατούν το φόρο και δεν τον αποδίδουν στοπ Δημόσιο. Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όπως ανακοίνωσε σχεδιάζει να αναλάβουν φοιτητές,άνεργοι,νοικοκυρές ακόμη και τουρίστες να “εφορμούν” ως πελάτες με κρυφές κάμερες και μικρόφωνα σε κάθε είδους καταστήματα η μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να καταγράφουν και στη συνέχεια να ειδοποιούν την Εφορία για όσους δεν κόβουν αποδείξεις.

Είναι ενα σχέδιο που προκάλεσε γέλωτα και θυμηδία παρότι δεν εφαρμόστηκε καν στην πράξη ώστε να κριθεί απο τα αποτελέσματά του. Υπάρχει όμως και μια άλλη πρόταση κι ας τη λάβει υπόψιν το Υπουργείο Οικονομικών. Για να εφαρμοστεί όμως θα χρειαστεί το Υπουργείο να προσλάβει τουλάχιστον 30.000 ανέργους με δίμηνες η τετράμηνες συμβάσεις οι οποίοι θα έχουν απλώς το ρόλο του καταγραφέα των ροών του τζίρου σε τυχαίες ημέρες του χειμώνα και του καλοκαιριού .Πρακτικά τι θα μπορούσε να γίνει για να εντοπιστεί και συλληφθεί ο “αόρατος” και αποκρυπτόμενος Φ.Π.Α.;

Κάθε χρόνο και για τις δύο σεζόν (χειμώνας και καλοκαίρι) το Υπουργείο ξεκινά το “σαφάρι” όχι με μικροκάμερες και τα τοιαύτα..Το σχέδιο είναι απλό…Οι συνεργάτες του Υπουργείου χωρίζονται σε εκατοντάδες ομάδες και αιφνιδιαστικά μία η δύο μέρες για κάθε σεζόν με την επίδειξη ταυτότητας οτι πρόκειται για συνεργάτες του Υπουργείου εγκαθίστανται απο το πρωί εως το βράδυ σε π.χ μια καφετέρια ,σε ένα ιδιωτικό ιατρείο η σε κατάστημα υδραυλικού (τον τελευταίο τον ακολουθούν στις εργασίες που κάνει). Η ειδοποίηση για το που θα πάνε θα πρέπει να γίνεται δευτερόλεπτα πριν μεταβούν στο ελεγχόμενο κατάστημα η ιατρείο. Μοναδικός τους ρόλος να ελέγχουν αν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων η ελεύθεροι επαγγελματίες κόβουν αποδείξεις (φυσικά θα το κάνουν όλοι όταν θα υπάρχει δίπλα στην ταμειακή μηχανή ένας υπάλληλος-καταγραφέας) παρακολουθώνας το Ζ στην ταμειακή μηχανή και καταγράφοντας τον τζίρο μιας τυχαίας ημέρας (π.χ Πέμπτη).

Ανάλογη επίσκεψη σε διαφορετικό και ανύποπτο χρόνο στο ίδιο κατάστημα η ιατρείο μπορούν να κάνουν(άλλος υπάλληλος-καταγραφέας ) π.χ ένα Σάββατο. Αν πρόκειται για τη σεζόν του χειμώνα αθροίζονται οι μέρες του τζίρου της Πέμπτης και του Σαββάτου και σχηματικά υπολογίζεται ο αντίστοιχος τζίρος για τις υπόλοιπες ημέρες. Ο τζίρος π.χ της Πέμπτης είναι συν πλην 10-20% παρόμοιος με της Δευτέρας, Τρίτης, Τετάρτης. Ο τζίρος του Σαββάτου σχηματικά είναι λίγο λιγότερος την Παρασκευή (10%-30%) και περισσότερο την Κυριακή(20%-50%). Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε πότε δουλεύουν τα καταστήματα ενώ αντίθετα π.χ τα ιδιωτικά ιατρεία η οι υδραυλικοί δεν έχουν τεράστιες διαφορές απο μέρα σε μέρα εργασίας.

Ετσι τεκμαρτά μπορεί να υπολογιστεί ο τζίρος κατά μέσο όρο. Αντίστοιχοι έλεγχοι απαιτούνται και τη σεζόν του καλοκαιριού όπου, σε αρκετές περιπτώσεις, προκύπτει δυσανάλογα διαφορετικός τζίρος..Πως θα αποφύγουμε όμως ενδεχόμενη συναλλαγή του καταστηματάρχη η του γιατρού η του υδραυλικού με τους υπαλλήλους -καταγραφείς του τζίρου τους? Θα υπάρχει ενας ικανός αριθμός διπλών και τριπλών επιστατών οι οποίοι θα έχουν ως έργο τους να ελέγχουν αν οι υπάλληλοι-καταγραφείς κάνουν καλά τη δουλειά τους και δεν παρανομούν. Κάνοντας αιφνιδαστικούς ελέγχους εκεί όπου θα εργάζονται οι υπάλληλοι-καταγραφείς των ταμειακών μηχανών. Για όλους-υπαλλήλους και επιστάτες-θα πρέπει να προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις από απόλυση έως ποινικές ευθύνες εαν εντοπιστούν να συνεργάζονται με τους ελεγχόμενους. Όταν βγει ο μέσος όρος τζίρου για ένα κατάστημα η ιατρείο π.χ για τη χειμερινή σεζόν επι του τζίρου αυτού θα επιβάλλεται ο αναλογούν Φ.Π.Α είτε οι ελεγχόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες η μαγαζάτορες κόβουν αποδείξεις η όχι.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα τεκμηρίων απο την ανάποδη..Τα τεκμήρια είναι πιο αυθαίρετα για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος. Αντίθετα με τον προσδιορισμό του τζίρου (κατά προσέγγιση,αλλά με μικρή απόκλιση , είναι αλήθεια) η φορολόγηση,που θα προκύπτει από τον αποκρυβέντα η η παρακρατηθέντα Φ.Π.Α, θα είναι σχετικά ακριβής. Στην περίπτωση αυτή εκτός του Φ.Π.Α μπορεί πλέον να προσδιοριστεί και ο φόρος εισοδήματος αφαιρουμένων από τον τζίρο των δαπανών.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ