Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πρόταση της Γαλλίας στο Σ.Α του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς συνεχίστηκαν τη νύχτα, ενώ η Γαλλία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης που ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στον θύλακα. Οι χαμηλές πτήσεις των μαχητικών κράτησαν πολλούς κατοίκους ξάγρυπνους.

«Είμαστε όλοι τρομοκρατημένοι από τον ήχο των εκρήξεων, των πυραύλων και των αεροπλάνων», είπε η Ράντα Αμπού Σουλτάν, 45 ετών, μητέρα επτά παιδιών, που πέρασε τη νύχτα κουλουριασμένη μέσα σε ένα διαμέρισμα με όλη την οικογένειά μας. «Ο τετράχρονος γιος μου λέει πως φοβάται, αν κοιμηθούμε, ότι θα μας βρει όλους νεκρούς όταν ξυπνήσει».

Χθες βράδυ φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως είδε να φωτίζεται ο ουρανός καθώς το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτιζε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έχει βάλει στο στόχαστρο αυτό που αποκαλεί το «μετρό» των παλαιστίνων μαχητών, υπόγειες σήραγγες που επιτρέπουν, κατ’ αυτόν, στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς να μετακινεί πυρομαχικά και όπλα, όπως και σπίτια στελεχών της Χαμάς, που λέει ότι χρησιμοποιούνται επίσης «για να αποθηκεύονται όπλα».

Τουλάχιστον 217 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 63 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιδρομές από τη 10η Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Στην ισραηλινή πλευρά, γίνεται λόγος από την αστυνομία για 12 θανάτους από τις παλαιστινιακές ρουκέτες.

Στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 24 Παλαιστίνιους από τη 10η Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το ΣΑ του ΟΗΕ – όπου επικρατεί αδιέξοδο εδώ και οκτώ ημέρες, δεν έχει υιοθετηθεί ούτε μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, διότι θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – δεν μπόρεσε να συμφωνήσει ούτε χθες Τρίτη. Ωστόσο η Γαλλία ανακοίνωσε πως κατέθεσε σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Αλλά χθες βράδυ αρκετά κράτη μέλη του ΣΑ ανέφεραν πως δεν είχαν ακόμη λάβει το γαλλικό κείμενο, που θα είναι «σύντομο κι απλό», σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Πέρα από την έκκληση να υπάρξει «τερματισμός των εχθροπραξιών», θα ζητεί επίσης να προσφερθεί «πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη», εξήγησε δεύτερη διπλωματική πηγή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κινέζος πρεσβευτής διευκρίνισε πως το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία – απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα – παραμένει επίσης στο τραπέζι του ΣΑ.

Πέραν της ρητής υποστήριξης της Κίνας στο γαλλικό σχέδιο απόφασης, η Ρωσία επίσης κλίνει προς το να εγκρίνει το κείμενο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Άλλη μια μεσολαβητική προσπάθεια παραμένει σε εξέλιξη, μέσω ΟΗΕ, με τη συμβολή του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε για πρώτη φορά την «υποστήριξή» του στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη διάρκεια συνδιάλεξής του τη Δευτέρα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Θα συνεχίσουμε για όσο χρειάζεται ώστε να επαναφέρουμε την ηρεμία των πολιτών του Ισραήλ», διεμήνυσε όμως ο κ. Νετανιάχου.

Σε εννέα ημέρες, έχουν εκτοξευθεί 3.700 ρουκέτες από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, περίπου το 90% εκ των οποίων έχει αναχαιτιστεί από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα σιδηρούς θόλος, σύμφωνα με τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό.

Στην κρίση ασφαλείας προστίθεται επαπειλούμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς 72.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους στους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αφού άνοιξε για μερικές ώρες, το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ προς τη Λωρίδα της Γάζας έκλεισε ξανά χθες από το Ισραήλ έπειτα από παλαιστινιακά πυρά, με φορτηγά που μετέφεραν διεθνή βοήθεια – τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα – να αναγκάζονται να κάνουν αναστροφή.

Η Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, έχει απειλήσει ότι θα επαναλάβει τις ομοβροντίες ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ εάν η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν σταματήσει «να βάζει στο στόχαστρο άμαχους». Συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ.

Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν τη 10η Μαΐου, όταν έγινε η πρώτη εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους 700 και πλέον Παλαιστίνιους οι οποίοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που κατέχει – παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο – το Ισραήλ από το 1967. Αφορμή των διαδηλώσεων αυτών ήταν η απειλή αναγκαστικής έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων προς όφελος ισραηλινών εποίκων.

Η πιο πρόσφατη ευρείας κλίμακας σύγκρουση του Ισραήλ και της Χαμάς ανάγεται στο 2014. Η σύρραξη εκείνη είχε διαρκέσει 50 ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.251 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους, και άλλους 74 στην ισραηλινή πλευρά, σχεδόν όλους στρατιωτικούς.

Διαβάστε επίσης 

Οι Παλαιστίνιοι απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ για επείγουσα χορήγηση “ανθρωπιστικής βοήθειας” στη Γάζα

Γενί Σαφάκ: Σχέδιο συμμαχίας Μουσουλμανικών χωρών υπό την “ηγεσία” της Τουρκίας για προστασία της Παλαιστίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ