Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου του Ιράν στη Συρία από το 2010

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου υποστηρίζει σθεναρά τη συριακή κυβέρνηση, αναμένεται σήμερα στη Δαμασκό, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, καθώς οι αρχές προσπαθούν να βρουν χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας Δαμασκού, οχυρώσεις που είχαν τοποθετηθεί από τα πρώτα χρόνια του πολέμου γύρω από την πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας αφαιρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στη Συρία από το 2010, παρότι η Τεχεράνη παρείχε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συμβάλλοντας να γείρει η πλάστιγγα της σύρραξης υπέρ της Δαμασκού.

Η προσέλκυση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας όπου οι υποδομές ρημάχτηκαν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αφού οι δυνάμεις της έχουν πλέον ανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος των εδαφών όπου τον είχαν χάσει στην κορύφωση της σύρραξης.

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη θα γίνει με φόντο την αναθέρμανση των σχέσεων στην περιοχή, ιδίως την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο μεγάλων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Μπαχαντουρί Τζαχρουμί έκρινε πως το ταξίδι αυτό, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Άσαντ, έχει «στρατηγική σημασία» για τις δυο χώρες και δήλωσε πως ο σκοπός της αφορά κυρίως την οικονομία.

«Οι δυο χώρες συνεργάστηκαν με επιτυχία στα πεδία της ασφάλειας και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και «μπορούν επίσης να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης» της Συρίας, πρόσθεσε.

Τι θα συζητηθεί
Ο κ. Ραϊσί αναμένεται να συζητήσει στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Άσαντ για τις διμερείς σχέσεις, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα και τις «θετικές εξελίξεις» σε περιφερειακό διπλωματικό επίπεδο, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, ο ιρανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί διάφορες συνοικίες της Δαμασκού.

Από την αρχή του πολέμου, το Ιράν έστειλε στρατιωτικούς, κατ’ αυτό «συμβούλους», για να βοηθήσουν τον στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ. Εξάλλου, η Τεχεράνη υποστήριξε ξένες οργανώσεις που έχουν δεσμούς μαζί της και πολέμησαν στο πλευρό των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, κάτι που ισχύει ειδικά στην περίπτωση της Χεζμπολάχ, της ισχυρής σιιτικής παράταξης του Λιβάνου.

Από το 2013 το Ιράν δημιούργησε πιστωτικές γραμμές, ειδικά για να καλυφθούν οι ανάγκες της Συρίας –αντιμέτωπης με διεθνές εμπάργκο– για πετρέλαιο.

Δαμασκός και Τεχεράνη υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες σε διάφορα πεδία το 2019, για παράδειγμα για την κατασκευή νέων λιμένων σε πόλεις όπως η Λαττάκεια και η Ταρτούς.

Νέες συμφωνίες ενόψει
Σύμφωνα με την αλ Ουάταν, θα υπογραφτούν «συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης» για διάφορα ζητήματα, ιδίως για την ενέργεια.

Η εφημερίδα ανέφερε θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα πιστωτική γραμμή, αφιερωμένη στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, σε μια χώρα όπου οι διακοπές του ρεύματος φθάνουν ως ακόμα και τις είκοσι ώρες την ημέρα.

Το Ιράν επιδιώκει να προβληθεί ως «μέρος που συνεισφέρει στη φάση της ανοικοδόμησης», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σύρος πολιτικός αναλυτής Ουσάμα Ντανούρα.

«Η επίσκεψη θα επιτρέψει να εξασφαλιστούν σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα και μπορεί να δοθεί έμφαση στις μακροπρόθεσμες οικονομικές στρατηγικές», πρόσθεσε ότι θα «ανοίξει νέα σελίδα στις στενές σχέσεις των δύο χωρών».

Η απρόσμενη επαναπροσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν ευνοεί τον πρόεδρο Άσαντ, που προσπαθεί να τερματίσει τη διπλωματική απομόνωση της χώρας του για πάνω από μια δεκαετία.

Αρκετές αραβικές πρωτεύουσες που τηρούσαν για χρόνια εχθρική στάση έναντι του καθεστώτος της Δαμασκού, ανάμεσά τους το Ριάντ, έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν τις σχέσεις μαζί του, ειδικά μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Η επίσκεψη του κ. Ραϊσί είναι πιο προσήκουσα μετά «τη συμφιλίωση» του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας η οποία, όπως το βλέπει ο κ. Ντανούρα, «έχει αντίκτυπο σε όλες τις εστίες έντασης που υπάρχουν ακόμη» στην περιφέρεια.

Ο τελευταίος πρόεδρος του Ιράν που είχε επισκεφθεί τη Δαμασκό ήταν ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τον Σεπτέμβριο του 2010, προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη με κάπου μισό εκατομμύριο νεκρούς.

Ο πρόεδρος Άσαντ επισκέφθηκε το Ιράν τον Μάιο του 2022. Ήταν η δεύτερη επίσκεψή του στην Ισλαμική Δημοκρατία από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ