Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα

Νέα επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.

Η παρουσία του στη χώρα θα έχει επενδυτικό «άρωμα» αφού τον Σεΐχη θα συνοδεύει κλιμάκιο από επιχειρηματίες.

Η επίσκεψη έρχεται μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα του εμιράτου, την Ντόχα, στα τέλη Φεβρουαρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας οικονομικής και διπλωματικής επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

Ακολούθησε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη τον Απρίλιο στην πρωτεύουσα του Κατάρ, η πρώτη επίσκεψη Ελληνα ΥΠΕΞ εκεί μετά πέντε χρόνια. Παράλληλα ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, και το επιτελείο του, σε συνεργασία με τους ομολόγους τους στο Κατάρ, επιχειρούν όλο αυτό το διάστημα να θέσουν τις οικονομικές σχέσεις σε νέα βάση προκειμένου να κινητοποιηθούν εκ νέου επενδύσεις από το πλούσιο αραβικό κρατίδιο. Υπενθυμίζεται η προ δεκαετίας προσπάθεια μελών της βασιλικής οικογενείας του Κατάρ να προωθήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως στη νησίδα Οξειά και στη Ζάκυνθο, που όμως είχαν ατυχή κατάληξη.

Παλαιότερα το Κατάρ είχε επενδύσει και σε ελληνικές τράπεζες αλλά και στην παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, το μερίδιο της Qatar Petroleum στην «Ηρων» εξαγοράστηκε τελικά από τη βασική μέτοχο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2021. Επιπλέον, είχε ενδιαφερθεί για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει τελικά στην υποβολή επίσημης πρότασης. Ομως το Κατάρ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο. Εχει συχνά επισημανθεί πως τέτοια επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν τοποθετήσεις σε μεγάλης αξίας projects ή περιουσιακά στοιχεία. Συνεπώς το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην αγροδιατροφική παραγωγή, αλλά και σε ακίνητα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σχολιάζουν οικονομικοί παρατηρητές.

Η διπλωματική προσέγγιση έρχεται σε μια περίοδο που το Κατάρ αποτελεί σημαντικό χρηματοδότη της Τουρκίας, ενώ διαδραματίζει και διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και την προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή. Καθώς το Κατάρ εκμεταλλεύεται μαζί με το Ιράν το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον Περσικό Κόλπο, οι σχέσεις Ντόχας – Τεχεράνης χαρακτηρίζονται λειτουργικές αναφορικά με τις δυνατότητες διαμεσολάβησης, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Στη συνάντησή τους τον Φεβρουάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία βούλησή τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία και σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός παρουσίασε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τόνισε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στην ενέργεια, στον τουρισμό και στον αγροδιατροφικό τομέα. Τότε συμφωνήθηκε και η έλευση στην Αθήνα επιχειρηματικής αποστολής για τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ζελένσκι στις Βρυξέλλες για να υπογράψει μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό διμερή συμφωνία ασφαλείας

Σολτς και Μακρόν υπογραμμίζουν στους Financial Times την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ