Επί έξι και πλέον μήνες όλη η χώρα κινούταν στους ρυθμούς του νόμου για την πρώτη κατοικία. Χύθηκε πολύ μελάνι για τον υπό διαμόρφωση νόμο. Η τότε κυβέρνηση λίγο έλειψε να έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με τους δανειστές για το περιεχόμενο του νόμου
Οι δανειστές έλεγαν ότι φτιάχνεται ένα πλαίσιο υπερπροστασίας για την πρώτη κατοικία και δημιουργείται μία κουλτούρα μη πληρωμών, ενώ η τότε κυβέρνηση έλεγε ότι είναι χρέος της να προστατεύσει τους αδυνάμους και τους έχοντες ανάγκη. Με τα πολλά με τα λίγα ο νόμος ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή από τις 30 Απριλίου, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε την 1η Ιουλίου.
Ήρθε και η νέα κυβέρνηση και έκανε βελτιώσεις στον νόμο προκειμένου, όπως είπε, να γίνει περισσότερο ελκυστικός και να προσελκύσει περισσότερο δανειολήπτες. Ο νόμος λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και όσο και αν φαντάζει απίθανο… κανένα (!) δάνειο δεν έχει ρυθμιστεί, 20 ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας.
Είναι λοιπόν σαφές ότι οι δανειολήπτες δεν επιθυμούν ρύθμιση παρά μόνο προστασία… Σύμφωνα με τα στοιχεία μετά από 10 εβδομάδεςμετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμαςέχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης πάνω από 20.000 χρήστες αλλά καμία υπόθεση δεν έχει τελεσφορήσει. Με βάση τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από την 1η Ιουλίου έως την 8η Σεπτεμβρίου έχουν μπει στην πλατφόρμα 98.731 χρήστες, όμως δεν έχει ρυθμιστεί ούτε μία αίτηση.
Τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης έχουν ξεκινήσει 20.429 χρήστες, ενώ έχουν υποβληθεί39 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες. Από αυτές, οι τράπεζες έχουν κάνει 3 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή από την πλευρά των δανειοληπτών. Έτσι έχουν χαθεί δέκα ολόκληρες – και πολύτιμες – εβδομάδες καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλατφόρμα θα παραμείνειανοιχτή μόνο έως το τέλος του έτους. Είναι, με άλλα λόγια, η τελευταίαευκαιρία των δανειοληπτών να προστατεύσουν τα σπίτια τους.
Αποδεικνύεται με τα παραπάνω στοιχεία το μεγάλο κακό που έχει γίνει στην κουλτούρα πληρωμών στη χώρα μας και παράλληλα η στρέβλωση που προκάλεσε ο νόμος «Κατσέλη» στον οποίο βρήκαν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που ενώ είχαν την οικονομική δυνατότητα δεν εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους γνωρίζουν ότι το νέο πλαίσιο αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρουν μία ανάσα στο μέτωπο των «κόκκινων» στεγαστικών. Και αυτό γιατί όσοι δανειολήπτες ενταχθούν στο Νόμο 4605 θα ωφεληθούν από τη δόση που θα καλύπτει το δημόσιο με αποτέλεσμα να θεωρείται πιο πιθανή η εξυπηρέτηση των δανείων αυτών και κατ’ επέκταση ένας μεγάλος αριθμός δανείων θα «πρασινίσει».
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι δανειολήπτες δηλώνουν πρόθυμοι να υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στο νέο πλαίσιο. Επειδή, ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι απογοητευτικά και οι πολίτες επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι είναι… της τελευταίας στιγμής, εκφράζονται φόβοι ότι θα δούμε τα γνωστά φαινόμενα των καθυστερημένων αιτήσεων και των φωνών για παρατάσεις επί παρατάσεων.
Eurobank
Η Eurobank, βλέποντας ότι οι δανειολήπτες χρειάζονται κάποιον να τους… παρακινήσει, αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μία νέα πρωτοβουλία αφενός για να ενημερώσει και αφετέρου για να βοηθήσει τους πελάτες της να
αξιοποιήσουν τις διατάξεις του νέου προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία και να ενταχθούν στο Νόμο 4605.
Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία καθώς αφορά 35.000 δανειολήπτες που διαθέτουν δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Οι ενέργειες που ξεκινά η τράπεζα βασίζονται σε τέσσερα βήματα τα οποία είναι τα ακόλουθα:
1.Η Eurobank θα επικοινωνήσει με όλους τους πελάτες είτε με sms είτε με αλληλογραφία (επιστολές). Από αυτή την επικοινωνία δεν θα εξαιρεθεί κανείς από τους 35.000 πελάτες της τράπεζας με στεγαστικό δάνειο.
2. Η τράπεζα θα ενημερώσει τους πελάτες ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου 4605 και μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ένταξής τους ή εφόσον θέλουν να επισκεφθούν ένα κατάστημα Eurobank. Εκεί ένα εξειδικευμένο στέλεχος της τράπεζας θα τους βοηθήσει στην ολοκλήρωση και υποβολή της αίτησής τους.
3.Για τη διευκόλυνση των πελατών η τράπεζα δημιούργησε εξειδικευμένη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Help Desk). Στόχο έχει να βοηθήσει αυτούς που θέλουν να ολοκληρώσουν την αίτηση από το χώρο τους χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν κατάστημα.
4. Τέλος, η τράπεζα θα επικοινωνήσει εκ νέου με όσους πελάτες της έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης, χωρίς όμως να την ολοκληρώσουν, προκειμένου να τους προσφέρει τυχόν βοήθεια που ενδεχομένως χρειάζονται για την υποβολή της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα μηνύματα από την αντίδραση των δανειοληπτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς ένα ποσοστό 60%-70% των πελατών της τράπεζας, δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε υποβολή αιτήματος ένταξης στο Νόμο.