Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

Ιστορικά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, τουρίστες και κάτοικοι που δροσίζονται σε ποταμούς πόλεων, θανάσιμες θερμοπληξίες και παγετώνες που λιώνουν: ο καύσωνας επιμένει σήμερα σχεδόν σ’ ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες στην Ισπανία και την Πορτογαλία να φθάνουν στα ύψη και κυβερνήσεις να θέτουν σε συναγερμό τις υπηρεσίες έκτακτων καταστάσεων για δασικές πυρκαγιές.

Θερμοκρασίες ρεκόρ
Το κύμα καύσωνα στην Ιβηρική, που προκαλείται από τον θερμό αέρα που πνέει από τη βόρεια Αφρική, είναι το ισχυρότερο από το 2003 και ανέβασε τη θερμοκρασία στους 45,2 βαθμούς Κελσίου στην Αλβέγκα της Πορτογαλίας, σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από τη Λισαβόνα — ένα ιστορικό ρεκόρ. Σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στη γειτονική Ισπανία, η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, και μπορεί να αυξηθεί άλλους 2 ή 3 βαθμούς, σπάζοντας ενδεχομένως το ρεκόρ Ευρώπης των 48 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε το 1977 στην Αθήνα.

Στις σημερινές πορτογαλικές εφημερίδες δημοσιεύονται φωτογραφίες τουριστών και κατοίκων που κολυμπούν για να δροσιστούν στον ποταμό Δούρο, στο Πόρτο, ή στον Τάγο, στη Λισαβόνα.

Η Πορτογαλία έχει επίσης τεθεί σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας για να αποφευχθεί μια επανάληψη των πυρκαγιών που είχαν σημειωθεί πέρυσι, ήταν οι χειρότερες στην ιστορία της και είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 114 ανθρώπους.

Στη γειτονική Ισπανία, η σημερινή ημέρα αναμένεται ότι θα είναι μια από τις πιο ζεστές της χρονιάς, με 40 βαθμούς στη Μαδρίτη, 42 στη Σεβίλλη στην Ανδαλουσία (νότια) και 44 στην Μπανταχόθ στην Εξτρεμαδούρα (νοτιοδυτική Ισπανία), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι θερμοκρασίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα τον θάνατο δύο ανθρώπων: ενός 48χρονου εργάτη που εργαζόταν σε αυτοκινητόδρομο και ενός 78χρονου που περιποιούνταν τον κήπο του — δύο θάνατοι που αποδίδονται σε θερμοπληξία.

Οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για καύσωνα για το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ισπανίας ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στη Σουηδία, η οποία πέρασε τον θερμότερο Ιούλιο εδώ και περισσότερα από 250 χρόνια, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες –γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου– συνεχίζονται.

Ανάμεσα στην Ιβηρική και τη Σουηδία, οι θερμοκρασίες στις περισσότερες χώρες ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου: 32 στο Λονδίνο, μέχρι 35 στην Ολλανδία, η οποία αντιμετωπίζει πολλά φαινόμενα λειψυδρίας, 34 στο Βέλγιο…

Η Ιταλία, μετά τους 40 βαθμούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί στην αρχή της εβδομάδας στη Σαρδηνία και στις βόρειες περιοχές της, επέστρεψε στους 35 βαθμούς, που είναι περισσότερο συνηθισμένοι σ’ αυτή τη μεσογειακή χώρα. Στη Ρώμη, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας μοιράζει μπουκάλια με νερό στους τουρίστες.

Στη Γαλλία, 66 από τους 95 νομούς βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς σχεδόν παντού, εκτός από τα βορειοδυτικά, και φθάνουν μέχρι και τους 40 βαθμούς στον νότο.

Στην Ελβετία, οι ορεινοί σιδηρόδρομοι είναι υπερπλήρεις, καθώς κάτοικοι των πόλεων προσπαθουν να βρουν δροσιά στις Άλπεις. Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την αλιεία στο καντόνι της Ζυρίχης προσπαθούν να διασώσουν τα ψάρια στους ποταμούς και τις λίμνες από την ασφυξία, καθώς η στάθμη των υδάτων χαμηλώνει και τα επίπεδα του οξυγόνου μειώνονται.

Ο ελβετικός στρατός επέτρεψε στους στρατιώτες να φορούν σορτς και κοντομάνικα, αντί για τις κανονικές στολές.

Αναμένεται περισσότερη ζέστη — ή και βροχή…
Στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας για αύριο Σάββατο. Στην Πορτογαλία η αυριανή ημέρα αναμένεται ότι θα είναι η πιο κρίσιμη και ένδεκα περιφέρειες, από το βορρά μέχρι τον νότο της χώρας, βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό μέχρι και την Κυριακή.

Αντίθετα σε άλλες περιοχές οι θερμοκρασίες αναμένεται να γίνουν αρκετά γρήγορα πιο υποφερτές. Στη Σουηδία προβλέπονται για αύριο καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Και στη Βρετανία, ενώ ο νότος ζεσταίνεται, στον βορρά βρέχει.

Κίνδυνοι πυρκαγιάς
Στην Πορτογαλία δεν είχε σημειωθεί σήμερα το πρωί καμιά «σημαντική» πυρκαγιά, όμως η χώρα βρίσκεται από την Τετάρτη στο ανώτατο επίπεδο ετοιμότητας.

Η Σουηδία, στην οποία σημειώθηκαν τον Ιούλιο μεγάλες πυρκαγιές, ακόμη και μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, παραμένει επίσης σε κατάσταση συναγερμού. Στη χώρα δεν έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις από τον Μάιο.

Παγετώνες που λιώνουν
Πάντα στη Σουηδία, η ασυνήθιστη ζέτη προκάλεσε μια μείζονα γεωγραφική αλλαγή: η χώρα έχασε την ψηλότερη κορυφή της, που ήταν στην πραγματικότητα ένας παγετώνας, τη νότια κορυφή του όρους Κεμπνεκάισε, στην Αρκτική. Η κορυφή αυτή έχανε στη διάρκεια του Ιουλίου 14 εκατοστά την ημέρα και σήμερα είναι πλέον χαμηλότερη από τη βόρεια κορυφή του Κεμπνεκάισε, η οποία αποτελείται από βράχο και καθίσταται συνεπώς η υψηλότερη της Σουηδίας με τα 2.096,8 μέτρα της.

Άλογα σε ανάπαυση και κουρασμένες αγελάδες
Στην Αυστρία, τέλος, αν και δεν έχει ακόμη καταρριφθεί το ρεκόρ των 40,5 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί το 2013, κάνει εντούτοις τόση ζέστη ώστε απαγορεύθηκε να κυκλοφορούν οι περίφημες άμαξες του Σάλτσμπουργκ: ο νόμος απαγορεύει να βάζουν τα άλογα να εργάζονται σε θερμοκρασίες πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Και στην Ιταλία, το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο ανακοίνωσε πως η παραγωγή των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων μειώθηκε κατά 15%. Το γάλα τους ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αυτή την εποχή: αυτή την εβδομάδα η κατανάλωση παγωτού αυξήθηκε κατά 30%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ