Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Πρωτοφανής η εκτίναξη του παγκοσμίου χρέους λόγω κορωνοϊού

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αναγκάσθηκε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω του κορωνοϊού και δεν είναι η μόνη που θα δει το δημόσιο χρέος της να εκτοξεύεται.

Του Θανάση Κουκάκη

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών διεθνώς θα εκτιναχθεί εφέτος στο 14% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο από 4% που ήταν το 2019, ενώ το δημόσιο χρέος θα κάνει ένα άλμα της τάξεως του 19% και θα φθάσει στο 101% του παγκόσμιου ΑΕΠ την περίοδο 2020-2021.


Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Η κρίση του κορωνοϊού θα είναι χειρότερη από την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία τα χρέη των χωρών διεθνώς θα ξεπεράσουν την ετήσια παραγωγή τους. Ενδεικτικά, το χρέος της Γαλλίας και της Ισπανίας θα εκτιναχθεί πάνω από το 120% του ΑΕΠ τους, της Ιταλίας θα ξεπεράσει το 165%, των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά περίπου 30% και θα εκτιναχθεί πάνω από το 140%, ενώ της Ιαπωνίας υπολογίζεται να φθάσει στο 268% στο τέλος της χρονιάς.

Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι η ταχεία αύξηση του δημοσίου χρέους θα μπορούσε να εγείρει νέους κινδύνους μόλις ξεπερασθεί η πανδημία. Ωστόσο, σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτή η κρίση, η προσοχή στρέφεται στην ίαση της παγκόσμιας οικονομίας και όχι στις παρενέργειες των φαρμάκων.


Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Το ΔΝΤ αναμένει ίδια ή χειρότερη ύφεση από αυτή κρίσης του 2008


Στη βάση αυτή ΔΝΤ και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί καλούν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να κάνουν ό,τι χρειασθεί, εφαρμόζοντας άνευ προηγουμένου μέτρα. Τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης προσφέρουν πίστωση χρόνου στις κυβερνήσεις. Διότι η επόμενη ημέρα του πολέμου κατά του κορωνοϊού θα τις βρει περισσότερο χρεωμένες παρά ποτέ.


Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό


 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ