Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ οι προτεραιότητες του υπουργού υγείας Θ. Πλεύρη

Με την θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που αποτελεί και δέσμευση της κυβέρνησης, η χώρα θα αποκτήσει το σύστημα υγείας του 2030 με τον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη να βάζει σε υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και την ανάπτυξη νέων παιδιατρικών κλινών εντατικής ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά.

Της Αλεξίας Σβώλου

Στην πρώτη του άτυπη συνάντηση ο υπουργός υγείας με τους δημοσιογράφους του υγειονομικού ρεπορτάζ ξεδιπλώνει τους άξονες πάνω στους οποίους θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και οι στόχοι του υπουργείου Υγείας για την μετά COVID εποχή και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την πρωτοβάθμια γίνονται συζητήσεις για την ενσωμάτωση αρκετών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου με μαζικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση ογκολογικών νοσημάτων με την Ελλάδα, να ανήκει στις χώρες που δεν διαθέτουν πρόγραμμα προασυμπτωματικού έλεγχο για τον πιο φονικό και το πιο διαδεδομένο καρκίνο, τον καρκίνο των πνευμόνων παρότι η εξέταση της αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής δόσης μπορεί να αποβεί σωτηρία.

Σε ό,τι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που για τον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη εξελίσσονται σε προσωπικό στοίχημα καθότι ο ίδιος είχε νοσήσει και είχε βγει νικητής μετά από μία σκληρή μάχη στη ΜΕΘ.
Η Ελλάδα είναι δεύτερη πανευρωπαϊκά σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και μέσα στη διάρκεια της πανδημίας πολλοί ασθενείς προβλήθηκαν από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη όσο βρίσκονταν διασωληνωμένοι στην εντατική ενώ το πιο γνωστό θύμα αυτής της άνισης μάχης που ενώ που ενώ νίκησε τον κορονοϊό προσβλήθηκε απο ενδονοσοκομειακό βακτήριο και κατέληξε ήταν ο αείμνηστος καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός.

Για τον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη η αιτία είναι περισσότερο η παράλειψη των βασικών κανόνων υγιεινής μέσα στα νοσοκομεία και ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν δείκτες που να βαθμολογούν την απόδοση του εθνικού συστήματος υγείας -ένας απ’ αυτούς είναι και η θνησιμότητα μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Με αντίστοιχους δείκτες το υπουργείο υγείας στον σχεδιασμό του σκοπεύει να εξορθολογίσει όλες τις δαπάνες και να βαθμολογήσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κάνοντας real time ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ και ξεσκονίζοντας όλα τα στοιχεία για τις εξετάσεις που γίνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εξετάσεις που συνταγογραφούνται και γίνονται αληθινά ή εικονικά.
Όπως μάλιστα λέει ο ίδιος ο υπουργός δεν μπορεί στη διάρκεια του πρώτου lockdown όταν όλοι βρισκόμασταν σπίτι μας εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα να εμφανίζουν 130% αύξηση στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Νέες κλίνες στις παιδιατρικές ΜΕΘ

Έχοντας σαν οδηγό το Ισραήλ και τις ΗΠΑ δύο χώρες που προηγήθηκαν της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και τα ανοίγματα, οι επίδικοι κρούουν σε υψηλούς τόνους τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη, ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά που θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία με αυξημένες εισαγωγές.

Για να αντιμετωπιστεί το ανησυχητικό αυτό ενδεχόμενο -που έχει και βαρύτερο ψυχικό αντίκτυπο στην οικογένεια και στην κοινωνία καθώς αφορά μικρούς ασθενείς, το υπουργείο υγείας έχει καταστρώσει ένα πλάνο θωράκισης των παιδιατρικών μονάδων εντατικής θεραπείας στο λεκανοπέδιο και την περιφέρεια με τον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη να ξεδιπλώνει τους βασικούς πυλώνες του πλάνου σε άτυπη συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υγειονομικού ρεπορτάζ.

Σε ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που θα συμπαρασύρει και αύξηση των νοσηλειών με ένα στα τρία παιδια να χρειάζεται νοσηλεία και το 2% να χρειάζεται διασωληνωση στην Εντατική, το υπουργείο έχει εκπόνησης σχέδιο πρώτης απόκρισης να αυξηθούν τα κρεβάτια στις υπάρχουσες παιδιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας ακριβώς εκεί που υπάρχει όλη η υποδομή και η τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα περιστατικά.

Σε δεύτερο βαθμό απόκρισης της αυξημένης ζήτησης θα καλυφθούν οι ανάγκες από παιδιατρικές κλίνες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών παιδιατρικών νοσοκομείων ενώ σε τρίτο στάδιο αν όλα αυτά δεν επαρκέσουν, τότε θα χρησιμοποιηθούν και κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων για μικρούς ασθενείς..

Πέρα από τον φόβο για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης θυμίζει ότι σε λίγες ημέρες ξεκινά και ο αντιγριπικός εμβολιασμός ο οποίος πρέπει να γίνει με συνέπεια όπως και πέρσι σε όλες τις ευπαθείς ομάδες δηλαδή ηλικιωμένους αλλά και παιδιά κάτω των πέντε ετών και ειδικές κατηγορίες ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκαταστολή μεταμόσχευση, ογκολογικά νοσήματα, καρδιοπάθειες, με τους πολίτες να μην θεωρούν λανθασμένα ότι επειδή έχουνε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό δεν θα χρειαστεί να κάνουνε τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Επειδή μάλιστα ο αντιγριπικός εμβολιασμός συμπίπτει χρονικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων του κορωνοϊού και εντείνει αυτή την σύγχυση ο υπουργός υγείας ξεκαθαρίζει ότι η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική -είναι προαιρετική για όλους ακόμα και για τους υγειονομικούς- και εξηγεί ότι η κυβέρνηση μαζί με τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο θα εκπονήσουν πανελλαδική εκστρατεία για να εξηγήσουν στους πολίτες ότι η τρίτη δόση και ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό δεν υποκαθιστούν την ανάγκη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Το μήνυμα αυτό λοιπόν στέλνει κυβέρνηση στους γονείς παιδιών με υποκείμενα νοσήματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, Με τον υπουργό να παραδέχεται ότι το 21 τοις 100 των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχει εμβολιαστεί με COVID εμβόλια και απ’ ό,τι φαίνεται τίποτα δεν πρόκειται να πείσει αυτός ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Τα αντίστοιχα ποσοστά των μη εμβολιασμένων ανά ηλικία ανέρχονται στα εξής:

Το 23% των ατόμων άνω των 50 ετών παραμένει μη εμβολιασμένο, το 25% των ατόμων άνω των 40 ετών επίσης δεν έχει εμβολιαστεί, το 28% των ατόμων άνω των 30 ετών δεν έχει εμβολιαστεί και το 32% των ατόμων άνω των 18 ετών παραμένει ανεμβολίαστο, η Κυβέρνηση στρέφει τις δυνάμεις της στις μικρότερες ηλικίες εκεί που υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη με την εμπλοκή των παιδιάτρων και των ιδιωτών γιατρών κάθε ειδικότητας να είναι και σε διαχειριστικό επίπεδο αλλά σημειολογική, καθώς συμμετέχουν στην εκστρατεία ως πρεσβευτές της ιδέας του COVID εμβολιασμού. «Δεν εμβολιάζουμε τα παιδιά μας για τον κορονοϊό μόνο για θέματα αλτρουισμού, τα εμβολιάζουμε για να τα προστατέψουμε τα ίδια» λέει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης πατέρας και ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Δεύτερος θάνατος πλήρως εμβολιασμένης στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας

Εμβόλιο Moderna: Το πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας λόγω Covid-19

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ