Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Πρωτοβουλία του Γ. Κουσουλού για δημιουργία πλαισίου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

  • Ο δικηγόρος Γιάννης Κουσουλός, πρωτοστατεί στο σχέδιο νόμου που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που καλείται να προστατέψει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος
  • Μίλησε στον Πέτρο Κουσουλό και στο “Νυχτερινό Ρεπορτάζ» για τη σοβαρή αυτή υπόθεση και τη σπουδαία πρωτοβουλία του
  • Απαντά στο τι ισχύει σήμερα με τους συγκεκριμένους μάρτυρες (whistelblowers) και τι επιδιώκει να αλλάξει
  • Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τους μάρτυρες και στόχος της πρωτοβουλίας είναι αυτό να αλλάξει

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον άνθρωπο εκείνο που αποφασίζει να τα βάλει με τη διαφθορά, να καταγγείλει πρόσωπα και πράγματα, να γίνει μάρτυρας δηλαδή υπέρ του δημόσιου συμφέροντος (whistleblower όπως αποκαλείται στην… αγγλοσαξονική); Προστατεύεται από κάποιο νόμο, από κάποια υπηρεσία ή τελικά γίνεται το θύμα μίας υπόθεση, το μικρό ψάρι που προσπαθεί μάταια να κοντράρει το μεγάλο και τελικά… φαγώνεται.

Στην Ελλάδα του σήμερα, που όλο και περισσότερες υποθέσεις διαφθοράς «ξεσκεπάζονται», υπάρχουν κάποιοι συνάνθρωποί μας που εκτίθενται ανεπανόρθωτα κι ευτυχώς ένας εγνωσμένος δικηγόρος, ο Γιάννης Κουσουλός, προσπαθεί να διευρύνει το πλαίσιο προστασίας που δημιουργείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Στην εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού στο ραδιόφωνο του Alpha989 εξηγεί:

Ο συγκεκριμένος νόμος, επειδή στην Ευρώπη υπάρχει μια συντεταγμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί μία ευρωπαϊκή οδηγία ώστε να δίνει ένα ευρύτερο πλαίσιο προστασίας τόσο του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αλλά και της διαδικασίας εκείνης με την οποία θα μπορεί να αναφέρει προς τις δημόσιες αρχές, πλέον και ο ΟΟΣΑ έχει αναλάβει στην Ελλάδα μία δράση για να δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη Γ.Γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και το υπουργείου Δικαιοσύνης, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο νόμο, τόσο κατά της διαφθοράς, όσο και των μαρτύρων δημοσίων συμφέροντος.

Εμείς, μέσω της νομοθεσίας που υπάρχει στην Ε.Ε. καταφέραμε μέσα από πολλούς μήνες δουλειάς και κωδικοποιήσαμε όλο το ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις 29 γενικές αρχές που αναπτύσσουν αναλυτικά το θέμα της προστασίας των μαρτύρων ως μία επιταγή αποκλειστική προς τα κράτη μέλη και επίσης τον τρόπο  με τον οποίο θα αναφέρονται προς τις αρχές, αλλά το σημαντικότερο είναι πως για πρώτη φορά βλέπουμε πιο ξεκάθαρα από ποτέ το θέμα των αντιποίνων.

Εμείς, λοιπόν, μέσω της δικής μου εργασίας, κωδικοποιήσαμε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο και προσθέσαμε και το ελληνικό Σύνταγμα, διότι εμάς η βάση μας είναι να μην υπάρχει η συνταγματική εκτροπή, μέσα στις προτάσεις που καταθέτουμε.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Κουσουλός έγινε πιο συγκεκριμένος:

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών του ΟΟΣΑ στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 2016-2017, σε συνέχεια του ψηφίσματος που υπερ ψηφίστηκε στην ΕΕ για να δημιουργηθεί πλαίσιο σε Ευρωπαικό επίπεδο για την προστασία των whistleblowers και βάσει τω καταστατικών μας αρχών κωδικοποιήσαμε το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των whistleblower στην Ελλάδα.

Ο Νόμος περιλαμβάνει την εσνωμάτωση των 29 αρχών της σύστασης του συμβουλίου της Ευρώπης για το συγκεκριμένο ζήτημα, τις δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πως η ενέργεια του whistleblower θωρακίζεται από την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης αρκεί να υπάρχει το καλόπιστο της αναφοράς του, πλέον των γενικών αρχών του ΟΟΣΑ. 

Ο Νόμος απαρτίζεται από 21 άρθρα στα οποία ως πρώτη πρωτοπορία φέρνουν ορισμούς οι οποίοι δεν υπήρχαν προηγουμένως. Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη της νομιμοποίησης του Οργανισμού δυνάμει των Διεθνών κ Ευρωπαϊκών Συνθηκών για την καταπολέμηση της διαφθοράς ώστε να διαδραματίσει κύριο ρόλο – ρόλο πρωταγωνιστή στην πάταξη φαινομένων διαφθοράς.

Για πρώτη φορά γίνεται λόγος για Special Reprisal Victim Unit, καθώς και για διαμεσολάβηση σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο Οργανισμός μπορεί να εκπροσωπεί ως πελάτη ένα whistleblower αλλά να παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Κράτος. Πάντα βέβαια επί της αρχής αποφυγής των συγκρουσιακών συμφερόντων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ