Πρωτοβουλία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης αναλαμβάνει η ομάδα «Δικηγόροι για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συνεννόηση στα Βαλκάνια».
Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο δικηγόρος Μανώλης Λαμτζίδης, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ομάδας «Δικηγόροι για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συνεννόηση στα Βαλκάνια» με την προϊσταμένη του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, την οποία ενημέρωσε για τις σχετικές ενέργειες.
«Συμφωνήσαμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα και από νομική και από εθνική σκοπιά» είπε ο κ. Λαμτζίδης και γνωστοποίησε ότι ήδη επικοινώνησε με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας ώστε να υπάρξει συνεννόηση για τις κοινές τους κινήσεις προς την παραπάνω κατεύθυνση.
Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας των δικηγόρων, που δημιουργήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και ήδη αριθμεί 36 άτομα, εκ των οποίων και μέλη από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, παρουσίασαν στην κ. Νοτοπούλου τους σχεδιασμούς της για το άμεσο μέλλον.
«Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε το δίκτυο που έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν ανάμεσα στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τους 15 Βαλκανικούς Δικηγορικούς Συλλόγους, για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στο βαλκανικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιούμαστε και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου του δικηγόρου και του σεβασμού στο επάγγελμα αυτό, δεδομένου ότι –παρά το καλό επίπεδο που υπάρχει στην Ελλάδα– υπάρχουν δυσμενείς σχετικές αναφορές στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE) για όλα τα κράτη. Σκοπός μας είναι ειδικά στα Βαλκάνια να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου καθώς είναι θεμέλιος λίθος του η ανεξαρτησία του δικηγορικού επαγγέλματος και ο σεβασμός του ρόλου του δικηγόρου» σχολίασε ο κ. Λαμτζίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνάντηση της ομάδας με την κ. Νοτοπούλου, έγινε κατανοητό ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ανοίγουν τους δρόμους συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών λαών και σε επίπεδο βάσης και αυτό κρίθηκε εξαιρετικά ωφέλιμο.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ