Η «επίσημη» έναρξη του Φθινοπώρου, η οποία σύμφωνα με τον αστρονομικό ορισμό γίνεται κατά την φθινοπωρινή ισημερία, στις 23 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να λάβει χώρα με τον καιρό απόλυτα εναρμονισμένο στα πρότυπα της εποχής.
Η πρώτη αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή, σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά μετεωρολογικά μοντέλα θα απασχολήσει τη χώρα μέχρι και την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου. Η σύγκρουση των πολικών αερίων μαζών στη βόρεια Ευρώπη με τις θερμότερες που επικρατούν στη νότια Ευρώπη, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μετωπικών επιφανειών και δευτερεουσών κυκλογενέσεων στη Μεσόγειο, διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά και συνοδεύονται με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας.
Έτσι λοιπόν, την Παρασκευή,σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναμένουμε βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζόπτωση.
Τα φαινόμενα έως και τις πρωινές ώρες θα επηρεάσουν τις Σποράδες, καθώς και περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας. Μετά το μεσημέρι θα επηρεαστούν κυρίως το Ιόνιο και τα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Τις νυκτερινές ώρες προς Σάββατο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο Ιόνιο και ενδεχομένως σε περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 22 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 27, στην Ήπειρο από 15 έως 30 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 17 έως 27, στην Κεντρική Ελλάδα από 15 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 27 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 17 έως 26 βαθμούς, αλλά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και πιθανώς τοπικά στα Δωδεκάνησα θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Στην περιοχή της Αττικής, η μεταβολή του καιρού έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από την Πέμπτη το μεσημέρι, με διάσπαρτες νεφώσεις να καλύπτουν τμήματα του ουρανού ενώ από τη νύχτα, προς την Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο, οι νεφώσεις θα είναι κατά διαστήματα αυξημένες και ικανές να δίνουν παροδικές βροχές, οι οποίες τοπικά ενδέχεται να έχουν έντονο χαρακτήρα. Καταιγίδες, είναι πιθανό να εκδηλωθούν κατά διαστήματα, κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο με ιδιαίτερη έμφαση στα δυτικά τμήματα του νομού. Το βόρειο ρεύμα, προβλέπεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια της Παρασκευής και του Σαββάτου, οπότε και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ, και στα ανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 20 έως 29 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες, με βελτίωση τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς.
Από την Κυριακή, με την απομάκρυνση της ατμοσφαιρικής διαταραχής, προβλέπεται υποχώρηση των φαινομένων και άνοιγμα του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ το βόρειο ρεύμα θα διατηρηθεί ενισχυμένο, κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, μέχρι τις βραδινές ώρες της ημέρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως, από καιρικής άποψης, η μετάβαση από το Καλοκαίρι, στο Φθινόπωρο, μέχρι στιγμής, γίνεται εξαιρετικά ομαλά, χωρίς ακραίες μεταβολές στη θερμοκρασία, η οποία κυμαίνεται πολύ κοντά στις μέσες τιμές, και με την έλευση, έστω ασθενών, ατμοσφαιρικών διαταραχών, να δίνουν «φθινοπωρινές πινελιές» και φαινόμενα σε κάποιες περιοχές της χώρας. Κυρίαρχο στοιχείο του καιρού, κατά το 1ο δεκαπενθήμερο του μήνα, ήταν αδιαμφισβήτητα το μελτέμι, το οποίο έδινε καθημερινά το παρόν, κατά διαστήματα ενισχυμένο, δροσίζοντας αισθητά το Αιγαίο και την ανατολική Ελλάδα, θερμαίνοντας σχετικά τη δυτική Ελλάδα, και περιορίζοντας την αστάθεια και τη δυναμική εκδήλωσης καταιγίδων στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας.
Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μeteoclub, simeteo