To Εσουατίνι στη νότια Αφρική, είναι ένα μικρό φτωχό βασίλειο. Τα δύο τρίτα των πολιτών του ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και σίγουρα δεν μπορεί να διεκδικήσει δάφνες δημοσιότητας. Αν σας ρωτούσαν τι είναι το μυαλό σας δεν θα πήγαινε σε κάποιο αφρικανικό κράτος, εκτός και αν είστε από τους φανατικούς των δύσκολων παιγνιδιών γνώσεων όπου σίγουρα κάποιοι το έχουν καταγεγραμμένο στο μνημονικό τους.
Το Εσουατίνι λοιπόν είναι βασίλειο, βρίσκεται στην Νότιο Αφρική και αν σας βοηθά αυτό είναι η πρώην Σουαζιλάνδη.
Στην πρώην Σουαζιλάνδη λοιπόν οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και εκτόξευσαν δακρυγόνα προσπαθώντας να διαλύσουν τις διαδηλώσεις των νέων που ζητούν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της απολυταρχικής μοναρχίας της χώρας.
Οι αρχές επέβαλαν επίσης απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη δύση του ηλίου μέχρι τα ξημερώματα.
Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Τέμπα Μασούκου μετά τις ταραχές που επεκτάθηκαν διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης της Αφρικής, διέφυγε στη γειτονική Νότια Αφρική. “Η μεγαλειότητά του (…) βρίσκεται στη χώρα και συνεχίζει να προωθεί τους σκοπούς του βασιλείου. Κάνουμε έκκληση για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση”, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν ορισμένα οχήματα να φτάσουν στην πρωτεύουσα Μπαμπάν. Κάποιες τράπεζες ανακοίνωσαν ότι κατεβάζουν ρολά μέχρι να σταματήσουν οι ταραχές που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
“Ακούω πυροβολισμούς και μου μυρίζει δακρυγόνο. Δεν ξέρω πώς θα επιστρέψω στο σπίτι του, δεν υπάρχει τίποτα στην αφετηρία των λεωφορείων, υπάρχει έντονη παρουσία αστυνομίας και στρατού”, είπε από τηλεφώνου ο Βούσι Μανταλάνε, υπάλληλος σε ένα κατάστημα.
Αυτόπτες μάρτυρες στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Μανζίνι και το Μπαμπάν, ανέφεραν ότι είδαν στρατιώτες να περιπολούν στους δρόμους, όπου οι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα και έσπασαν αυτοκίνητα. Μια γυναίκα μάλιστα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει αποκλειστεί με τους συναδέλφους της μέσα στο εστιατόριο όπου δουλεύουν και δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. “Ελικόπτερα σβήνουν τις φωτιές στους δρόμους”, είπε, διευκρινίζοντας ότι χθες Δευτέρα πυρπολήθηκαν διάφορα καταστήματα.
Πολλές πηγές έκαναν επίσης λόγο για λεηλασίες και πυρκαγιές στη Ματσάφα, μια εμπορική ζώνη στα δυτικά του Μανζίνι.
“Χθες ήταν η χειρότερη νύχτα που έχω βιώσει ποτέ, ένας νεαρός σκοτώθηκε από τον στρατό και κάποιοι νοσηλεύονται αυτήν την ώρα”, υποστήριξε ο Λάκι Λουκέλε, ένας εκπρόσωπος του Δικτύου Αλληλεγγύης της Σουαζιλάνδης.
Σύμφωνα με τον Γουαντίλε Ντλούντλου, τον γενικό γραμματέα του Ενωμένου Δημοκρατικού Μετώπου της Σουαζιλάνδης (SUDF), ο βασιλιάς “εξαπέλυσε τους στρατιώτες και τους ένοπλους αστυνομικούς εναντίον άοπλων πολιτών”. Περισσότεροι από 250 διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες ή φέρουν κατάγματα, πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση απαγόρευσε τις διαδηλώσεις και ο αρχηγός της αστυνομίας, Ουίλιαμ Ντλαμίνι, προειδοποίησε ότι οι άνδρες του θα επιδείξουν “μηδενική ανοχή”.
Η οργή εναντίον του Μσουάτι Γ΄, που κυβερνάει από το 1986, υποβόσκει εδώ και χρόνια. Ακτιβιστές λένε ότι ο βασιλιάς αγνοεί διαρκώς τις εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν την Εσουατίνι, την πρώην Σουαζιλάνδη, προς τη δημοκρατία. Τον κατηγορούν επίσης ότι χρησιμοποιεί το δημόσιο ταμείο ως προσωπικό κουμπαρά του, για να χρηματοδοτεί την πολυτελή διαβίωση του ιδίου, των 15 συζύγων του και των περίπου 25 παιδιών του, σε βάρος των υπηκόων του, περίπου 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αγροτοκτηνοτρόφων.
Το τί θα γίνει τελικά με το πρώην βρετανικό προτεκτοράτο, τη μικρή ορεινή χώρα ανάμεσα στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη, που ανέκτησε την ανεξαρτησία του το 1968 είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον και ιδιαίτερα με το αν η χώρα θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα καλυτερέψουν τη ζωή των πολιτών του και θα περιορίσουν τη σπάταλη και εκτός πραγματικότητας ζωή του τελευταίου απόλυτου μονάρχη της Αφρικής, του βασιλιά της Σουαζιλάνδης Μσουάτι Γ΄